Üniversite giriş sistemi değişecek

Üniversite giriş sistemi değişecek

Üniversiteye girişte, YGS ve LYS sistemleri kalkarken lise öğrencileri merkezi sınavın ortalamalarıyla üniversiteye girecek.

LİSELERDE TEMEL DERSLERİN MERKEZİ SINAVI OLACAK

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ise YGS ve LYS tamamen tarih olacak. Liselerde temel derslerin merkezi sınavı olacak. Sınavlar tabletler üzerinden online olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak. Üniversiteler üç gruba ayrılacak, her birinin öğrenci seçme kriteri farklı olacak.

YILDA İKİ KEZ MERKEZİ SINAV YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı yeni sisteme ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yüksek Öğretim Kurumu’ndaki (YÖK) süreç ise devam ediyor. Taslak çalışmaya göre; ortaöğretime geçiş sisteminin bir benzeri üniversiteye geçişte de uygulanacak. Lise öğrencileri temel derslerden yılda iki kez merkezi sınava girecek. Üniversiteler öğrenci seçerken merkezi sınavların 4 yıllık ortalamasını esas alacak.

ÜNİVERSİTELER ÜÇ GRUBA AYRILACAK

Yeni sistemde üniversiteler A,B,C şeklinde üç gruba ayrılacak. A grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarının yanı sıra öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif becerilerine de bakacak. Tercih ederlerse kendi sözlü ve yazılı sınavlarını da yapabilecek. B grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarını baz alarak seçecekleri öğrencilere isterlerse mülakat yapacak. C grubu üniversiteler ise doğrudan lise genel not ortalamasına göre öğrenci alacak.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE TABLET

Yeni üniversiteye giriş sisteminin 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında lise birinci sınıf öğrencileri ile pilot olarak başlatılması hedefleniyor. O tarihe kadar lise öğrencilerine tablet dağıtımını tamamlamayı planlayan bakanlık, sınavı tabletler üzerinden online olarak yapacak.

AÇIK UÇLU SORU

Test sınavlarla başlayacak uygulamada, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibariyle açık uçlu sorulara geçilecek. Öğrencilerin okullarında tabletleriyle yanıtlayacağı soruları Türkiye genelinde rastgele seçilecek alan öğretmenleri değerlendirecek. Yeni sistemle birlikte süreci Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Daire Başkanlığı yürütecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.