Suriyeli öğrenciler okullara 'özel' olarak yerleştirilecek

Suriyeli öğrenciler okullara 'özel' olarak yerleştirilecek

YÖK'ün Suriyeli gençlere üniversite kapılarını açmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı da zorunlu eğitim çağında olan çocukları ilk, orta ve lise eğitimlerini tamamlamaları için okullara "özel öğrenci" olarak yerleştirecek

Selvi ÇELİK

IRAK ve Suriye'deki çatışmalar ve iç savaştan kaynaklı yoğun göç nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) zorunlu eğitim çağındaki sığınmacı çocuklarla ilgili "Yabancılara Yönelik Eğitim ve Öğretim Hizmetleri" başlığıyla bir genelge yayımladı. MEB'in genelgesine göre bu öğrenciler için yapılacaklar Bakan Nabi Avcı'nın görevlendireceği müsteşar yardımcısı tarafından koordine edilecek ve hem bakanlıkta hem de illerdeki çalışmalar kurulacak komisyonlarla izlenecek. Genelgenin ana hatları şöyle:

GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZİ: İhtiyaç duyulan ve göçün yoğun olduğu yerlerde geçici eğitim merkezleri (GEM) oluşturulacak. Bu merkezlerde Türkçe öğretilecek, mesleki beceri kazandırılacak, sosyal ve kültürel içerikli kurslar ve kurs dışı faaliyetler düzenlenecek. Bu merkezlerde bakanlığın belirleyeceği ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanacak. Merkezlerde Türkçe dersleri için sınıf, yabancı dil, Türkçe veya Türk dili ve Edebiyatı öğretmenleri arasından görevlendirme yapılacak.

OKULLARA DA KAYIT: Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kayıt işlemlerini gerçekleştirdiği ve "Yabancı Tanıtım Kartı" verdiği çocuklar ilk, orta ve liselere kayıt edilecek. Bu öğrenciler açılacak kontenjanlara göre okullara yerleştirilecek.

MÜLAKATLA SINIF: Öğrenci belgesi olmayan öğrencilerin sınıf seviyelerini belirlemek için mülakat, gerekirse yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Denkliği belirlendikten sonra öğrenci okula yerleştirilecek. Nakle uygun bulunmayanlar GEM'e yönlendirilecek.

TEOG'A GİRMEYECEKLER: 8. sınıfa kaydı yapılan öğrenciler, sonuçları liselere geçişte kullanılan ortak sınavlara (TEOG) girmeyecek. Liseye geçişleri kontenjanlara göre nakil komisyonlarınca yapılacak.

BURS VE YURT: İlk, orta ve lise çağındaki çocuklara gerekli ders araç gereçlerinin yanı sıra burs ve yatılılık imkanı da sağlanacak.

E- OKUL SİSTEMİ: Yabancı kimlik numarası bulunanların işlemleri e-okul, bulunmayanların veri girişleri bakanlık tarafından "Yabancı Öğrenciler Bilgi İşletim Sistemi" üzerinden yapılacak.

Kayıt şartları

GENELGEDE yabancıların MEB'e bağlı okullara kaydı için gerekenler şöyle sıralanıyor:

6548 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 30. maddesinde tanımlanan ikamet izinlerinden birine sahip olmak. (Kısa dönem, aile, öğrenci, uzun dönem, insani, insan ticareti mağduru.)

6548 sayılı Kanunun 91. maddesi kapsamında olanlar: "Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılar"

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.