Zorunlu Rotasyon Uygulaması Durdurulmalıdır

Zorunlu Rotasyon Uygulaması Durdurulmalıdır

Zorunlu Rotasyon Uygulaması Durdurulmalıdır

Eğitim-İş Genel Merkezi tarafından yapılan açıklama:

Bilindiği üzere, MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 17 Nisan 2015 Cuma günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe göre, öğretmenler çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu olarak rotasyona tabi tutulacaktır. 

Aldığı her kararla eğitim sistemimizi geriye götüren, eğitim çalışanlarının yılların birikimiyle elde ettiği özlük haklarını gasp eden Bakanlık, zorunlu rotasyon uygulaması ile tüm öğretmen camiasına bir saldırı girişime daha imza atmıştır.

Yetkinin valiliklerde olacağı uygulamada, 30 Eylül 2015’ten itibaren aynı görev yerinde 12 yılını dolduran öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Daha sonraki yıllarda birer yıl indirilecek ve 8 yılda sabitlenecektir.

Öğretmenlerimizin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelmektedir ve Bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi kabul edilemez. Bu uygulama ile yüzbinlerce öğretmenimiz ailelerinden ayrılacak, aile bütünlükleri bozulacak buna bağlı olarak da iş verimleri düşecektir. Böyle bir rotasyon öğretmenlerimizi emekliliğe ve istifaya zorlamak demektir.

Rotasyon uygulaması ülke genelinde yalnızca öğretmen ve ailelerini değil; öğretmenlere bağlı yaklaşık 18 milyon öğrenci ve velilerini de büyük bir kargaşaya sürükleyecektir. Hiçbir öğretmen, kendi isteği dışında okulundan, öğrencilerinden ve çalışma arkadaşlarından ayrılmaya zorlanamaz.

Eğitim-İş olarak, daha önce 2011 yılının Ekim ayında 652 sayılı KHK’nin ucu açık maddelerine dayanarak zorunlu rotasyonun öğretmenlere karşı tehdit unsuru olarak kullanılmasına karşı ilk tavrı net olarak ortaya koymuş, kavimler göçünden sonraki en büyük göçün yaşanacağını büyük bir karmaşa ve mağduriyet oluşacağını vurgulamıştık.

Yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından 27 Nisan 2015 tarihinde Eğitim-İş olarak, söz konusu yönetmeliğin, başta zorunlu rotasyon olmak üzere, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav getiren hükümleri ile hukuka aykırı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla Danıştay nezdinde dava açtık. Bundan sonra da öğretmenleri ve öğrencileri mağdur edecek bu uygulamaya karşı gereken her türlü adımı atacağız.

7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından kurulacak olan yeni hükümet, eğitim çalışanlarının talepleri doğrultusunda acil olarak zorunlu rotasyon uygulamasını durdurmalıdır.

                   MERKEZ YÖNETİM KURULU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum