TOKi'den herkese açık satış rüzgarı

TOKi'den herkese açık satış rüzgarı

Alt gelir grubunun konuta erişimini kolaylaştıran TOKİ, kurasız, bankasız ev sahibi olmak isteyenlere 'açık satış' yöntemiyle pek çok şehirde fırsatlar sunuyor

Türkiye İçin Kazanç Vakti diyerek konut satışlarında büyük hareket oluşturan gayrimenkul sektörü, orta ve orta-üst gelir grubu için uygun ödeme sistemlerini hayata geçiriyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ise alt gelir grubuna yönelik çalışmalarını devam ettirirken, 'açık satış' yöntemiyle kura çekilişi olmadan, bankayı aradan kaldırarak farklı gelir gruplarına Türkiye'nin pek çok kentinde yatırım yapma fırsatı veriyor. Ankara'dan Bursa'ya, Sakarya'dan Samsun'a, Denizli'den Ordu'ya kadar ülkenin farklı bölgelerindeki projelerde TOKİ, 3 farklı peşinat tutarına göre, 3 farklı taksit imkanı oluşturuyor.

Vade seçeneği var

TOKİ'nin 26 şehirde 3 bin 81 konutu açık satış türüyle satılıyor. TOKİ'nin alt gelir grubu için hayata geçirdiği ve kurayla sattığı konutlar dışında herkesin erişimi olan açık satış türündeki konutlar, uygun fiyatlarıyla da dikkat çekiyor. TOKİ, bu konutları 96, 108, 120, 144 ay gibi vade seçenekleriyle satıyor. Bu 3 bini aşkın konut içinde en düşük satış fiyatı 80 bin liradan başlarken, yine en düşük taksit tutarı ise 323 lira olarak uygulanıyor.

Başvuru önceliğine göre satışı yapılan konutlar için anlaşmalı bankaya yapılacak peşinat ödemesi ardından taksitlendirme işlemi TOKİ bünyesinde yapılıyor. Taksit ödemeleri ise konutun tesliminden sonra başlıyor. Bu kapsamda yapılan satışlarda peşinat oranları ise yüzde 10, yüzde 20, yüzde 25 olmak üzere çeşitleniyor.

Fiyatlar çeşitleniyor

TOKİ açık satış türünde bulunan Ankara'daki projelerde konut fiyatları 96 bin liradan başlıyor. 400'e yakın konutun açık satışta olduğu şehirde en yüksek konut fiyatı ise 420 bin lira. Bursa'da ise aynı sistemle satılan konutların fiyatları 145 bin lira ile 250 bin lira arasında değişiyor. Konut geliştiricilerin yeni gözdesi Denizli'de de hem konutlar, hem de fiyatları farklılık gösteriyor. Şehirde en düşük fiyat 107 bin lira iken, en yüksek fiyat ise 310 bin lira. Konut fiyatlarının artışını sürdürdüğü İzmir'de TOKİ'nin açık satış türüyle yaptığı satışlarda fiyatlar 101 bin lira ile 138 bin lira arasında bulunuyor. Düzce'de 112 bin liradan 440 bin liraya kadar farklı fiyatta konutlar satışta iken, Sakarya'da ise fiyatlar 141 bin lira ile 242 bin lira arasında değişiyor. Yine Samsun'un çeşitli bölgelerinde yer alan açık satış türündeki konutlarda ise en düşük fiyat 103 bin lira iken, en yüksek fiyat ise 360 bin lira.

Türkiye İçin Kazanç Vakti neler kazandırıyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Emlak Konut GYO ile gayrimenkul sektörünün çatı örgütleriyle birlikte başlatılan konutta dev indirim kampanyasında 100 bin konut yer alıyor. 31 Ekim'de sona erecek kampanyada konut almak isteyenlere satış fiyatından yüzde 10 indirim yapılıyor. Ardından indirimli konut bedelinden yüzde 10 peşinat alınıyor. Peşinatı, dövizini veya altınını bozdurup ödeyenlere ise kur yükselişi oranında yeni bir indirim daha yapılacak. Kampanyada 12. ay ve 24. ay olmak üzere yüzde 15'er tutarda 2 ara ödeme bulunuyor. İndirim, peşinat ve ara ödemeler ardından kalan yüzde 60'lık tutar ise vadelendirilecek. Konut alıcısına yüzde 0.98 kredi faiziyle 120 ay vade yapabilecek. Vadelendirilmiş borcunu ilk yıl peşin olarak kapatan yüzde 25, 6 ayda kapatan yüzde 35 indirimden yararlanacak.

Duygu Erdoğan - Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.