Türkiye’de Hangi Bölge Online Alışverişte Öne Çıkıyor?

Türkiye’de Hangi Bölge Online Alışverişte Öne Çıkıyor?

Türkiye nüfusu itibarıyla 80 milyonu aşkın bir kitlenin potansiyel online alışveriş müşterisi olduğu bir kitle oluyor. Bu kitlenin yüzde 25’inden fazlasının e-ticaret platformları üzerinden online alışverişe ağırlık vererek ihtiyaçlarını karşılıyor...

Türkiye nüfusu itibarıyla 80 milyonu aşkın bir kitlenin potansiyel online alışveriş müşterisi olduğu bir kitle oluyor. Bu kitlenin yüzde 25’inden fazlasının e-ticaret platformları üzerinden online alışverişe ağırlık vererek ihtiyaçlarını karşılıyor olması ise hem alıcı hem de satıcılar için kazan kazan durumunu ortaya çıkarıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe sanal alışveriş yapanların yüzdesi %40’lara kadar çıkabiliyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin toplandığı ürün gruplarına bakıldığında teknoloji ürünlerinin büyük bir hızla yükseldiği görülüyor. Pek çok farklı sebeple buna yönelen kişilerin ortaya çıkardığı istatistikler ise oldukça dikkat çekici.

Comscore 2018 raporlarındaki e-ticaret sitelerinin yaptığı satışlar üzerinden elde edilen rakamlara bakılarak ortaya çıkarılan istatistiklerde, 2018 yılındaki alışverişlerde satın alınan ürünler için ödenen rakamlar üzerinden bir değerlendirme yapılarak ilk liste oluşturuldu. Buna göre İstanbul, Ankara Ve İzmir’den sonra ilk sırada yer alan şehirlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirler olduğu göze çarptı. Gelir bakımından daha düşük bir düzeye sahip bölge olmasına rağmen, teknolojik ürünlerin satın alınmasındaki fiyat ortalamalarının yüksek olmasının, bu bölgede teknolojik ürünlere fiziksel olarak ulaşmanın zor olmasından kaynaklı olabileceği düşünülüyor.

Türkiye Hangi Teknoloji Ürünlerini İnternetten Alıyor?

Yapılan harcamaların ortalamalarının yanı sıra bir de satın alınan ürünlerin niteliğine bakıldığında da bazı ürünlerin ön plana çıktığı görüldü. Bunların başında Türkiye’nin belki de evlerinde olmazsa olmaz olarak görülen televizyonlar ilk sırada yer aldı. Her geçen gün yenilenerek ve güncellenerek üzerine ekleyip farklı modellerini ortaya çıkarmakta olan markaların ürünleri ile birlikte televizyon ilk sırada dikkat çeken ürünlerden oldu. Özellikle büyük ekranlı televizyonların alımının yüksek olduğunu gösteren rakamlar Türkiye nüfusunun televizyon konusundaki isteklerinin ne kadar sınırsız olduğunu da gösteriyor.

Televizyonla birlikte en fazla ilgi gösterilen ürünlerden biri de bilgisayarlar oldu. Kişilerin teknoloji mağazalarına gittiğinde çok az sayıda ürün alternatifi arasından tercih yapıyor olmasının getirdiği sınırlamaları ortadan kaldıran online alışveriş sayesinde bu türden bir sonuç elde edildiği düşünülüyor. Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar ve donanım araçları için yüksek oranlarda satışların yapıldığı görülüyor. Bu ürünlerin satıldığı yerlerin ise daha çok büyük şehirler olduğu ortaya kondu. Teknolojik ürünlerin arasında yerini alan oyun dünyasına yönelik ürünler de son zamanlarda hızlı bir artış içinde olan ürünlerden oldu. Özellikle gençlerin ve çocukların oyun oynama sürelerinin iyiden iyiye arttığı dönemde bu tür ürünlerin online alışverişle satın alınan ürünler arasında öne çıkması sürpriz olmadı. Bu tür ürünler arasında gaming olarak adlandırılan ürünler en çok dikkat çekenlerden.

İndirim Kuponu Alışveriş Oranlarını Artırıyor

Araştırmada indirim kuponları ile ilgili de çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Buna göre https://indirimvekuponu.com gibi kupon sitelerinden bedava elde edilebilecek kuponların alışverişlere pozitif bir etkisi bulunuyor. Sonuçlar şu şekilde:

  • Kullanıcıların %94’ü indirim kuponu görmeden önce aynı gün içinde mağaza sitesinde bulunmuyor,
  • Mağazanın indirim kuponunu gören kullanıcıların sonrasında mağazayı ve kuponlarını arama eğilimi iki kat artıyor,
  • Kupon kullanıcıları standart kullanıcılara göre %5 daha fazla harcama yapıyor ve %33’ü aynı siteden dört işlem daha gerçekleştiriyor. (6 aylık ölçmleme sonucu)

Tüm bunlara ek olarak Amerika’da indirim kuponları ile ilgili arama hacminin 200 milyonun üzerinde olduğu ve 2021 yılında Amerika nüfusunun yarısından çoğunun kupon kodu aratacağı öngörülüyor.

Kaynak: https://www.comscore.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.