Tandoğan'ın yeni adı Anadolu Meydanı oldu

Tandoğan'ın yeni adı Anadolu Meydanı oldu

Ankara Tandoğan Meydanı'nın ismi 'Anadolu Meydanı' olarak değiştirildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülen isim değişikliği önergesine CHP'li meclis üyeleri itiraz etti. MHP'li üyeler ise Tandoğan isminin değiştirilmesinde çekimser oy kullandı. Meydanın yeni ismi 96 AK Partili ve 3 bağımsız meclis üyesinin toplam 99 oyu ile kabul edildi.

Başkent'i en tanındık mekanlarından biri olan Tandoğan Meydanı, ismini eski Ankara Valisi Nevzat Tandoğan'dan alıyordu. Meydanın ismi ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2012 yılında değiştirilmiş ve 'Nevzat' ismi kaldırılarak Tandoğan Meydanı olarak değiştirilmişti. Bu değişiklikten yaklaşık 3 yıl sonra meydanın ismi tamamen değiştirilerek Anadolu Meydanı oldu.

Böylelikle Anadolu insanına 'Öküz' diyen Nevzat Tandoğan'dan adını alan meydanın ismi Anadolu Meydanı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi meclisi kararı ile değiştirildi.

Nevzat Tandoğan kimdir

1894 yılında doğan Nevzat Tandoğan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1914-1918 yılları arasında öğretmenlik yaptı. İstanbul Polis Müdürlüğü 2. Şube'de Müdür Yardımcısı olarak atandıktan sonra öğretmenlik görevinden ayrıldı. Daha sonra 1. Şube Müdürlüğü'nde de bulundu. İstanbul'daki görevinden sonra 1927 yılında Malatya Valiliği'ne atandı. Buradaki valiliği sırasında Konya Milletvekili olarak gösterilip seçildiyse de valilikten ayrılmak istemediğinden milletvekilliğinden istifa ederek valiliğine devam etti. 1929 yılında Ankara'ya vali olarak atandı. Çok uzun süre bu görevde kaldı. Vali olduktan sonra Ankara Belediye Başkanlığını da birlikte yürüttü. 18 yıl gibi uzun süre devam eden Ankara Valiliği ve belediye başkanlığı 1946 yılındaki ölümüne kadar devam etti.

''Bu memlekete komünizm gerekiyorsa ve komünizm yararlı bir şeyse onu da biz getiririz, size ne oluyor?'' sözü Tandoğan'ın tarihe geçmiş önemli sözlerindendir.

Tandoğan, ''Ankara Cinayeti'' olarak bilinen ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kazım Orbay'ın oğlunun karıştığı cinayetle ilgili mahkemede kendisine yapılan muameleyi içine sindiremeyince 1946 yılında evinde silahla intihar etti.

haber10

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.