1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı

ANKARA (AA) - Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "Hak-İş burada 1 Mayıs kutluyor", "Yaşasın özgürlük mücadelemiz", "Hak-İş nerede özgürlük orada", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Katılımcılar, 41 yıl önce hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyan grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, burada yaptığı açıklamada, Hak-İş olarak 2007 yılında örgütlenme sürecini başlattıkları taşeron işçilerin kadro mücadelesi için sendikal örgütlülüğünü sağlamak gerektiğini ortaya koyduklarını ve taşeron şirketlerde çalışan tüm emekçilerin kadro mücadelesini fiilen başlattıklarını hatırlattı.

Bir milyona yakın taşeron emekçinin kadrolu olduğunu, geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatıldığını ifade eden Şişman, "Kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Hükümetimiz, 1 milyona yakın kamu işçisini kadroya almakla, 'Kapitalizme karşı devlet küçülmelidir.' diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

"Daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye için alanlardayız"

Hakları, özgürlükleri, demokrasi, insanca hayat, adil bir dünya düzeninin temeli olacak özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik yeni Türkiye için birlikte olduklarını dile getiren Şişman, sözlerine şöyle devam etti:

"OHAL'in tekrar uzatılmasının nedenlerinin ortadan kaldırılması, daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye, ülkemizin geleceği için alanlardayız. Sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kuralsızlaştırmaya, yeni özelleştirmelere, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya, insan onuruna yakışmayan her türlü işe, her türlü davranışa 'hayır' diyoruz. İş kazalarının sona erdirilmesini, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkımızın güçlendirilmesini, işsizlikle daha etkin mücadele edilmesini istiyoruz."

Açıklamanın ardından katılımcılar, Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

SİME-SEN ve SAHİM-SEN üyeleri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TBMM'de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) ile Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.

Gümüşsuyu'nda bir araya gelen sendika üyeleri, "Memuruz haklıyız, kazanacağız", "Askere zam, memura zam", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Buraya karanfil bırakan katılımcılar, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

Gruptakiler buradan Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçti. Anıta kırmızı beyaz karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bırakan katılımcılar, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi.

SİME-SEN İstanbul Şube Başkanı Mustafa Çelik, burada yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs'ın siyasi hesaplaşma, çatışma, kavga günü olmadığını belirterek, "Bugün biz devlet memurlarının sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. Bunun aksini yapanlar, çalışanlara ve çalışanların kurmuş olduğu sendikal örgütlenmeye en büyük darbeyi vuranlardır." şeklinde konuştu.

Türk-İş üyelerinden Kazancı Yokuşu'nda anma

Türk-İş üyesi bir grup, ellerinde kurum flamaları ve 1 Mayıs için hazırlanan çelenkle sloganlar atarak Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.

Daha sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan grup, saygı duruşunda bulunarak 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

Burada kısa bir açıklama yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, katliamın üzerinden 41 yıl geçtiğini ama hayatını kaybedenlerin unutulmadığını söyledi.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Maltepe

İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının adresi Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda, konuşmaların ardından şiirler okundu, şarkılar söylendi.

Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, mayısın emek, mücadele, dayanışma anlamına geldiğini belirterek, "O nedenle 1 Mayıs Kemal Türkler'dir, Abdullah Baştürk'tür. 1977'de, 1989'da, 1996'da yitirdiğimiz canlarımızdır. 1 Mayıs, Gezi'de, haziran isyanında toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır, 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim'dir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Çerkezoğlu, "Bu 1 Mayıs, emekle yoğrulmuş umutlu bir başlangıcın işaret fişeği olmuştur. Bu meydandaki ve Türkiye'nin her yanındaki tablo, 24 Haziran'a kadar, 24 Haziran günü ve elbetteki 24 Haziran'dan sonra da devam edecek bir mücadelenin, emeğin değerleriyle örgütlemenin fotoğrafıdır, onun iddiasıdır." diye konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya geçme yöntemini eleştiren Çerkezoğlu, bu süreçte birçok işçinin ayrımcılığa uğradığını, işsiz kaldığını savundu.

Arzu Çerkezoğlu, OHAL'i eleştirerek, işçi ve emekçilerin ülkenin gerçek sahipleri olduklarını, çoğunluğu temsil ettiklerini söyledi.

Bozgeyik'in konuşması

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da OHAL'in gerekçe gösterilerek izin verilmemesini kınadı.

Son 2 yıldır 1 Mayıs'ı OHAL şartlarında kutlamaya çalıştıklarını, birçok ilde bildiri dağıtmalarına engel olunduğunu, sloganlarına sınır getirildiğini savunan Bozgeyik, toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma haklarının yok sayılmasına, grev haklarının OHAL gerekçesiyle idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Bozgeyik, 24 Haziran'da yapılacak seçimin gelecek on yılları belirleyecek nitelik ve önemde olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle 24 Haziran'a kadar artık her günümüz 1 Mayıs'tır." dedi.

Çeşitli halklara ve kültürlere beşiklik yapan bu toprakların, kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına ve gericiliğe geçit vermeyeceğini anlatan Bozgeyik, iş güvencesi ve kıdem tazminatına dokunulmasına, ek ödemelerin maaşlara yansıtılmamasına, artan vergi dilimlerine, kadına yönelik şiddete, çocuklara yönelik taciz ve istismara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Mehmet Bozgeyik, kadınları toplumsal yaşamdan dışlayan, daha ucuza ve güvencesiz çalıştırmaya iten sözleşme politikalarına karşı mücadelelerini artıracaklarını ifade etti.

Koramaz ve Tükel'in konuşması

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, katılımcıların bayramını kutlayarak, 1 Mayıs'ın işçilerin mücadele ve dayanışma günü olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin tarihi eşikte olduğunu ifade eden Koramaz, 24 Haziran seçimlerinde bir arada olmak, birlikte durmak gibi görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.

TTB Başkanı Raşit Tükel, evrensel hukuk ilkelerinin terk edildiği, demokrasiden uzaklaşıldığı bir dönemin yaşandığını ileri sürdü.

Sağlık alanında da çok sayıda hukuka aykırı uygulamalarla karşılaştıklarını savunan Tükel, 3 binin üzerinde hekimin KHK'lerle ihraç edildiğini savundu.

Esnek çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştığını kaydeden Tükel, adaletin, özgürlüğün, eşitliğin, aydınlığın egemen olması, özgür, laik, demokratik bir ülkede barış içinde yaşamak için mücadele ettiklerini söyledi.

Tükel, "İnsan sağlığına ve yaşamına zarar veren her şeyi, hekimliğin doğasına aykırı ve kabul edilemez buluyor ve hekimlik değerlerimizin bir gereği olarak barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, birlik, dayanışma ve mücadele günü." ifadelerini kullandı.

Şiirler okundu, şarkılar söylendi

Konuşmaların ardından sahneye çağrılan tiyatro oyuncuları Genco Erkal ve Rutkay Aziz, şiirler okudu. Sanatçılar Rewşan Çeliker ve Erdal Güney ise müzik dinletisi sundu.

Bu arada, konuşmalardan önce DİSK Korosu'na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte "enternasyonel" marşını seslendirdi.

Koroya, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Dursun Çiçek, Didem Engin, Gülay Yedekçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve eski HDP milletvekili Rıdvan Turan'ın da yer aldığı koroda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ait, "Selahattin Demirtaş aramızda" yazılı bir fotoğraf da tutuldu.

Seyyar satıcılarda 1 Mayıs bereketi

Maltepe'deki miting alanında güneşli havanın tadını çıkaran vatandaşlar sayesinde seyyar satıcıların da yüzü güldü.

Maltepe'ye gitmek isteyen vatandaşlar, İstanbul'un ilçelerinde belirlenen noktalarda sabah saatlerinde toplandı. Ellerinde çeşitli pankart ve flamalar taşıyan, sloganlar atan katılımcılar, etkinliğin düzenleneceği alanın girişinde, bir süre oturarak güneşli havanın keyfini çıkardı.

