Norm Fazlası Öğretmenlerden MEB’e Çözüm Önerileri

Norm Fazlası Öğretmenlerden MEB’e Çözüm Önerileri

17 Ekim de başlayan norm güncellemeleri 25 Kasım tarihin de son buluyor. Ülke genelinde on binlerce öğretmen norm fazlası olduğu gibi on binlerce de öğretmen açığı bulunmaktadır.

Norm Fazlası Öğretmenlerden MEB’e Çözüm Önerileri

17 Ekim de başlayan norm güncellemeleri 25 Kasım tarihin de son buluyor. Ülke genelinde on binlerce öğretmen norm fazlası olduğu gibi on binlerce de öğretmen açığı bulunmaktadır.  Burada sıkıntı olan bazı branşlar da ülke genelindeki norm fazlasının, norm açığından daha fazla olması.

Örneklerle açıklayacak olursak Türkçe öğretmeni norm fazlası ülke genelinde 500 ise norm açığı ülke genelinde 7 bindir. Resen atamaya gerek kalmadan Norm fazlası öğretmen ataması ile norm fazlası Türkçe öğretmeni sorunu rahatlıkla çözüme kavuşacaktır. Hani demiştik ya bazı branşlarda norm fazlası norm açığından daha fazla işte o branşların başında sınıf öğretmenliği gelmektedir. Ve norm fazlası sınıf öğretmeni sayısı öyle küçümsenecek bir sayı değildir on binlerle ifade edilmektedir.

4+4+4 ün ilk mezunları verildiği için bu yıl binlerce sınıf öğretmeni bir anda norm fazlası oldu. Bakanlık ne yaparsa yapsın alan değişikliği yapmadıkça norm fazlası sınıf öğretmenine kalıcı çözümü bulamayacaktır. Bakanlığa biz çözüm önerisi olarak bölgesel alan değişikliğini ya da ihtiyaçları karşılayacak şekilde alan değişikliğini öneriyoruz.

Bölgesel alan değişikliği nedir ve nasıl uygulanabilir?

Norm fazlası sınıf öğretmeninin sınıf öğretmeni açığından fazla olduğu yaklaşık 30 il bulunmaktadır. Bakanlık sadece bu 30 ilde yönetmeliğe göre ve maaş karşılığı gireceği derse  (Kimya mezununun Fen bilimleri Branşına geçebilmesi gibi) alan değişikliği yapıp bütün normları açarsa sınıf öğretmeni norm fazlası sorunu halledilmiş olacaktır. Maaş karşılığı girebileceği derse alan değişikliği yıllardır uygulanan bir alan değişikliğidir yeni bir şey olarak algılanmasın.

Diğer bir çözüm önerisi de normların ihtiyaca göre açılması ki bu çözüm önerimiz daha mantıklı ve daha köklü bir çözüm olmaktadır . Bakanlık alan değişikliğini yönetmeliğe göre yapıp ihtiyaca göre normları açmalıdır. Nasıl mı?

Yönetmeliğe göre alan değişikliği kılavuzu yayınlanır ve maaş karşılığı olan branşlara geçişe de izin verilir. 30 il de sınıf öğretmeni norm fazlalığı içinden çıkılmaz hal aldı demiştik bu 30 ilde bütün normlar açılır  diğer  51 ilde normlarda daralma olacağından korkulan branşlar kapatılır. Örnek verecek olursak Şanlı Urfada sınıf öğretmeni norm fazlası yok bu ilde Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Edebiyat, Sosyoloji, Felsefe, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Branşları kapatılır diğer bütün branşlar açılır. Böyle yapılacak bir alan değişikliği ile en fazla 7- 8 bin alan değişikliği yapacak öğretmen olacaktır. Devamın da yapılacak norm fazlası öğretmen atamaları ile norm fazlası öğretmen sorunu çok kolay bir şekilde kalıcı olarak çözülecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.