ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 58.479'DUR

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 58.479'DUR

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 12.000 DEĞİL 58.479' DUR.

 

ÖMER DİNÇERİ MAKAMINDAN EDEN RAKAM 

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 12.000 DEĞİL 58.479'DUR.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı ile geçen hafta yaptığı görüşmeye istinaden dün Sayın Nabi Avcı’nın özel bürosuna üç ayrı dosya gönderdi. Genel Başkan Koncuk, ziyaretimiz sırasında, Sayın Bakana sendikamızın Türkiye gerçeklerine ışık tutan üç önemli çalışmasından söz etmiş; Sayın Bakan’da bu dosyaları kendisine iletmemizi istemişti.

TÜRKİYE’DE 70 İLDEKİ ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI TAM 58 BİN 479’DUR.

Sendikamızın Bakan Avcı’ya gönderdiği ilk dosya Şubat ayında neden öğretmen ataması yapılması gerektiğine ilişkindir. Bilindiği gibi Şubat ayında öğretmen ataması yapılması ile ilgili ısrarımız sürmektedir. Bu konuyu hem Sayın Bakanı ziyaretimiz sırasında dile getirdik, hem de açıklamalarımızla sürekli gündemde tutmaya çalıştık. Genel Başkan Koncuk’un, Sayın Avcı’ya gönderdiği öğretmen atamaları ile ilgili dosyada da Türk Eğitim-Sen’in Türkiye genelinde yaptığı ücretli öğretmen araştırması yer almaktadır. Sendikamız, 81 İl Valiliğine Türkiye’deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istedi. Bu talebimize 70 İl Valiliğinden cevap geldi. Buna göre; ülkemizde ücretli öğretmen sayısı 70 ilde tam 58 bin 479’dur. Ücretli öğretmenlerin 23 bin 366’sı eğitim fakültesi mezunu, 24 bin 97’si lisans fakültesi mezunu, 11 bin 16’sı ön lisans mezunudur.

En yüksek ücretli öğretmen sayısı ise 13 bin 411 ile İstanbul’dadır. İstanbul’u, 3 bin 185 ile Ankara ve 2 bin 873 ile Şanlıurfa, 2 bin 540 ile İzmir, 2 bin 319 ile Bursa, 2 bin 78 ile Konya, bin 668 ile Hatay takip etmektedir. Öte yandan özel uzmanlık gerektiren zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olarak ön lisans mezunları görev yapabilmektedir. Mesela; zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapan İstanbul’da 728, Ankara’da 70, İzmir’de 33, Trabzon’da 18, Tekirdağ ve Kayseri’de 13 kişi ön lisans mezunudur. Branş öğretmeni olarak çalışan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin bazı illere göre dağılımı ise şöyledir: İstanbul bin 205, Ankara 345, İzmir 340, Şanlıurfa 240, Bursa 149, Mersin 174, Konya 124, Hatay 113,  Antalya 110, Batman 103, Adana 80, Gaziantep 78.

Ömer Dinçer’in, ‘12 bin ücretli öğretmen var’ sözlerinin gerçeği yansıtmadığı yaptığımız araştırmada su yüzüne çıkmıştır. Görüldüğü üzere, Türkiye ücretli öğretmen cennetine dönmüştür. Okullarımızda öğretmen ihtiyacı 60 bin ücretli öğretmen ile giderilmeye çalışılmaktadır. Bu durum da okullarda kaliteyi, verimi, başarıyı düşürmektedir. Öğretmen ihtiyacı varken, ataması yapılmayan 350 bin evladımızın beklentileri bu doğrultudayken, Şubat ayında atama yapılmaması büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan ‘Şubat’ta öğretmen ataması yapılmayacak’ şeklindeki kararlarını bir kez daha gözden geçirmelerini istiyoruz.

İZMİR’DE 42, MUĞLA’DA 17, GAZİANTEP’TE 16 KİŞİNİN USULSÜZ OLARAK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLENDİRMESİ YAPILDI

Genel Başkan Koncuk’un Sayın Nabi Avcı’ya ilettiği ikinci dosya usulsüz şube müdürlüğü görevlendirmelerine ilişkindir. Şöyle ki; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/44 sayılı genelge ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki şube müdürlüklerine belirli şartlarla görevlendirme/atama yapılacağı bildirilmişti.

