Türkiye Kamu-Sen:2020 Yılında Harcamalar 965 Lira Zamlandı

Türkiye Kamu-Sen:2020 Yılında Harcamalar 965 Lira Zamlandı

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 2020 Aralık ayına ilişkin yoksulluk sınırı çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 2020 Aralık ayına ilişkin yoksulluk sınırı çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Aralık 2020 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.832,38 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7.862,79 lira olarak belirlendi.  

 

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 92,73 TL, %1,19 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 28,59 TL, %0,98 oranında yükseldi ve 2.959,02 lira olarak hesaplandı.  

 

Araştırmaya göre geçtiğimiz sene 4 kişilik ailenin zorunlu masrafları 965,10 TL yani %14 oranında yükseldi. Buna karşın ortalama memur maaşı 463,83 TL (%11,56), en düşük memur maaşı 322,38 TL (%11,56) arttı.  Harcamalardaki artış, memur maaşlarına yapılan artıştan 501,27 TL daha fazla oldu.

 

Aralık 2020 itibari ile ortalama 4.478,00 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,57’sini oluşturuyor. 

 

Memur maaşının dörtte biri de kiraya gidiyor. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,63’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. 

 

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,37’si yani ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için Aralık 2020 maaşından geriye yalnızca 1.494,31 TL kalıyor. 

 

KAHVECİ: ZORUNLU HARCAMALARDAKİ ARTIŞ, MEMUR MAAŞLARINA YAPILAN ARTIŞTAN 501,27 TL DAHA FAZLA OLDU

 

Aralık 2020 asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Genel Başkanımız Önder Kahveci, “Memur maaşları harcamalardaki artışa yenik düştü” dedi. Kahveci açıklamasında şunları söyledi:

 

“Hissedilen enflasyonda yaşanan fahiş artışlar memur maaşlarını ciddi derecede eritti. Bu zararın telafi edilmesi için memur maaşlarına ek zam yapılması gerekiyor. Ama kamu çalışanları ve emekliler %3 artı 3’e mahkum edildi. Sürekli ifade ediyoruz; enflasyon kadar maaş artışı gerçekte sıfır zam demektir. Doğru olan, enflasyon oranının üzerine refah payı eklenmesi suretiyle alım gücünün korunması ve iyileştirilmesidir. 

 

Türkiye Kamu-Sen olarak “ek zam” talebimizde ısrarcıyız. Rakamlar da gösteriyor ki, eriyen maaşlarıyla alım güçleri düşen kamu çalışanları için başka çıkar yol bulunmamaktadır. Memurlar, 2021 için reva görülen %3 artı 3’lük zam oranıyla kış aylarını nasıl geçirecekler? Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisini de derinden hisseden memur ve emekliler için bıçak kemiğe dayandı.

 

Talebimiz, ekonomik gerçeklere uygun bir maaş zammıdır. Geçtiğimiz gün #MemuraEkZam etiketi ile yaptığımız sosyal medya çalışmasında binlerce kamu çalışanı isyanlarını dile getirerek çalışmamızı adeta sosyal medya mitingine çevirdi. Kısa sürede ülkemizde ve dünyada gündemin ilk sırasına çıktı. Kamu çalışanı geçinemediği için, ek zam konusunda büyük bir beklenti içindedir. Sosyal medya etkinliğimiz göstermiştir ki kamuda görevli vatandaşlarımız ekonomik dar boğazdadır. 

  

Son dönemde yaşamakta olduğumuz ekonomik dalgalanmanın temelinde piyasaların durgunluğa girmesi, alım gücünün düşmesi ve belirsizlikler yatmaktadır. Piyasalara güven aşılamanın en kolay yolu, tüketici kesimi harcama yapabilir hale getirmektir. Kamu çalışanlarımıza verilecek bir ek zam bilinmelidir ki piyasalara da can verecek hareketlilik getirecektir” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.