Tüm Öğretmenlere Sağlık Raporu Zorunluluğu Eziyete Dönüştü

Tüm Öğretmenlere Sağlık Raporu Zorunluluğu Eziyete Dönüştü

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında sağlık gözetimi uygulamaları nedeniyle istenilecek sağlık raporu ve benzeri hizmetlerden ücret...

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında sağlık gözetimi uygulamaları nedeniyle istenilecek sağlık raporu ve benzeri hizmetlerden ücret alınmamasını ya da söz konusu ücretin Millî Eğitim Bakanlığı’nca karşılanması konusunda düzenleme yapılmasını istedik.

Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 13.09.2017 tarihli ve 13743047 sayılı yazısında, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 15. maddesine atıfla personelin sağlık gözetiminin yapılmasının zorunlu olduğu, sağlık raporlarının iş yeri hekimleri, kamu hizmeti sunucuları veya aile hekimlerinden alınması gerektiği, sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyetin çalışanlara yansıtılmadan kamu sağlık hizmeti sunucularından karşılanması gerektiği ifade edilmiştir. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Kamu Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Turizmi, Turistin Sağlığı Kapsamında Sunulan Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifeleri Usul ve Esasları ve eki Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi gereği, söz konusu sağlık raporları karşılığı ücret alınmaktadır.

Nitekim bu hususta sendikamıza çok sayıda şikâyet iletilmiştir. Oysa 6331 sayılı Kanun’un 15. maddesinde, “Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz

” hükmü bulunmaktadır. Bu hükme rağmen personelin isteğine bağlı olmaksızın kanunî bir zorunluluk nedeniyle zorunlu ve gerekli kılınan bir işlemden ücret istenilmesi ve/veya bunun kamu işverenince karşılanmaması hukuka ve kanuna aykırıdır, hakkaniyetle ve adaletle bağdaşmaz.

Bu itibarla, sağlık gözetimi uygulamaları nedeniyle istenilecek sağlık raporu ve benzeri hizmetlerden ücret alınmamasını ya da söz konusu ücretin Bakanlıkça karşılanması konusunda düzenleme yapılmasını talep ettik. 

meb_yazi.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.