TEOG öncesi nasıl beslenmeli?

TEOG öncesi nasıl beslenmeli?

TEOG'a hazırlanan öğrenciler ne yemeli?Ortaokul öğrencilerinön heyecanla beklediği TEOG sınavı önümüzdeki hafta yapılıyor.

Çocuğumuz her zaman özellikle sınav dönemi sağlıklı, yeterli beslenmeli, bu konuda hemfikiriz. Ancak aynı zamanda keyifli ve tatmin edici de beslenmeli. Yediği yiyecekler ve beslenme düzeni stres yaratmamalı, mutluluk vermeli,

zihin açmalı, öğrenme hızını arttırmalı, sınavda da başarısına destek olmalı...

NASIL BESLENMELİ?

l Uyanınca ilk iş kahvaltı yapmak olsun. Kahvaltının temel içeceği süt olmalı. Protein kaynağı yumurta, peynir, sağlıklı karbonhidrat kaynağı ekmek, kalsiyum kaynağı süt, enzim ve vitamin kaynağı ise çiğ sebze veya meyve mutlaka olmalı. Tatlı sevenler; reçel, bal ve tahinpekmezi bir miktar yiyebilir.

l Öğlen ve akşam yemeklerinde bir avuç kadar çiğ sebze olmalı. Domates, salatalık, havuç, roka, maydanoz, göbek ya da marul. Özellikle çiğ havuç yoğun oksidasyon özelliğinin yanında bol A vitamini içermesiyle hafızayı güçlendirir.

l Her gün öğlen ve akşam yemeğinde et veya etli sebze olsun. Haftada 2-3 kez balık olmalı. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde hafıza işlevlerini güçlendirir. Haftada 2- 3 kez de kırmızı et tüketilmeli. Kırmızı et içerdiği demir sayesinde kanda oksijen taşınmasını sağlar, öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirir.

l Öğlen ve akşam yemeğinde ekmek veya ekmek grubu, pilav, makarna çorba ikinci yemek olarak, etin veya etli sebze yemeğinin yanında mutlaka bulunsun.

l Her gün 1 avuç ceviz, fındık, badem karışımı yağlı kuruyemiş yemek de bilişsel performansınızın gelişmesinde ve korunmasında etkili olacaktır.

SINAVDA SAKIN BONİBON YEMEYİN

Halk arasında yaygın inanış; sınavda şeker, bonibon, şekerleme gibi yüksek şeker içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğidir. Ancak bu tür besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşmesine sebep olur. Bu da performans ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler yerine, kan şekerini yükselttikten sonra çabuk düşmesini önleyen yağ ve protein de içeren çikolata yemek daha doğru bir olur.

l Peynir ekmek gibi protein içeren küçük sandviçler tüketmek hipoglisemi ve insülin direnci olanlar için uygun olur.

l Sınavda acıkacaklarından şüphe duyuyorlarsa, kutu süt, ayran, fındık, fıstık, ceviz, muz ve kuru kayısı gibi meyveler de sağlıklı alternatiflerdir.

l Sınavın başında susuzluk hisseden ve su içmek isteyen öğrenciler, genelde oluşabilecek tuvalet ihtiyacını düşünerek tereddüt ederler. Böyle bir sorun yaşamamak için öğrenciler yanlarında su bulundurarak yudum yudum problem yaratmayacak ölçüde su içmeliler.

NİL'LE DİYETLİ GÜNLER

 
Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.