Zorunlu eğitim, müfredat, sınav sistemi… Bakan Tekin A Haber’de tek tek yanıtladı

Zorunlu eğitim, müfredat, sınav sistemi… Bakan Tekin A Haber’de tek tek yanıtladı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, A Haber’de katıldığı canlı yayında ara tatil tartışmalarından zorunlu eğitime, müfredat değişikliklerinden Millî Eğitim Akademisi ve öğretmen atamalarına kadar birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, A Haber’de yayınlanan “Melih Altınok ile Sebep Sonuç” programına çevrim içi bağlanarak eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Tekin, ara tatil uygulamasından müfredata, öğretmen atamalarından özel okul denetimlerine kadar pek çok başlıkta önemli mesajlar verdi.


Ara Tatil Tartışması: “Veriye bakıyoruz, karar henüz yok”

Son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılan ara tatilin kaldırılması meselesine değinen Tekin, Türkiye’de eğitim süresinin OECD ortalamalarına yakın olduğunu hatırlattı. Sorunun gün sayısından ziyade tatil dönüşü adaptasyon güçlüğü olduğuna dikkat çekti:

“Her tatilden sonra özellikle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrencilerde yeniden uyum ve öğrenme kaybı sorunları yaşandığına dair hem ulusal hem uluslararası araştırmalar var.”

Bakanlık olarak öğretmen, öğrenci ve velilerle geniş kapsamlı anketler yaptıklarını söyleyen Tekin, daha önceki çalışmaya 177 bin öğretmen, 139 bin öğrenci ve 216 binin üzerinde velinin katıldığını belirtti.

“Ara tatil konusunda verilmiş bir karar yok. Eğer veriler olumsuz tabloyu gösterirse kaldırmayı, faydalı olduğu görülürse devamını değerlendiririz. Süreci yakından izliyoruz.”


“Eğitim, sadece ders saati değil, hayatın tamamı okulda öğreniliyor”

Tekin, okulu sadece akademik derslerin verildiği bir mekân olarak görmediklerini, demokrasi kültürü, saygı, hoşgörü, gelenek ve değerler açısından da merkezi bir yer olarak tanımladıklarını söyledi:

“Çocuk servise bindiği andan akşam eve dönene kadar geçen tüm zamanı eğitimin bir parçası kabul ediyoruz. O nedenle okul ortamını, bir arada yaşama kültürünün üretildiği yer olarak görüyoruz.”


Zorunlu Eğitim Süresi: “Dünya da tamamlanma yaşını tartışıyor”

Zorunlu eğitim süesinde değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruya Tekin, konunun sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, dünyanın birçok ülkesinde eğitimin ne kadar sürede tamamlanacağı ve gençlerin ne zaman hayata atılacağı üzerinde tartışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Mesleki ve teknik eğitimin, 28 Şubat sürecinin yarattığı “katsayı travması” nedeniyle toplumda hâlâ temkinli yaklaşıldığını hatırlatan Tekin, 2002’den bu yana tüm yasakların ve eşitsizliklerin büyük ölçüde giderildiğini vurguladı:

“Mesleki ve teknik eğitimi daha cazip hâle getirmek istiyoruz. Sürelerin yeniden düzenlenmesi de bu çerçevede ele alınabilecek başlıklardan biri ama her adımı çok boyutlu analizle atmak zorundayız.”


Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: “Kazanım yükünü azalttık, beceriye ağırlık verdik”

“Müfredat güncelleniyor mu?” sorusuna Tekin, yeni dönemde uygulanmaya başlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini hatırlatarak yanıt verdi.

Yeni müfredatta üç temel değişiklik yaptıklarını anlattı:

  • Kazanım yoğunluğu yaklaşık üçte bir oranında azaltıldı.

  • Dünya genelindeki pedagojik ve metodolojik yenilikler (beceri temelli eğitim, farklı okuryazarlık alanları vb.) programa entegre edildi.

  • Millî ve manevi değerler, birlikte yaşama kültürü, millet bilinci daha güçlü şekilde işlendi.

Model içinde teknoloji, medya, finans gibi dokuz farklı okuryazarlığın tüm derslerin içerisine yerleştirildiğini belirten Tekin, Bakanlıkta Yapay Zekâ Daire Başkanlığı kurulduğunu, yapay zekâ ve dijital okuryazarlık alanında ayrı bir politika belgesi hazırladıklarını da hatırlattı.


Öğrenme Kayıpları ve Pandemi Sonrası Adımlar

Pandemi sürecinin sadece eğitimi değil, toplumsal hayatın tamamını değiştirdiğini söyleyen Tekin, özellikle adaptasyon sorunları ve motivasyon kaybı için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün rehberlik ve destek programları yürüttüğünü ifade etti:

“Hizmet içi eğitimlerde öğretmenlerimizin sınıf içi motivasyonunu artıracak, öğrencilerin sürece yeniden bağlanmasını sağlayacak içerikler üretiyoruz.”


