Yeni YKS ve LGS Tarihlerine Bir De Bu Açıdan Bakın!

Yeni YKS ve LGS Tarihlerine Bir De Bu Açıdan Bakın!

Doğrunun güzel taraflarındandır tek yüzlü olmayışı. Doğru bir tane değildir. Bakış zaviyesine göre aynı meselede pek çok doğru vardır.

Doğrunun güzel taraflarındandır tek yüzlü olmayışı. Doğru bir tane değildir. Bakış zaviyesine göre aynı meselede pek çok doğru vardır. Kişinin ihtiyaçlarıdoğruyu ortaya çıkarır. Esas itibariyle doğruyu ortaya çıkaran kişinin neyi elde etmeye çalıştığıdır.

Salgın süreci tüm dünya için çok hızlı başladı. Milyonlarca insanın vefat edeceği öngörülüyordu. Özellikle çok fazla iç içe olduğumuz Avrupa ülkeleri salgın sürecinden hızlı etkilendiler. İtalya ve Fransa salgının hemen başında nerede ise tüm yaşamı durdurma tedbirlerine başvurmak durumunda kaldılar. Bu konudaki tüm otoriteler salgının dünyayı en az bir yıl veya iki yıl etkileyeceğini beyan ediyorlardı. Hal böyle olunca ülkemizde vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde bazı kararlar bu veriler ışığında hızlı alınmak durumunda kalındı. Salgının ülkemizi de en az İtalya kadar etkileyeceği bilim insanlarının öngörüsüydü. Süreç içerisinde gerek sağlık sistemimizin mukavemeti gerek halkımızın temizlik alışkanlıkları gerek alınan tedbirler ile salgın öngörülenin çok altında seyretti. Dünya genelinde de salgın bir anda kendiliğinde sönme eğilimine yöneldi. Sağlık sistemimiz çok şükür ki tıkanma aşamasına gelmedi. Şu anki verilerle de mayıs ortasına kadar toplam vaka sayısının ancak yüzde onu kadar hasta kalacağı ve mayıs sonunda hastalığın tükenme noktasına ulaşacağı tahmin ediliyor. Enfekte olan hastalarımız hızla iyileşiyor. Haziran ayı hemen hemen normal yaşama dönüleceği kanaati var.  Kötünün iyisi bir durumu yaşıyoruz bir aksilik olmazsa.

Sınav özü itibariyle kaygıyı da için de barındıran bir mevhumdur. Sınava hiçbir zaman tam hazırlanılmış olunmaz. Hele ki YKS bir seçme sınavıdır. Sınava hazırlık süreci 15 Ağustos’ta başlar ve bu yükseklikte bir çalışma eforuna bedenin dayanma gücü ancak 10 aydır. Öğrenciler kendilerini bu 10 aylık performansa göre planlamışlardı. Salgının dünya genelinde kötü seyrettiği bir iklimde YKS’nin 25 Temmuz’a alınması kararı alındı ve ikinci dönem konuları çıkarıldı. Bu öğrencilerde çalışma performansında bir yavaşlamaya sebebiyet verdi. Fakat bu esnada okul da olmadığı için öğrenciler daha çok çalışma imkânı da yakaladılar. Esası itibariyle öğrenciler bu sınavın konularını şu ana kadar tamamladılar ve sınavın hazırlığındaki son periyot olan sınav provaları aşamalarındalar. Her şeyden evvel ikinci dönem konuları çıkarıldığı için konu yoğunluğu bakımından her yıldan daha avantajlılar.

Sınav tarihinin tekrar öne alınmasının öğrenciler üzerinde kaygı yaratacağı muhakkak. Hele ki sınav tarihlerinde tekrar eden değişiklikler bu kaygıyı daha da yükseltir. Normal zamanları yaşamıyoruz. Bir büyük salgın ile baş etmeye çalışıyoruz. Salgının hemen başında alınmış bir karardan salgının olumlu seyriyle dönem imkânı doğmuştur. Sınavın tekrar haziran sonuna alınması kesinlikle öğrencilerin lehine olacaktır. Niçin:

  1. Sıcak mevsim temmuzda sınava çalışmak yaz iklimi, sıcaklar nedeniyle zor olacak,
  2. Uzun zamandır yoğun ders çalışan öğrencilerde sürenin uzamasından kaynaklı yorgunluk, hastalık baş gösterecek,
  3. Sürenin uzaması sınav kaygısını daha da artıracaktır.
  4. Öğrenciler sene başından beri hesaplarını 20 Haziran’a göre yapmışlardı ve ona göre çalışıyorlardı. Bu çalışma performansında mayıs başında genelde konular bitmiş olur ve sınav tekrarı denemeler süreci başlar.  Mart ayında sınavın ertelendiği açıklamasının yapıldığında öğrenciler konuların çoğunu bitirmişlerdi. Bitirilmeyen konular ikinci dönem konularıydı o da sınav kapsamından çıkarıldı.

Değerli gençler. Sınavın yüksek kaygısı sizleri bu sınava hazır olmadığınız zannına itecektir. Bu kaygı hep vardır.  Bu his sürekli sınavın daha ileri bir tarihe ertelenmesi isteğini tetikler. Okul sınavlarında da böyle olmadı mı? Bu, süre ne kadar uzasa da hep olacak bir kaygıdır. Emin olunuz hiçbir sınava hiçbir zaman tam hazırlanılmaz. O sebeple hem son dakikalarda bile bir yerlerine çalışılma gayreti vardır. Siz bu sınava hazırsınız. Son periyodundasınız.  Bugün itibariyle henüz 54 gün var. Motivasyon sağlamak ve sınav anını prova etmek adına yürüteceğiniz çalışmalarının için yeterli olacaktır. Bu günler geçip gittiğinde sınavın öne alınmasının sizin bedeninizin tahammül sınırı, iklim gibi faktörle bakımından daha iyi neticeleri olduğunu göreceksiniz. Sürenin uzaması size ilave bir katkı sunmayacaktır. Ki senenin başından beri çalışıyorsunuz. Müsterih olunuz bu bir yarışmalı sınav. Emeğini veren karşılığı alacaktır.

İbrahim Hakkı Celis

memurpostasi.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.