Toplu Sözleşmede, Tarikat-Cemaat gruplarına ait okullar, kurslar ve yurtların kapatılması istendi

Toplu Sözleşmede, Tarikat-Cemaat gruplarına ait okullar, kurslar ve yurtların kapatılması istendi

Tüm Öğretmenler Sendikası 2018-2019 Toplu İş Sözleşmesi Taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Sendikanın, diğer sendikalardan farklı talepleri de var. İşte o talepler...

Tüm Öğretmenler Sendikası 2018-2019  Toplu İş Sözleşmesi Taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Sendikanın, diğer sendikalardan farklı talepleri de var. İşte o talepler...

2018-2019  Toplu İş Sözleşmesi Taleplerimiz:

Milli Eğitim Sistemi ve Müfredat

Müfredat düzenlenirken  Kurucu İrade Atatürk’ün evrensel ilkeleri de içinde barındıran “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür kuşaklar yetiştirilmesi” söylemi temel  olmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini yansıtacak “ulusal eğitim” anlayışı kesin çizgilerle bu çerçeveye oturtulmalı ve bu ilkeden ödün vermeden müfredat geliştirilmelidir.

Tarikatlar-Cemaatler

Şirket, dernek, vakıf gibi hukuk tüzel kişiliği altında eğitim ve öğretim yapan; adı, amacı, menşei ne olursa olsun, tarikat-Cemaat gruplarına ait okullar, kurslar ve yurtlar derhal kapatılmalıdır.

Sosyal Devlet İlkesi

2016’da özel okullarda öğrenim gören 346.000 öğrenciye ayrılan 1.360.000.000 TL tutarındaki devlet desteği adalet ilkesine uygun değildir. Söz konusu Devlet desteği, kamunun maksimum yarar sağlayacağı kamu okullarının nitelik ve niceliğinin artırılmasına yönelik olmalıdır.

MEB Mevzuatı ve Bürokrasisi

MEB mevzuat karmaşası içindedir. Mevzuat yalınlaştırılmalı ve güncellenmelidir.  MEB’in merkez ve taşra teşkilatlarında binlerce şube müdürü, müdür yardımcıları istihdam edilmektedir. Bilişim sisteminin gelişmesiyle MEB bürokrasisi verimsiz-atıl bir duruma dönüşmüştür. Bürokratlar asli görevlerine yani öğretmenliğe atanmalıdır.

Kamuda Liyakat Kriteri

Kamu görevlilerinin yükselme ve görevlendirme ilkelerinde, liyakata dayalı politikaların net ve kararlı bir şekilde uygulanması gereklidir. Ulusal kaynakların verimli kullanımı, ulusal değerlerin sahiplenilmesi, eşit yurttaşlık bilincinin kültür haline gelmesi için en temel yaklaşım liyakattır. Ayrıca kişilerin, kamu mevzuatları açısından eşit haklara tabi tutulması en temel haktır.

Öğretmenlere 3600 Ek Gösterge Verilmeli

2018-2019 Toplu Sözleşme döneminde masada bulunması gereken en önemli talep, öğretmenlerimizin hak ettiği 1. Derece 3600 ek gösterge olmalıdır.

Öğretmenlere Yıpranma Payı Tazminatı

19. Milli Eğitim Şurası’nda “öğretmenlere her beş yılda bir yıpranma payı verilmesi”ni öngören tavsiye kararına ilişkin yasal düzenleme yapılmalıdır.

Tüm Ek ödemeler Emekliliğe ve Emekli Aylığına Yansıtılmalıdır.

666 KHK ile yaklaşık 625 TL olan ek ödeme emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır. Ek ödemelerin bu türden ödenmesi öğretmenin hiçbir işine yaramamaktadır. Bu tür ödemeler emekliliğe yansımadığından emekli aylığı  ve emeklilik ikramiyesi düşük alınmaktadır. Ek ödeme değil ücret zammı verilmelidir.

Çocuk Yardımı 350 TL Olmalıdır.

Halen 27 TL olan çocuk yardımının en az 350 TL olmalıdır.

Eş/Aile Yardımı

219 TL olan aile yardımı, 400 TL olmadır.

Kreş ve Bakım Ücreti

Çalışan sayısına bakılmaksızın, öğretmenlerin 0-6 yaş  grubundaki çocukları için 500 TL kreş ücreti ödenmelidir.

Çalışma Biçimi

Şözleşmeli-ücretli öğretmen istihdamına son verilmeli, öğretmen görevlendirilmesi 657 sayılı DMKnın 4/a maddesine göre yapılmalıdır. Hali hazırda çalıştırılan sözleşmeli ve ücretli öğretmenler 4/a statüsüne alınmalıdır.

Ek Ders 20 TL Olmalıdır.

Halen brüt 14.37 TL olan ek ders ücreti, 2018 yılında 20 TL Olmalıdır.

Maş Zammı

2018 yılı için Ocak ayından geçerli olmak üzere  %20,  2019 için de toplam %20 artış yapılmalıdır.

Vahap GÜZEY
Tös Genel Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum