Yük Hücresi – Loadcell Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yük Hücresi – Loadcell Nedir ve Nasıl Çalışır?

Endüstriyel sektörler günümüzde teknolojik gelişmeler ile farklı bir boyuta taşındı ve bu gelişmeler ile birlikte çok farklı üretim yöntemlerine geçildi. Sensörler günümüzde önemli bir yere sahiptir.

Yük Hücresi – Loadcell Nedir ve Nasıl Çalışır?

Endüstriyel sektörler günümüzde teknolojik gelişmeler ile farklı bir boyuta taşındı ve bu gelişmeler ile birlikte çok farklı üretim yöntemlerine geçildi. Sensörler günümüzde önemli bir yere sahiptir. Herhangi bir sensörün bir maddeyi algılayabilmesi için elektriksel bir güce ihtiyacı vardır. Bu gücü aldıktan sonra sinyal üreterek devreye girmektedir. Bunlardan biri loadcell adını verdiğimiz yük hücreleridir.

Yük hücreleri üzerlerine uygulanan basıncın yapılan işlemler ile birlikte kullanıcıya ağırlık olarak sunulmasını sağlamaktadır. Baktığınız zaman tartılarda bu sistemleri görebiliriz. Ki bundan yüz yıllar öncesine baktığımızda eşit kollu teraziler kullanılırken günümüze geldiğimizde en çok tercih edilen terazilerde zemberekli terazilerdir. Kısaca bildiğimiz ibreleri terazilerdir.

Loadcell Nedir?

image001-165.jpg

Üzerine etki veren bir yük veya kuvveti bir sinyal haline dönüştüren bir sensör yada dönüştürücü olarak adlandırabileceğimiz loadcell yani yük hücresi adını almaktadır. Oluşan bu elektronik sinyal, yük hücresi ve devrenin türüne bağlı olarak voltaj değişikliği, akım değişimi veya frekans değişimi olabilir. Bu anlamda piyasada birçok farklı yük hücresi bulunmaktadır. %100 yerli üretim olan Baykon tarafından üretilen tüm yük hücrelerine görebilirsiniz.

Yük Hücresi – Loadcell Kullanım Alanları

Yük hücreleri genel olarak tartılarda kullanılmakla birlikte zemberekli terazi adı verilen standart terazilerde kullanılmaktadır. Ancak bu terazilerde hassas sonuçlar alabilmek için bünyesinde kullanılan yay seçiminin çok iyi yapılması gerekiyordu.

Yük Hücresi – Loadcell Nasıl Çalışır?

Bir kuvveti elektrik sinyali haline dönüştürmek amacıyla kullanılan dönüştürücü olan yük hücreleri bu dönüşümü dolaylı ve iki aşamada tamamlar. Mekanik bir düzenleme ile, algılanan kuvvet bir gerinim ölçerin şeklini değiştiren sistem, gerinim ölçer şekil değişikliğini (gerinim) bir elektrik sinyali olarak ölçer. Bunun nedeni gerinimin, telin etkin elektriksel direncini değiştirmesidir. Bir yük hücresi genellikle bir Wheatstone köprüsü şeklinde düzenlenmiş dört gerinim ölçerden oluşur. Tek gerinim ölçerli (çeyrek köprü) ya da iki gerinim ölçerli (yarım köprü) yük hücreleri de bulunmaktadır. Elektriksel sinyal çıkışı genellikle birkaç milivolt düzeyinde olup kullanılmadan önce bir amplifikatör ile yükseltilmeleri gerekir. Dönüştürücü çıkışı, dönüştürücüye uygulanan kuvveti hesaplamak için bir algoritma ile ilişkilendirilmektedir.

Sizlerde loadcell hakkında fiyat almak ve daha detaylı bilgi almak için Baykon adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.