Atanamayan Sınıf Öğretmenlerinden Başbakan'a Açık Mektup

Atanamayan Sınıf Öğretmenlerinden Başbakan'a Açık Mektup

Ataması yapılmayan sınıf öğretmenleri mağduriyetlerini bu kez Başbakan'a yazdıkları açık mektupta dile getirdi.

'Sayın Başbakanım,

 
Bizler atanamayan 18 bin 50 sınıf öğretmeniyiz. Bu mağduriyetin başını ve sonunu,nasıl ortaya çıktığını, sebeplerini ve sonuçlarını bizzat ilk ağızdan yani mağdurlardan öğrenmenizi istedik. Bizim mağduriyetimizin başlangıcı Sayın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yeni eğitim sistemine geçileceğini açıklamasıyla başladı. Yeni eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kesintili ve zorunlu hale geleceği ilan edilince mağdur olacağımızı hissettik ve tepkimizi dile getirdik. Çünkü 5.sınıf ortaokul kısmına dahil edilecekti. Bu durum halihazırda 5.sınıfı okutan sınıf öğretmenlerinin norm fazlası durumuna düşeceğini gösteriyordu. Sayın Ömer Dinçer’e bu durum sorulduğunda kendisi şu açıklamayı yaptı: ‘’Mağduriyet yaşanmayacaktır. Yeni sistemle birlikte yaklaşık 700 bin ek öğrenci sisteme dahil olacağından sınıf öğretmenlerine daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.’’ Bizde bu açıklamayla rahatladık ve sınava çalışmaya devam ettik. Tarih Şubat 2012’yi gösterdiğinde yapılmayacak denilen şubat ataması yapıldı ve yaklaşık 5 bin sınıf öğretmeni alındı. Oysa yeni sistemin ne getirip ne götüreceği belli değilken ve sınıf öğretmeni fazlalığı oluşacağı uzmanlar tarafından dillendirilirken bu kadar çok alımın yapılması doğru olmayacaktı. Çünkü Temmuz ayında sınava girip yüksek puan alacak olan sınıf öğretmenleri mağdur olacaktı. Nitekim de öyle oldu. Şubat atamasında 69 puan alan bir sınıf öğretmeni atanırken Eylülde 87 puan alan bir sınıf öğretmeni atanamadı. Oysa KPSS öğretmen atamalarının adil şekilde yapılması için uygulanıyor. Peki bu durum sizce adil mi? Fakat şu şekilde yapılsaydı bu kadar mağduriyet yaşanmayacaktı. O da şubat atamasında yaklaşık 5 bin sınıf öğretmeni alınacağına 2bini alınıp geri kalan kontenjan eylül atamasına ayrılabilirdi. Şubat atamasında 17 bin kontenjanın yaklaşık 5 bini sınıf öğretmenliğine ayrılırken Eylül’de yapılan 40 bin atamanın sadece 324’ü sınıf öğretmenliğine ayrıldı. Oysaki Temmuz ayında sınava yaklaşık 18 bin 370 sınıf öğretmeni girdi. Bu kadar sınıf öğretmeni arasından sadece 324 kişinin ataması yapıldı. Sayın Ömer Dinçer katıldığı birçok televizyon programında Şubat atamasının artık yapılmayacağını ve atamanın yılda bir kez yaz ayında yapılacağını söyledi. Eğer bu ara atama yapılmaz ve sınıf öğretmeni alınmazsa 2013 temmuz ayında yapılacak sınava yaklaşık 40 bin sınıf öğretmeni girecek. Hiçbir branşta bir yılda bu kadar mezun olan öğretmen adayı yoktur ve çok az alımın yapıldığı branşlarda bile yığılma 4-5 yılda bu rakama ulaşılırken sınıf öğretmenleri bir yılda bu rakama ulaşmış oldu. Bu durumda şubat atamasının yapılmayacağını söylemek sınıf öğretmenlerinin mağduriyetini iki katına çıkarmaktadır.
 
Biz sınıf öğretmenleri olarak eğitim sisteminin yetersizliğini kabul ediyor ve değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.Getirilen yeni eğitim sisteminin doğru olan birçok yanı olduğuna inanıyoruz. Bizim için kabul edilemez olan şey sınıf öğretmenlerinin mağdur olacağı gün gibi açıkken önlem alınmamasıydı.Oysa bu mağduriyetin yaşanmaması için alınacak önlemler şunlar olabilirdi:
 
1)Sistem 4+4+4 şeklinde değil de 5+3+4 şeklinde kesintili ve zorunlu hale getirilmesi.
 
2)Norm fazlası sınıf öğretmenleri sorunu giderilene kadar 5.sınıfa yine sınıf öğretmenlerinin girmesi.
 
3)Özellikle büyük illerde yaşanan alt yapı sorunları giderildikten sonra bu sisteme geçilmesi.
 
Yukarda saydığımız öneriler sisteme geçilmeden önce üzerinde düşünülmesi gereken noktalardı. Oysa yeni sisteme geçildi. Bundan sonra yaşanan mağduriyetin giderilmesi için yapılması gerekenler şunlar olabilir:
 
1)Emeklilik yaşı gelmiş sınıf öğretmenlerinin zorunlu olarak emekli edilmesi. Böylece genç ve dinamik bir kadronun önünün açılması.
 
2)Sınıf öğretmenliği yapan yaklaşık 40 bin alan dışı öğretmenin kendi alanlarına gönderilmesinin zorunlu hale getirilmesi.
 
3)Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının aile planlamacısı yönetmeliğine sınıf öğretmenlerinin de eklenmesi ve böylelikle sınıf öğretmenlerinin de bu sertifika programın da yararlanabilmelerinin sağlanması
 
4)İhtiyaç duyulan Gazi Üniversitesi’nin vermiş olduğu zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği sertifika programının protokol yapılarak ve kontenjanı arttırılarak tekrar açılması.
 
5)Mardin Artuklu Üniversitesi’nde verilen Yaşayan Diller ve Lehçeler tezsiz yüksek lisans programına sınıf öğretmenlerinin de başvuru imkanının açılması(mevcut durumda Sosyal bilgiler,Edebiyat ve Türkçe öğretmenleri başvuruyor)
 
 
 
Bu önerilerden daha fazlasını Sayın Hüseyin Çelik’e ilettik. Yaşadığımız bu mağduriyette sesimize ses veren bizi muhatap kabul eden tek isim Sayın Hüseyin Çelik’tir. Sizi bu konuda rahatsız etmek istemezdik.Fakat ülkemizde sorunlara çözüm üreten tek merci sizsiniz.
 
Yukarıda belirttiğimiz durumlar sizin de anlayacağınız gibi sınıf öğretmenlerinin ihmaller zincirinin kurbanı olduğunun bir göstergesidir. Yeni sistemin tek mağduru olan sınıf öğretmeni sayısı 54 bindir. Bu sayının 16 bini norm fazlası olan kadrolu sınıf öğretmenleridir. 18 bini yeni mezun olup atanamayan sınıf öğretmenleridir. Geriye kalan yaklaşık 20 bini ise seneye mezun olacaklardır. Aileleri de hesaba katarsak mağdur sayısının 54 bin değilde minumum 162 bin olduğunu görürüz. Bu çözüm önerileri dikkate alınırsa bu mağduriyet bir nebze giderilebilir. Biz sizden bu 162 bin mağdurun sesine kulak vermenizi, bu soruna el atmanızı istiyoruz. Sizden başka kimsenin bu sorunu çözeceğine inanmadığımız için son çare olarak size başvuruyoruz. Lütfen 162 bin mağdura elinizi uzatın. Saygılarımızla…'


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.