VHKİ'ye, telefon çağrılarına bakma görevi verilebilir mi?

VHKİ'ye, telefon çağrılarına bakma görevi verilebilir mi?

İçişleri Bakanlığı bir süredir, KPSS ile Maliye, İşletme, Büro Yönetimi vb. bölüm mezunları arasından VHKİ almaktadır. Ancak VHKİ olarak alınanlara santral memurunun yapacağı görevler verilmektedir.

GÖREV TANIMLARI YOK

657 sayılı Kanunda ve genel mevzuatta görev tanımları yapılmamıştır. Ancak, Devlet memurlarının görev unvanlarında görevlerinin mündemiç olduğunu düşünmekteyiz. Yani kişinin unvanı görevini belirlemektedir. Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 45. maddesinde memura hizmet sınıfı dışında görev verilemeyeceği açık hüküm altına alınmıştır.

SANTRAL MEMURU VE VHKİ AYNI HİZMET SINIFINDA

Santral memuru ile VHKİ unvanları Genel İdare Hizmetleri sınıfında yer almaktadır.

KANUNEN HER MEMUR, 2 İSTİSNA DIŞINDA, VERİLEN GÖREVİ YAPMALIDIR

657 sayılı Kanunun 11. maddesinde memurun, amir tarafından verilen görevi yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtmiştir. Bunun iki istisnası vardır.

1- Eğer verilen sözlü bir emir Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliğe aykırı ise bu emir yerine getirilmez, amire durum bildirilir. Amir emri bu kez yazılı olarak verebilir. Görev yazılı olarak verilirse bu kez yerine getirilmelidir. Memura düşen sadece yazılı görev emrinin iptali içini tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmaktır.

2- Eğer verilen görev mevzuata aykırılık teşkil etmesi yanında suç ise bu görev amir tarafından yazılı olarak tekrar edilse de yerine getirilmez.

VERİLEN BİR EMİR YAPILMAZ İSE NE OLUR?

657 sayılı Kanunun 125. maddesine göre, verilen bir emrin yerine getirilemesinde kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak Uyarı cezasını, bu görevin yerine getirilmesinde kusurlu davranmak Kınama cezasını, bu görevi kasıtlı olarak yapmamak ise Aylıktan kesme cezasını gerektirmektedir.

VHKİ'YE TELEFON BAKMA GÖREVİ VERİLEBİLİR Mİ?

Yukarıdaki mevzuattan anlaşılacağı üzere, memur kural olarak aynı hizmet sınıfında yer alan bir unvana ait verilen görevi yapmak zorundadır. Aksi halde, yukarıda belirtildiği üzere, amir kendisine disiplin cezası verecektir.

Diğer taraftan, görev tanımları yapılmamış olsa da, eğer bir santral memuru var da, onun görevi veriliyorsa, verilen göreve itiraz etmek ve sonuç alınamıyorsa dava yoluna gitmek gerekmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.