Tam 285 bin öğretmene ihtiyaç var!

Tam 285 bin öğretmene ihtiyaç var!

Eğitim-Bir-Sen’in hazırladığı rapor bir gerçeği daha gözler önüne seriyor. Rapora göre Türkiye’nin OECD ortalamasını yakalaması için tam 285 bin öğretmene ihtiyaç var...

 

Bu dev açığı kapatmak için sendika 2013’te 100 bin öğretmenin alınması gerektiğini belirtiyor. Sendika yetkilileri konuyu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’le görüşecek.

BU AÇIK NASIL KAPATILIR?

Türkiye'de OECD ülkelerinin ortalamaları ile karşılaştırıldığında 285 bin öğretmen açığı bulunuyor. Eğitim-Bir-Sen'in uzun süredir üzerinde çalıştığı rapora göre Türkiye'nin bu açığı kapatması için 175 bin ilköğretim, 110 bin ise ortaöğretim düzeyinde öğretmen alımı yapması gerekiyor.

Zorunlu eğitimin12 yıla çıkarılmasıyla önemli derecede öğretmenaçığı olduğunu belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu 2013'ün Şubat ve Ağustos aylarında 100 bin öğretmen ataması yapılması için Bakan Ömer Dinçer'le görüşeceklerini söyledi.

ÖĞRETMENLER ORTALAMANIN ÜSTÜNDE ÇALIŞIYOR

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun açıkladığı rapora göre Türkiye'de öğretmenler 1800 saat ile OECD ortalamasının üzerinde çalışıyor ve yine ortalamanın altında maaş alıyor.

Kadın öğretmen istihdamının artması için hâlâ kamu kurumlarında devam eden başörtüsü yasağının kaldırılması çağrısı yapan Gündoğdu öğretmenlerin kalitesinin artırılması için Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile görüşeceklerini ifade etti.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKSIN

Türkiye'de kadın öğretmen oranının OECD ortalamasının çok altında olduğunu bildiren Gündoğdu bunun en önemli nedeninin başörtüsü yasağı olduğunu söyledi.

Yasağın kamu kurumlarında halen devamettiğini aktaranGündoğdu, "Temel bir insan hakkı ihlali olduğu tartışmasız olan kamuda başörtüsü ile çalışmayasağıbir anönce sonlandırılmalıdır" diye konuştu

İŞ HAYATINDA EŞİTLİK

Raporda Türkiye'de 30 yaş ve altı öğretmen oranının yüzde 27, 40 yaş altı öğretmen oranının ise yüzde 69 olduğu belirtildi. OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin genç öğretmen konusunda önemli avantaja sahip olduğu vurgulandı.

İlk bakışta genç öğretmen oranının bu kadar yüksek olmasının tecrübe konusunda sıkıntılı gibi göründüğünü dile getiren BaşkanGündoğdu şöyle konuştu: "Genç öğretmen nüfusu birçok açıdan avantajlı bir durumdur. Pek çok çalışma genç öğretmenlerin eğitimde değişim ve yeniliklere karşı daha açık, önyargısız ve hazır olduklarını göstermiştir."

KPSS'DEN ARTIK VAZGEÇİN

OECD ülkelerindeki öğretmen atamalarıyla Türkiye'dekiatamaların karşılaştırıldığı raporda önemli ayrıntılara yer verildi. RapordaTürkiye'de öğretmenlerin KPSS ile atanmasının birçok konuda sıkıntılar çıkardığı belirtilirken kısa süre içinde diğer ülkeler gibi alan sınavı formülünegeçilmesi konusundavurguyapıldı. Okullarda alınacak kararlarda öğretmenlerin fikrininde sorulması gerektiğini aktaran Gündoğdu,"Öğretmenlerin eğitimeilişkin en temel konularda bile karar yetkisi ya sınırlı ya da hiçyoktur" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.