Bu süreçte sendikamız, şube müdürlüğü görevlendirmelerinin iptali için dava açtı ve görevlendirmeler yerine bir an önce “şube müdürlüğü sınavı” yapılmasını istedi. Hukuki süreç devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı hatanın biraz geç olsa da farkına vardı ve genelgeyi yürürlükten kaldırdı.

 Ancak, yürürlükten kaldırılan genelgeye rağmen, birtakım Valilikler tarafından şube müdürlüğü görevlendirmeleri yapılmaktadır. Hatta bu görevlendirmeler, el altından dilekçeler alınarak gerçekleştirilmektedir. Bunun sonucu olarak ne yazık ki işin ehli olmayan, liyakatten yoksun kişiler ülkemizde şube müdürü olmaktadır. Sendikamızın bu konuda yaptığı çarpıcı araştırma gerçekleri çok net ortaya koymaktadır. Türk Eğitim-Sen’in Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre Balıkesir’de 9, Bartın’da 6, Bayburt’ta 10,  Burdur’da 14, Çankırı’da 9, Erzincan’da 15, Gaziantep’te 16, Giresun ve Iğdır’da 6, İzmir’de 42, Kahramanmaraş’ta 7, Karabük’te 10, Kars’ta 8, Kütahya’da 7, Manisa’da 13, Mardin’de 16, Muğla’da 17, Niğde’de 4, Nevşehir, Bilecik, Osmaniye ve Samsun’da 1, Ankara ve Edirne’de 2, Aydın’da 3, Sivas’ta 7, Tekirdağ’da 13, Tokat’ta 9, Uşak’ta 8,  Yalova’da 19 kişi 29.12.2012 tarih ve 2012/46 sayılı MEB genelgesi yok sayılarak, şube müdürü olarak görevlendirilmiştir.

Sendikamızın Sayın Bakan Avcı’dan talebi; usulsüz olarak yapılan geçici şube müdürlüğü görevlendirmelerini iptal etmesi ve şube müdürlüğü görevlendirmelerini sınava dayalı olarak yapmasıdır.

KADROSUNUN BULUNDUĞU KURUMUN DIŞINDAKİ KURUMLARA ÖĞRETMEN OLARAK GÖREVLENDİRİLEN ÖĞRETMEN SAYISI 66 İLDE 6 BİN 830’DUR.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21.11.20.2011 tarih ve 78102 sayılı emirleri uyarınca İl İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı ile Okul Kurum Müdürleri ve Müdür Yardımcıları görevlendirmelerinin yenilenmediği belirtilmiş olmasına rağmen, ülke genelinde görevlendirmelerin yenilendiği görülmektedir. Bu menfi durum nedeniyle birçok hak sahibi çalışan geri planda bırakılıp, birtakım makamlar ehil olmayan kişiler tarafından yürütülmektedir. Bu konuda yaptığımız çalışmayı da Nabi Avcı’ya sunduk.

Sendikamızın çalışmasına göre; 66 ilde görevlendirme suretiyle çalıştırılan İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sayısı 656, okul ve kurum yöneticiliğine görevlendirilen öğretmen sayısı 7 bin 576, okul ve kurum yöneticisi olup kadrosunun bulunduğu kurum dışında görevlendirilen yönetici sayısı bin 67, kadrosunun bulunduğu kurumun dışındaki kurumlara öğretmen olarak görevlendirilen öğretmen sayısı 6 bin 830’dur.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kendisine ilettiğimiz dosyaları titizlikle inceleyeceğine inanıyor, çalışmalarımızı dikkate alacağını umuyoruz. Avcı’nın bu üç önemli dosya konusunda gereğini yapması eğitimin geleceği adına son derece önemlidir. Türk Eğitim-Sen, bu sorunların çözülmesi noktasındaki girişimlerini sürdürecek ve konunun takipçisi olacaktır.

 

Saygılarımızla.

 

Ücretli Öğretmenler İle İlgili Bakan’a Sunduğumuz Dosya İçin Tıklayınız

Şube Müdürlüğü Görevlendirmeleri İle İlgili Bakan'a Sunduğumuz Dosya İçin Tıklayınız

Görevlendirmeler İle İlgili Bakan'a Sunduğumuz Dosya İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.