Öğretmen Atamaları: “830 bin atama yapıldı, beklentiyi şişirmek doğru değil”

Öğretmen atamalarıyla ilgili sorulara Tekin, 2002’den bu yana yaklaşık 830 bin öğretmenin göreve başladığını hatırlatarak yanıt verdi:

“Bugün sistemde görev yapan öğretmenlerin yüzde 80’den fazlası son 20 yılda atanmış durumda. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı yarıya indi. Buna rağmen sürekli 80–100 bin atama algısı oluşturmak, gençleri gerçekçi olmayan bir beklentiye sokuyor.”

Bakan, öğretmen ihtiyacının nüfus ve öğrenci sayısı ile birlikte yeniden şekillendiğini, bundan sonraki süreçte çok yüksek sayılı atamaların yapısal olarak mümkün olmayabileceğini söyledi.


Millî Eğitim Akademisi: “Sudan çıkmış balığa dönmesinler”

Tekin, öğretmen adaylarının sahaya daha hazır çıkması için Millî Eğitim Akademisini kurduklarını vurguladı. Üniversitelerde verilen alan bilgisini hedef almadıklarını, Akademi’nin uygulama ağırlıklı bir mesleki formasyon süreci olduğunu belirtti:

“Farklı sosyo-kültürel çevrelerdeki okullar, farklı okul türleri, bölgesel şartlar… Öğretmen adaylarımızın sahaya çıktıklarında şok yaşamamaları için, deneyimli öğretmenlerin rehberliğinde hazırlanmalarını istiyoruz.”


Sınav Sistemi: “LGS ve YKS’de sistem değişikliği gündemde değil”

Bakan Tekin, özellikle öğrencilerin kaygı duyduğu sınav sistemi konusunda net konuştu:

“Ne LGS’de ne de üniversite sınavında sistem değişikliği gündemimizde yok. Bu konuda sosyal medyada yapılan spekülasyonlara itibar edilmesin. Böyle bir hazırlığımız olsaydı bunu bizzat biz duyururduk.”

Tüm merkezi sınavların, Bakanlığın onayladığı ders kitapları ve müfredat üzerinden hazırlandığını vurgulayan Tekin, ek kaynak ve özel derse duyulan ihtiyacı azaltmak için:

  • Ücretsiz ders kitapları,

  • EBA içerikleri,

  • DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursları)

  • ve MEBİ (yapay zekâ destekli bireyselleştirilmiş öğrenme platformu) gibi uygulamaların devrede olduğunu hatırlattı.


Özel Okullar ve Ücretler: “Fahiş fiyatlara karşı yaptırım var”

Özel okullarla ilgili tartışmalar üzerine Tekin, bu okulların:

  • Açılış standartlarının,

  • Çalışan kadrolarının,

  • Eğitim süreçlerinin

tamamının Millî Eğitim Bakanlığı tarafından denetlendiğini söyledi.

Ücretler konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yönetmeliklerin güncellendiğini belirten Tekin, fahiş fiyat artışlarına karşı kademeli para cezaları ve gerekirse kapatmaya varan yaptırımlar bulunduğunu ifade etti.

Velilere de uyarıda bulunan Tekin:

  • Okullara ilişkin bilgilere QR kodlar üzerinden erişilebileceğini,

  • Tüm ödemelerin mümkün olduğunca banka ve kayıtlı kanallardan yapılması gerektiğini,

  • Yemek ve kıyafet gibi kalemler için de mutlaka yazılı sözleşme imzalanmasını tavsiye etti.


Özel Okul Öğretmenleri ve Çalışma Koşulları

Tekin, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin sadece MEB değil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da takip edildiğini belirtti:

“Sözleşmeye aykırı, kul hakkı yiyen uygulamalar varsa bizimle paylaşılsın; hiçbir öğretmenimizin mağdur olmasına göz yummayız.”


Okullarda Telefon Yasağı ve Geleneksel Oyunlar

2023 yazında alınan kararla öğrencilerin ders sırasında cep telefonu kullanmasının yasaklandığını, okula girişte telefonlarını okul idaresine teslim ettiklerini hatırlatan Tekin, teknoloji bağımlılığına karşı geleneksel oyun alanları ve fiziksel etkinlikleri yaygınlaştırdıklarını da anlattı.

Sosyal medya kullanımında 16 yaş sınırı tartışmasının da gündeme gelebileceğini, bu konuda ilgili platformlarda değerlendirme yapılabileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum