Staj ve çıraklık sürelerine borçlanma mı geliyor?

Staj ve çıraklık sürelerine borçlanma mı geliyor?

Staj ve çıraklık sürelerine borçlanma mı geliyor? Meclis’e gelen yeni teklifin EYT ile ne ilgisi var?

Staj ve çıraklık sürelerine borçlanma mı geliyor? Meclis’e gelen yeni teklifin EYT ile ne ilgisi var?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kısa adıyla EYT’lilerin mağduriyeti sürüyor. Bütün mağdurlar olası bir açıklama için gelişmelere kulak kabartmış durumda. Meclis’e muhalefet partileri tarafından getirilen yeni bir yasa teklifi EYT’li mağdurların çözümüne katkı sunabilir.

EYT’li olanları yakından ilgilendiren ve emekliliklerini öne çekecek bir hususta stajyer ve çırak olarak çalışma hayatına başlamış olan ve halen emekliliği bekleyen vatandaşların durumu.

Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında fakat emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmuyor. Haliyle emekliliğe herhangi bir katkısı yok.

STAJYER VE ÇIRAKLIĞIN EMEKLİLİĞE KATKISI

SGK’nın halen yürürlükteki bulunan uygulamasına göre çırak, ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanıyor.

Milli Gazete'de yer alan habere göre kısa bir süre önce “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişildik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’ye verildi. Bu Kanun teklifi 30 Ocak 2020 tarihinde TBMM komisyonlarına Esas 2-2568 sayı ile intikal etti. Peki bunun önemi ne, emeklilikle ne ilgisi var?

AVUKATLAR STAJ SÜRLERİNİ BORÇLANIYOR

Staj ve çıraklık süreleri bulunanlar askerlik gibi borçlanma hakları elde etmeleri halinde bu süreleri emeklilikleri için saydırabilirler. Burada dikkat çeken bir husus var. Genel olarak stajyerlerin çoğunluğunun borçlanmak hakkı bulunmamasına rağmen avukatlık, doktorluk diğer bazı mesleklerde staj süreleri borçlanmaya tabi tutuluyor.

SİGORTA BAŞLANGICI OLARAK SAYILACAK

Bu mesleklere sağlanan avantaj ne yazık ki büyük çoğunluğa sağlanmıyor, bu da beraberine büyük adaletsizlik meydan getiriyor. Kanun teklifi yasalaşırsa; Çalışmakta olan çırak, bursiyer, kursiyer ve stajyerler sigortalı olarak tanımlanacak.

Çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin, uzun vadeli sigorta kolları açısından da hizmet ve sigorta başlangıcı olarak sayılacak. Çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerine borçlanma hakkı gelecek. Eğer bu yeni teklif ile var olan bu eşitsizlik ortadan kaldırılırsa 08.09.1999 tarihinden önce çıraklık ve stajı bulunan sigortalıların belirli şartların varlığı birkaç yıl daha erken emekli olabilecek.

Kaynak : Milli Gazete

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.