YDS'de tarih değişikliği soruna yol açacak

YDS'de tarih değişikliği soruna yol açacak

YDS'de tarih değişikliği soruna yol açacak

 

ÖSYM tarafından ilk defa yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS) tartışmaları da beraberindegetirmektedir.

Sürenin kısalması, soruların zorluk derecesi, yılda4 defa olan sınav hakkının 2'ye düşürülmesi gibikonular sınav sonrası sosyal medya aracılığıylagündeme getirilmiştir.

TUS ve DUS sınavına girecek doktor adaylarının da bu sınava girmelerinin gerekmeleri, sınava girenadayların %75'lik bir bölümünün 50 barajını geçememesi büyük sorunlar doğurmuştur. Türk Tabipler Birliği'nin devreye girmesi, sosyal medyada ve ulusal basında konunun gündeme getirilmesi, ÖSYM'nin Güz döneminde yapılacak YDS'nin tarihini 1 Eylül'e çekmesine neden olmuştur. Bu durum, TUS/DUS sınavına ve doçentlik güz dönemine başvuracak adaylar için mağduriyet giderilmesi bakımından önemlidir. Fakat mağduriyetin diğer boyutunda olan lisansüstü eğitim için başvuru yapacak adayların durumunda değişiklik olmamıştır.

Çoğu üniversite için yılda 1 defa başvuru yapıldığı düşünüldüğünde, (YÖK'ün de devreye girerek) bu mağduriyetin çözümü için; Ağustos ayının 3. ve 4. haftasında başlayan lisansüstü eğitim başvuru tarihlerinin uzatılması uygun olacaktır. Sınav sonucunun 10 gün içinde açıklandığı göz önüne alındığında, 9 Eylül ila 14 Eylül arası uygun bir tarih olabilir.

Tarih ile ilgili bir düzenleme yapılamaması durumunda; doktora giriş için gerekli olan dil barajı 55'ten 50'ye düşürülmesi de ele alınabilir. Doktora yeterlilik aşamasına kadar da 55 dil şartının sağlanması istenebilir.

Akademik personel adayları, YÖK'ün de devreye girmesi ile, taleplerine çözüm bulunmasını beklenmektedir.

Arş.Gör. Hamza KÜÇÜK
Akademik Personel Forum Editörü

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.