Türk Eğitim-Sen'den Doçentlik Başvurularıyla İlgili Görüşlerini İletti

Türk Eğitim-Sen'den Doçentlik Başvurularıyla İlgili Görüşlerini İletti

Türk Eğitim-Sen'den Doçentlik Başvurularıyla İlgili Görüşlerini İletti

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın 2016 Şubat ayı içinde devam eden doçentlik başvuruları, Ekim 2015 başvuruları ve önümüzdeki süreçte yapılacak doçentlik başvuruları ile ilgili olarak pek çok adayı ve akademisyeni mağdur edecek ve yargı yolunda hak arama mecburiyetini doğuracak bir uygulamaya imza atmak üzere olduğu duyumunu almış bulunmaktayız. 

ÜAK’nın uygulamaya koymaya hazırlandığı bu uygulama IELTS, TOEFL gibi ÖSYM’nin yabancı dil eşdeğerliğini kabul ettiği sınavların sadece yurt dışında ve ülkemiz devlet üniversitelerinde yapılmış olanlarının kabul edileceği, diğer sınav sonuç belgelerinin kabul edilmeyeceği yönündedir. Bu uygulamanın ne ÖSYM ne de ÜAK tarafından belirli bir tarihten sonra uygulamaya konulacağı belirtilmeden doğrudan tatbik edilmesi hem devam eden süreçleri hem de önümüzdeki zaman zarfında başvuru yapacak adayları ciddi sıkıntıya sokacaktır. 

Bu konuda ÖSYM bir dil eşdeğerliğini değiştirirken yapmış olduğu açıklama tarihine kadar adı geçen sınava başvuru yapanların eş değerliklerinin önceki tabloya göre geçerli olduğunu ilan ederek kişilerin mağdur olmaması ve hukukun genel ilkelerinde mevcut olan “kazanılmış hakların geri alınamayacağı” ve “hukukun geriye işlemeyeceği” prensiplerine uygun hareket etmesi gerekmektedir. 

Bu hususun dikkate alınarak ÖSYM denklik tablosunda “devlet üniversiteleri dışında girilen sınavlar geçersizdir” ibaresi eklenerek tablonun yeniden yayınlanması ve kamuoyuna bu durumun duyurulması gerektiğini düşünmekteyiz.  Aksi takdirde telafisi güç sonuçların doğacağı ve ilgilileri mağdur edecek bir uygulamaya imza atılacaktır.  Bu hususta Türk Eğitim-Sen olarak Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na görüşlerimizi bildirerek uygulamanın doğuracağı sakıncaları yazımız ile ilettik. 

image001-105.jpgimage002-108.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.