Yeni düzenlemeler memura neler getirecek

Yeni düzenlemeler memura neler getirecek

Sözleşmeli personel memur kadrosuna, geçici işçiler ise daimi işçi kadrosuna geçirilecek.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Faruk Çelik'in başkanlığını düzenlenen toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.

161 MADDE GÜNDEME GELDİ

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantıda geçen yıl memur sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin ardından, Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.

ROTASYON YERİNE ÖZENDİRİCİ UYGULAMA

Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin de bilgi verdi. Memurlara rotasyon uygulanmasını sosyal taraflarla görüşmek istediklerini belirten Çelik, yöntemin nasıl olacağı ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli meslekleri mi kapsayacağı konusunda sendikalardan görüşlerini istedi. Sendika temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde bulundu.

 

SÖZLEŞMELİYE KADRO MÜJDESİ

Memur sendikalarından kabul gören ilk öneriye göre, 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun, devlet memuru(4-a), sözleşmeli (4-b), geçici işçi (4-c) ve sürekli işçi (4-d) uygulamaları yeniden düzenlenecek. Buna göre, mevcut sözleşmeli personelin tamamı memur kadrosuna, mevcut geçici işçilerin tamamı ise daimi işçi kadrosuna geçirilecek. Değişiklik gerkçekleşirse kamuda bundan böyle 'sözleşmeli' ve 'geçici işçi' kadrolarıyla personel istihdam edilmeyecek. Sözleşmeli personel memur kadrosuna, geçici işçiler ise daimi işçi kadrosuna geçirilecek. İlk atamalar gelişmiş, ikinci atamalar az gelişmiş bölgelere yapılacak.

BATIDA PİŞ DOĞU'YA GİT

Bakanlığın nitelikli personelin Doğu ve Güneydoğu'daya gitmesi için de yeni bir çözüm önerisi var. Buna göre kamuda yeniçalışmaya başlayacak personel, ilk olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi gelişmiş bölgelere atanacak. Gelişmiş bölgede görev yapacak olan personel, daha sonra az gelişmiş bölgelere tayin edilecek.

HANGİ KADRODA KAÇ KİŞİ VAR?

Devlette çalışan 3 milyon 205 bin 450 personelin 2 milyon 528 bini memur, 351 bin 960'ı daimi işçi, 168 bin 215 sözleşmeli, 47 bini ise geçici işçikadrosunda istihdam ediliyor. Hükümet bu modeli uygulamaya karar verirse, kamuda bir daha geçici işçi istihdam edilmeyecek ve zorunlu haller dışında, sözleşmeli personel çalıştırılmayacak.

YENİ DÜZENLEMELER NELER GETİRECEK?

* Memurların izinleri iş günü esasına göre hesaplanacak.
* Nöbetçi memur uygulaması kaldırılacak.
* 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi sözleşmeli personel, memurlarla aynı izin hakkına sahip olacak.
* Disiplin cezaları affedilecek.
* Kadın memurlara hamilelikleri başladığından itibaren ve analık izni bitiminin ardından bir yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.
* Aday memurlardan adaylık süresi içinde devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren cezalar dışında disiplin cezası alanların devlet memurluğuyla ilişiği kesilmeyecek.

*Değişiklik gerkçekleşirse kamuda bundan böyle 'sözleşmeli' ve 'geçici işçi' kadrolarıyla personel istihdam edilmeyecek.

*Rotasyon yerine özendirici uygulama

*Gelişmiş bölgede görev yapacak olan personel, daha sonra az gelişmiş bölgelere tayin edilecek.

*Devlet memuru(4-a), sözleşmeli (4-b), geçici işçi (4-c) ve sürekli işçi (4-d)uygulamaları yeniden düzenlenecek.

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.