Sahil yolunda ve parklarda oturan katılımcılar, birbirleriyle sohbet ederken, su, simit, erik, sandviç, balık-ekmek, mısır ve köfte-ekmek satan seyyar satıcıların da yüzünü güldürdü.

1 Mayıs kutlamalarına aileleriyle katılan bazı çocuklar da yanlarında getirdikleri futbol topu ve balonlarla oynadı.

İstanbul genelinde 77 kişi gözaltına alındı

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde çeşitli nedenlerle 77 kişi gözaltına alınırken, Beyoğlu'nda el yapımı patlayıcı bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde çeşitli nedenlerle 77 kişiyi gözaltına aldı.

Polis, Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak slogan atan gruplar ile Şişli ve Beyoğlu'ndan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmeyen Taksim Meydanı'na gitmek isteyen kişilere, dağılmaları uyarısında bulundu. Uyarıyı dikkate almayan gruplara müdahale eden polisler, 71 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca Maltepe Sahil Miting Alanı'ndaki kutlamalar sırasında görevli memura mukavemette bulunan 6 kişi gözaltına alındı.

Beyoğlu Piyalepaşa'da ihbar üzerine arama yapan ekipler, çalıların arasında fitil ateşlemeli, parça tesirli, basınç etkili el yapımı patlayıcı buldu.

Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyete götürüldü.

Ankara'da 1 Mayıs etkinliği

Başkentte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Anadolu Meydanı'nda etkinlik düzenlendi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak isteyen sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, farklı güzergahları kullanarak Anadolu Meydanı'nda bir araya geldi.

Alanın girişlerinde oluşturulan arama noktalarında sıkı güvenlik tedbirleri uygulandı.

İş kazalarında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, çeşitli pankartlar taşıyan katılımcılar, "Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz" sloganları attı.

Kutlamalara katılan vatandaşlar, çeşitli grupların çaldığı müzik eşliğinde dans etti.

Etkinlikte konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, bugün dünyanın tüm meydanlarında işçi ve emekçilerin, ekmek, eşitlik ve adalet diye haykırdıklarını belirterek, "Emperyalizme karşı, kapitalizme karşı yürüyorlar. Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için, güzel bir dünya için yürüyorlar. Onlara buradan selam olsun." dedi.

İzmirliler 1 Mayıs'ı Gündoğdu Meydanı'nda kutladı

İzmir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

DİSK, KESK, Türk-İş'e bağlı sendika üyeleri, çeşitli partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan gruplar, Basmane ve Cumhuriyet meydanları ile Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı.

Sloganlar atarak, ellerinde pankartlarla kortejler halinde Gündoğdu Meydanı'na gelen gruplar, polisin iki noktada kurduğu arama noktalarından geçerek alana girdi.

Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına günün önemine ilişkin konuşma yaptı.

Etkinlikte konser düzenlendi, katılımcılar halay eşliğinde seslendirilen parçalara eşlik etti.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve yaklaşık 4 bin polisin görev yaptığı etkinlikte, denizden ve havadan da denetim gerçekleştirildi.

Kutlama programının ardından gruplar olaysız dağıldı.

"FETÖ'nün fişini çekenlere destek vereceğiz"

Memur-Sen, bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, sanayi ve işçi kenti Kocaeli'nin İzmit ilçesinde 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda kutladı.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı konuşmada, "24 Haziran'da milletin vereceği karara içeride ve dışarıda herkesin saygı göstermesini istiyoruz. Bizler, kamu görevlileri olarak, FETÖ ile iş tutanlara değil, FETÖ'nün fişini çeken ve işini bitirenlere bu süreçte destek vereceğiz." dedi.

Yalçın, konuşmasında şunları kaydetti:

"İstihdam sadece kadrolu olsun, büyümeden pay verilmemesi yanlışlığı son bulsun. Performans ölçülmesin, mülakat yapılmasın, kariyer ve liyakat esas alınsın. İş güvencemize saygı duyulsun, güvencesiz kamu görevlisi ayıbı yok olsun. Kamuda sözleşmeli personel uygulaması kalksın, bütün sözleşmeliler kadroya alınsın."

