Türkiye'nin En Obez ve En Fit Şehri Açıklandı

Türkiye'nin En Obez ve En Fit Şehri Açıklandı

Türkiye'de obezitenin yaygınlığı endişe verici düzeyde artarken, Adana en obez ilken, Erzurum ise en fit il olarak öne çıkıyor.

Obezite, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve Türkiye bu sorunla mücadele etmekte önemli bir yer tutmaktadır. Kadınlarda 42'nci, erkeklerde ise 60'ıncı sırada yer alarak, ülke genelinde obezitenin yaygınlığına dair endişe verici bir tablo çizmektedir. Obezite, kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet, kanser gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabilir ve bunların riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye Avrupa'da en yüksek obezite oranına sahiptir ve bu durum önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde obezitenin yüzde 66.8 oranında olduğu görülmektedir.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin verilerine göre, Adana en obez ilken, en fit il olarak Erzurum belirlenmiştir. Adana'da gece yeme alışkanlığı ve zengin mutfağın etkisiyle obeziteye sıkça rastlanırken, bu durum sağlık otoritelerini uyararak vatandaşları spor yapmaları konusunda teşvik etmektedir.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kuntay Kaplan'a göre, Türkiye'de her üç kişiden biri obez durumdadır. Obezite, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu nedenle düzenli beslenme ve sporun önemi büyüktür. Dr. Kaplan, obeziteyle mücadelede öncelikli olarak düzenli beslenme ve sporun yanı sıra ameliyat gibi yöntemlere başvurulmadan önce bu yöntemlere başvurulmasını tavsiye etmektedir. Bu bağlamda, vatandaşların obeziteden korunma amacıyla düzenli spor yapmaları, fiziksel aktiviteye zaman ayırmaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.