Yeni anayasa 'Esnekliğe' göre netleştirilecek

Yeni anayasa 'Esnekliğe' göre netleştirilecek

Anayasa'ya 15 Temmuz rötuşu için oluşturulan üçlü komisyon, paketin kapsamı için ikinci toplantısını yapacak. Paketin büyüklüğü partilerin birbirlerinin taleplerine karşı ne kadar esneklik göstereceğine göre netleşecek

Şebnem Hoşgör

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Beştepe'de gerçekleştirilen liderler zirvesinde alınan karar uyarınca mini anayasa değişikliği için kurulmasına karar verilen üçlü komisyon ilk toplantısını geçen hafta yapmıştı. Bu toplantıda çalışma usul ve yöntemi konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından komisyon bugünden itibaren paketin içeriğine ilişkin mesaisi yapacak.

Toplantıya, Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak katılacak.

 

Her partiden liste

Her parti ilk toplantının ardından pakete girmesini istediği maddeler için liste çalışması yaptı. Ancak partilerin ellerindeki kartları bugünkü toplantıda tümüyle açıklama yönüne gitmeyebilecekleri ifade ediliyor. Bu nedenle bugün Beştepe'deki liderler zirvesinde belirlenen çerçeve kapsamında yargı ile ilgili konuların masaya getirilmesi, bu konunun dışında pakette yer alabilecek maddeler için ise karşılıklı 'nabız' yoklamalarının ardından listelerde yer alan maddelerin peyder pey masaya konulması bekleniyor. Buna göre anayasa paketinin büyüklüğü partilerin birbirlerinin taleplerine karşı ne kadar esneklik göstereceğine göre netleşecek.

'Olmazları eleyelim'

CHP, son dakika sürprizleri yaşamamak ve güvene dayalı bir çalışma yürütülebilmesi için komisyonda öncelikle Genelkurmay Başkanlığı'nın ve MİT'in Cumhurbaşkanı'na bağlanması, idam cezasının geri getirilmesi, memuriyeti kaldırma gibi konuların baştan elenmesini önerecek. 60 maddelik mutabakat paketinin bütüncül bir anayasa çalışması kapsamında ortaya çıktığına dikkat çeken CHP, bu maddelerden bir bütünlük içinde anayasaya monte edilebileceklerin pakete taşınmasına sıcak bakarken, anayasal bütünlüğü bozacağı görüşüyle 60 maddenin tümüyle pakete alınmasını doğru bulmuyor. "Öncelikle, öncelikli konular ele alınmalı" diyen CHP, 5 ila 10 maddeden oluşan askeri yüksek yargının kaldırılması, HSYK'nın yeniden yapılandırılması gibi yargı bağımsızlığına yönelik maddeleri masaya getirecek. Ancak çalışmanın gidişatına göre paketin genişletilmesine soğuk bakmadığını da taraflara iletecek.

'Acil ihtiyaç' kriteri

MHP, paketin kapsamı konusunda 'acil ihtiyaç' kriteri doğrultusunda tutum belirleyecek. 24. dönem parlamentosunda yeni anayasa için oluşturulan Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde tam mutabakat sağladığı 60 maddenin de heba edilmemesi gerektiğini düşünen MHP, 15 Temmuz'un ardından yaşanan süreçte acil ihtiyaç duyulan HSYK'nın yeniden yapılandırılması gibi düzenlemelerin yanı sıra 60 maddelik mutabakat maddelerinden yine acil ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte olduğunu düşündüğü maddelerin de pakete taşınmasına sıcak bakacak. MHP, Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı'na bağlanması gibi daha önce muhalefetin açıkça karşı çıktığını deklare ettiği maddelerin gündeme getirilmesini ise 'kötü niyet' kabul edecek. MHP, üyelerinin seçiminde Meclis'in söz sahibi yapılması düşünülen HSYK'nın yeniden yapılandırılmasında Ak Parti'nin Meclis seçimi için önereceği oy nisabını 'samimiyet ölçüsü' alacak. MHP kurmayları, "Ak Parti siyasette yakalanan Yenikapı ruhunu koruma konusunda samimiyse, kurul üyelerinin Meclis'te seçiminde kurulların iktidar partisinin kontrolünde şekillenmesi sonucunu doğuracak bir nisap örneğin 5'te 3 önermez. Daha önce karşı çıktığı, en azından mevcut Meclis aritmetiğine göre en az üç partinin mutabakatını gerektirecek 3'te 2 nisabına karşı çıkmaz" görüşünü dile getirdiler.

Israrcı olunmayacak

Ak Parti'nin ise muhalefetin tavrını ve hassasiyetlerini dikkate alarak bir çalışma yürüteceği ifade ediliyor. Nabız yoklama noktasında idam, Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması gibi konular gündeme gelse dahi, CHP ve MHP'nin kesin karşı çıktığı maddelerde ısrarcı olmayacağı belirtiliyor. / Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.