Yüzde 5 Daha Fazla Maaş Almak İçin Bu Formu Doldurun

Yüzde 5 Daha Fazla Maaş Almak İçin Bu Formu Doldurun

Yüzde 5 Daha Fazla Maaş Almak İçin Bu Formu Doldurun

EMEKLİ olacak kişiler SGK’ya başvururken “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” doldurup imzalarlar ve emekli aylığı talep ederler. O form doldurulurken bilinçli olursak bize bağlanacak emekli aylığı yüzde 5 daha fazla olur. Emekli aylığının basit hesabı; yıllar boyunca ayda ortalama kazancınız ne kadar ve bunun yüzde kaçı sizin emekli aylığınız olacak sorusunun cevabıdır.

İlgili formda “Bakmakla yükümlü olduğunuz kimse var mı?” sorusunun cevabına “evet” derseniz aylık bağlama oranınız alt sınıra göre yüzde 5 daha yukarıda olur.

İlgili maddede şöyle denilmektedir:

“Bu Kanun’a göre sigortalıya bağlanacak aylıklar ile ölen sigortalının hak sahiplerinin aylıklarının hesabına esas tutar, çalışma sürelerindeki her yıl için 82’inci maddeye göre tespit edilen prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep veya ölüm yılına ait Ocak ayı itibariyle 29’uncu maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenen ortalama aylık kazancın yüzde 35’inden, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa yüzde 40’ından az olamaz. Hak sahibi kimselerin aylıkları;

hak sahibi bir kişi ise bu fıkraya göre hesaplanan alt sınır aylığının yüzde 80’inden, hak sahibi iki kişi ise yüzde 90’ından az olamaz. Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmı aylıklar için bu fıkra hükümleri uygulanmaz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.