Hak-İş'ten Adana İstasyon Meydanı'nda kutlama

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Konfederasyonunca 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Adana İstasyon Meydanı'nda düzenlenen kutlama programında, tüm emekçilerin gününü kutladı.

Hak-İş olarak 1 Mayıs'ı adına yakışır bir şekilde kutlamak için her yıl farklı bir ilde kutlama programı düzenlediklerini belirten Arslan, 2011 yılında İstanbul Taksim'de, 2012'de Ankara'da, 2013'te Karabük'te, 2014'te Kayseri'de, 2015'te Konya'da, 2016'da Sakarya'da ve geçen yıl ise Erzurum'da 1 Mayıs programı düzenlediklerini anımsattı.

Arslan, "İşçinin eline geçen net ücret, yüksek vergi tarifeleri nedeniyle yıl başından yıl sonuna kadar giderek erimekte. Ağır vergi yükleri emekçinin sırtında çok büyük bir kambur. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalı." dedi.

"Taşeron işçilere kadro mücadelesini birlikte kazandık." diyen Arslan, "Kamuda çalışan taşeron emekçi kardeşlerimizin kadroları hayırlı olsun. Ayrıca, 5 ay 29 gün çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimize de artık 9 ay 29 güne kadar çalışabilme yolu açıldı. 15 yıl önce taşeron işçilerin ne izni ne sözleşmesi ne de hakları vardı. Hak-İş'e inandınız ve güvendiniz. Bizler de güveninizi boşa çıkarmadık. Bu başarı hepimizin başarısı." şeklinde konuştu.

Arslan, "Milletimize zorla dayatılan 12 Eylül Anayasası'ndan bir an evvel kurtulmalıyız. Onun yerine, milletimizin taleplerine cevap verecek sivil, demokratik, çoğulcu, katılımcı bir anayasayı ivedilikle yapmalıyız. Bir kez daha sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü toplumsal mutabakatla hazırlanacak yeni bir anayasa talebimizi haykırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Edirne

Edirne ve Kırklareli'nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.

DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, Birleşik Kamu-İş, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği üyelerinden oluşan kortej, trafiğe kapatılan yoldan, pankartlarla Saraçlar Caddesi'ndeki kutlama alanına yürüdü.

Burada kurulan platformda hazırlanan metni okuyan işçi Kamile Demir, ülkenin değerlerini ve güzelliklerini üretenler ve emeğiyle var edenlerin işçiler ve emekçiler olduğunu, her türlü sömürünün son bulması gerektiğini kaydetti.

Açıklamasını okuduğu sırada fenalaşan Demir'e, tıp doktoru Edirne Belediye Başkanı Yardımcısı ve Edirne Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu ilk müdahaleyi yaptı.

Daha sonra metni okumaya Türk-İş Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko devam etti.

Daha sonra gruplar halay çekti.

Kırklareli

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, sendika ve sivil toplum kuruluşlarınca, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

Lüleburgaz eski hükümet konağı önünde toplanan grup, Kongre Meydanı'na yürüdü.

Burada açıklama yapan Tüm-Bel Sen Kırklareli Şube Başkanı Burcu Putuş, 1 Mayıs'ın işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu anlattı.

1 Mayıs'ın Türkiye'nin bir çok yerinde kutlandığını belirten Putuş, işçilerin özgürce ve onurlu yaşamları için meydanlara çıktığını ifade etti.

Konuşmaların ardından, bir süre slogan atan grup, daha sonra müzik eşliğinde eğlendi.

Hatay

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hatay'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirterek, Zeytin Dalı Harekatı'nda hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet diledi.

Enerji, tarım, karayolları, PTT, demiryolları ve şeker işçilerinin kadroya geçmediğini aktaran Atalay, şöyle devam etti:

"KİT'lerdeki geçmedi, geçenlerle ilgili emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, geçenlerin hepsi bizim kardeşimiz. 20 yıldır geçici çalışan, mevsimlik çalışan işçiler var, onlar geçmedi. KİT'ler, geçmeyenler geçene kadar peşinizi bırakmayız, yakanızı bırakmayız, arkanızdan ayrılmayız."

Yaklaşık 3 aydır kapılarda şeker fabrikalarını anlattıklarını kaydeden Atalay, "özelleştirmeyin" dediklerini vurguladı.

Devletin şekerden elini çekmemesini isteyen Atalay, "Özelleştirirseniz 5 tane fabrika çalışır, geri kalanlar çalışmaz. Onun için bu sevdadan vazgeçin, bu özelleştirmeden vazgeçin. Bu yol çıkmaz bir yol, Et Balık'lar gibi bu ülkede hata yaparsınız vebale girersiniz." dedi.

Atalay, Türk-İş'in her zaman işçi ve emekçinin yanında olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kudüs de kırmızı çizgimiz, kıdem tazminatı da kırmızı çizgimiz, KİT'ler de kırımızı çizgimiz, şeker de karayolları da tarım işçileri de PTT çalışanları da özel sektörde örgütlendi diye işten atılanlar da bizim kırmızı çizgimiz. Türk-İş ve onun yönetimi, her meselede bu ülkede söyleyecek sözü var. Taşeron konusunu Türkiye gündemine getiren Türk-İş ama bir bölgelerde bazı laflar var, davulu biri çalıyor parsayı birileri topluyor. Şu anda mevcut hükümet bu naylon sendikaya parsa toplattılar. Bunu sürdüremezler, önünde sonunda taşerona geçenler bu Türk-İş bayrağının, ambleminin altına geçecekler Allah nasip ederse."

Sivas

Sivas'ta Ethembey Parkı önünde toplanan siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri, arama noktasından geçerek alana alındı.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı alana girenler, çeşitli sloganlar atarak Mevlana Caddesi'ndeki miting alanına yürüdü.

Burada konuşma yapan CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, bugün buruk bir bayram yaşandığını söyledi.

AK Parti iktidarını eleştiren Akyıldız, ülkede 14-15 milyon çalışan olmasına rağmen sendikalı sayısının 2 milyon civarında olduğunu belirtti. Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi olduğunu öne süren Akyıldız, "Bugün emek dünyası sessiz, işçiler, emek mücadelesi verenler, alın teri dökenler sessiz." dedi.

Vatandaşları 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde sandığa gitmeye davet eden Akyıldız, "Alın terini, emeğini savunarak, emek en yüce değerdir diyorsak, ön yargılarımızdan kurtulup 24 Haziran'da sandığa gitmek zorundayız." diye konuştu.

Tertip Komite Başkanı Mustafa Akyol da 1 Mayıs'ta insanların emeğine, işine ve özgürlüğüne sahip çıkmak için alanlarda olduğunu dile getirerek, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı.

Konuşmaların ardından katılımcılar davul-zurna eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.

Kırşehir

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Eski Ankara Caddesi'nde düzenlenen etkinlikte Petrol-İş Sendikası Kırşehir Şube Başkanlığı binası önünde toplanan işçiler, davul zurna eşliğinde oynadı.

Petrol İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkan Yardımcısı Murat Kaya, işçilerin her fırsatta haklarını koruyacaklarını vurguladı.

İşçi sözleşmelerinin kısa sürede yapılmasını beklediklerini dile getiren Kaya, maaşlarda da iyileştirme ve arttırım olması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından slogan atan işçiler, daha sonra olaysız dağıldı.

Etkinliğe, CHP Kırşehir İl Başkanı Yılmaz Zengin, sivil toplum kuruluşu ve bazı fabrika temsilcileri katıldı.

Kırıkkale

Kırıkkale'de temizlik, boyacı, manav, berber, fırın, simitçi, sanayi ve inşaat işçileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında yurdun çeşitli yerlerinde kutlama programları düzenlenirken Kırıkkale'de temizlik, fırın, boyacı, berber, kuaför, manav, sanayi sitesi ve inşaatta çalışan işçilerin mesaisi günün erken saatlerinde başladı.

İnşaatta çalışan işçiler, işçi arkadaşlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlayarak, "İşçiler hep böyle çalışırlar. Geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Sadece ekmek paramızı kazanıyoruz. Tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyoruz." diye konuştu.

Bolu

Bolu'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında sendikalar, Bolu Belediyesi önündeki Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi.

İşçiler, ellerindeki Türk bayrağı ve flamalarla İzzet Baysal Caddesi'nden Kent Meydanı'na yürüdü. Bu sırada "Eşit işe eşit ücret" pankartı ile dövizler taşıyan Yol-İş üyeleri, taşerondan kadroya alınmadığı iddia edilen arkadaşları için bir süre ayakkabısız yürüdükten sonra işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla giysilerini çıkardı.

Yol İş Ankara 1 No'lu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çekil, "Bizler yollarda kar mücadelesi, menfezler, yama dahil olmak üzere her türlü işi yapıyoruz ama biz 15 bin kişi dışarıda kaldık." dedi.

Yürüyüşün ardından Kent Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri, burada saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

Etkinlikte, yürüyüşe katılan sendikaları temsilen Türk Metal-Sen Bolu Temsilcisi Özgür Elçi de bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından işçiler, müzikler eşliğinde halay çekti.

Düzce

Düzce'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında sendika üyeleri, Cedidiye Meydanı'nda toplandı.

İşçiler ellerindeki pankartlarla "Hak, hukuk, adalet" sloganları ile Anıtpark Meydanı'na kadar yürüdü.

Sendikalar adına konuşma yapan Birleşik Kamu İş Düzce Temsilcisi Hüseyin Arslan, tüm ekmekçilerin haklı mücadele günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Arslan, iş şartlarının iyileştirilmesi ve tüm işçilerin daha iyi şartlar altında çalışmasını istediklerini vurgulayarak, politikaların işçinin yanında olması gerektiğini belirtti.

Sendika üyeleri, konuşmanın ardından halay çekti.

Bartın

Bartın'da sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri, Kemer Köprü Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde döviz ve afişler taşıyarak sloganlar atan katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Emniyet ekiplerince tek tek aranarak meydana alınan vatandaşlar, davul zurna eşliğinde sloganlarla meydana girdi.

Burada Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu adına konuşan Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, Bartın'da yaşayanlar olarak dünya işçi ve emekçilerin en anlamlı günü olan 1 Mayıs'ta güçlerini bir kez daha gösterdiklerini söyledi.

Etkinlikte, katılımcılar davul zurna eşliğinde halay çekti.

Ağrı

Kutlamalar kapsamında Ağrı'nın Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelen Hak-İş Konfederasyonu organizasyonundaki çeşitli sendikaların mensupları, ellerinde Türk bayrakları taşıyıp sloganlar attı.

Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı Ahmet Varol, burada grup adına yaptığı basın açıklamasında Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Ağrı'da da emekçilerin taleplerini haykırmak için alanlara çıktıklarını söyledi.

Konfederasyon olarak 2007 yılında çalışanların kadroya geçişi için çalışma başlattıklarını anlatan Varol, bugün itibarıyla 1 milyona yakın taşeron işçinin kadroya geçirildiğini belirtti.

Varol, "Hükümetimiz, 'Kapitalizme karşı devlet küçülmelidir' diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir. Bu vesile ile taşeron işçilerin kadroya geçişini başından beri takip eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile hükümetimizin bütün üyelerine, tüm milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasını kınadıklarını ve kabul etmediklerini sözlerine ekleyen Varol, bütün dünyayı karara karşı mücadele etmeye çağırdı.

Varol, dünyadaki zulüm, vahşet ve soykırımları kınadıklarını ifade ederek, "Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını, tüm dünyaya demokrasinin gelmesini, adalet ve barışın kazanmasını istiyoruz." dedi.

Gruptakiler, basın açıklamasının ardından bir süre caddede yürüyüş yapıp dağıldı.

Kars

Kars'ta ise Faik Bey Caddesi Aslan heykelleri önünde Kars Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle Orta Kapı Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Polislerce yapılan aramaların ardından meydana alınan grup sloganlar attı. Katılımcıların taşıdığı siyasi içerikli bazı pankartların polislerce alana sokulmasına izin verilmedi.

Platform adına konuşma yapan Çetin Koçyiğit, "Bugün kapitalizmin içinde bulunduğu krizle tarih yeniden bir dönüm noktasını yaşıyor. Dünya kapitalizmi 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez bu denli bir daralma yaşarken tüm dünya işçilerine emekçilerine neoliberal saldırılar artıyor." dedi.

Konuşmanın ardından halaylar çeken vatandaşlar, etkinliğin ardından dağıldı.

Tunceli

Tunceli'de de Moğultay Mahallesi'nde farklı caddelerden yürüyen bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üyelerinin oluşturduğu gruplar Cumhuriyet Caddesi'nde toplanıp Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Sık sık "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atan gruplar meydan girişinde polis kontrolünden geçerek alana girdi.

Etkinlikte konuşan CHP Tunceli İl Başkanı Şükrü Kılıç, tüm işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Türkiye'de iş güvenliğinin olmadığını belirten Kılıç, her yıl iş kazalarında yaşamını yitiren işçileri rahmetle andığını söyledi.

Tunceli'de operatör Mehmet Özdemir'in yol yapım çalışmasında teröristlerce katledildiğine işaret eden Kılıç, "21 Nisan'da Kutuderesi mevkisinde hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen karanlık kör kurşun ile katledilen Özdemir'i rahmetle anıyor, katillerini lanetliyor ve en şiddetli şekilde kınıyorum." dedi.

Konuşmalar sonrası halay çeken vatandaşlar dağıldı.

Erzincan

Erzincan'da ise kutlamalara katılan sendika, dernek ve siyasi parti temsilcileri eski otogarda toplandı.

Ellerinde çeşitli dövizler ile Türk bayrakları taşıyan gruptakiler, Fevzi Paşa Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Gruptakiler, oluşturulan polis kontrol noktalarında üst aramasının ardından alana alındı.

Eğitim-Sen Erzincan İl Temsilcisi Kemal Irmak, burada yaptığı konuşmada, tüm işçilerin bayramını kutladı.

Irmak, demokrasinin önemine işaret ederek, birlik ve beraberliğe dikkati çekti.

Etkinlik, katılanların birlikte halay çekmesiyle son buldu.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da, Türk-İş Afyonkarahisar İl Temsilciliği önünde toplanan sendika üyeleri adına açıklama yapan Belediye-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin, emeğin en yüce değer olduğunu söyledi.

Ülkede emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarca işçi olduğunu belirten Şahin, "Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, iş yerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz.” dedi.

KESK'e bağlı sendika üyeleri de PTT şubesi önünde basın açıklaması yaparak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

KESK Afyonkarahisar İl Temsilciliğinin bulunduğu 2. Dumlupınar Caddesi üzerinde toplanan grup, Milli Birlik Caddesi'ndeki PTT şubesi önüne kadar yürüdü.

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ender Karaaslan, burada yaptığı basın açıklamasında, “Dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca işçi için, emekçi için, tüm ezilenler ve yok sayılanlar için her 1 Mayıs, birliğin, mücadelenin ve dayanışmanın gücüyle umudun büyütüldüğü gündür.” diye konuştu.

Aksaray

Aksaray'da Necip Fazıl Kısakürek Caddesi'nde bir araya gelen sendika üyeleri ellerinde pankartlarla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Meydanı'na yürüdü.

Eğitim-Sen Aksaray Şube Sekreteri Abdulkadir Çetin burada yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın Türkiye'nin temel sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi talebinin öne çıktığı bir mücadele günü olduğunu belirterek "İşten atılmaların ve işyerinde psikolojik yıldırmaların son bulması için sahadayız. Tüm emekçilerin günü kutlu olsun." dedi.

Konuşmanın ardından işçiler, müzikler eşliğinde halay çekti.

Karaman

Karaman'da tren garı yakınlarında toplanan Karaman Eğitim-Sen, Çağdaş Gençlik, CHP Karaman İl Başkanlığı, Selüloz İş Sendikası üyeleri, davul ve zurna eşliğinde yürüyerek Aktekke Meydanı’na geldi.

Kutlamalara katılanlar, halay çekip şarkılar söyledi.

Gaziantep

Gaziantep'te Kırkayak Parkı'nda bir araya gelen CHP, HDP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, slogan atıp halay çekti.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Kenan Seçkin, burada yaptığı konuşmada, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun, tüm zorlukları aşma gücünü vereceğini ifade etti.

Malatya

Malatya Emeksiz Alt Kavşağı'nda toplanan siyasi parti, sendika, dernek üyeleriyle çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kutlamanın yapılacağı Paşaköşkü Mahallesi'nde bulunan meydana kadar yürüdü.

Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Tarık Kaya'nın konuşmasının ardından katılımcılar halay çekti.

Kutlamalara siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Bu arada etkinlikler sırasında aniden başlayan sağanak, yerini doluya bıraktı. Yaklaşık 10 dakika süren yağış nedeniyle vatandaşlar alandan koşarak ayrılmak zorunda kaldı.

Yağışın dinmesinin ardından etkinlikler sona erdi.

Kilis

Kilis'te Eğitim-Sen ve Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatı ile bir grup vatandaş Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından gruptakiler, çeşitli sloganlar attı.

Gruptakiler adına konuşan Özgür Çakmak, 1 Mayıs'ı coşkuyla kutlamak için bir araya geldiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından grup alkışlar eşliğinde alandan ayrıldı.

Adıyaman

Adıyaman'da Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde toplanan vatandaşlar, ellerinde dövizlerle İtfaiye Müdürlüğü önünden Turgut Reis Mahallesi'nde bulunan Mustafa Yücel Özbilgin Parkı'na kadar yürüdü.

Polis ekiplerince yapılan aramaların ardından alana alınan vatandaşlar, tertip komitesinin konuşmalarının ardından sloganlar atıp olaysız dağıldı.

Tekirdağ

Tekirdağ'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

DİSK, KESK, EĞİTİM-SEN üyeleri ve işçilerden oluşan kalabalık grup, "Yaşasın Emek", "Yaşasın Eşitlik" ve "Emeğin Bayramı 1 Mayıs Kutlu Olsun" yazılı dövizlerle Köprübaşı Meydanı'nda toplandı.

Grup buradan sahil dolgu alanına kadar sloganlar atarak yürüdü.

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ta işçilerin, emekçilerin meydanlara inerek taleplerini haykırma şansı bulduğunu söyledi.

1 Mayıs etkinliklerinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Şen, "1 Mayıs tertip komitesine, yüreği emekten yana atan siyasi partilere, emek ve meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarına Trakya'nın dört bir yanından kalkıp Tekirdağ'a gelen siz mücadele arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış ve sendikal hak mücadelesi verenlere bin selam olsun." diye konuştu.

Konuşmanın ardından şarkıcı Suavi, konser verdi.

Samsun

Samsun'da İstasyon Mahallesi'ndeki Ray Blokları önünde toplanan sivil toplum kuruluşları ve sendikaların üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Güvenlik güçlerinin korteji eşliğinde gerçekleşen yürüşün ardından katılımcılar, alana polislerce arandıktan sonra alındı.

Kutlamaya katılanlar halaylar çekip, şarkılar söyledi. Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından etkinlik sona erdi

Kastamonu

Kastamonu'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Yol-İş Sendikası Lokali'nde program düzenlendi.

Yol-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Çelik, burada yaptığı konuşmada, emeğin en yüce değer olduğunu söyledi.

Çocuklarına onurlu ve güvenli bir gelecek bırakmak istediklerini dile getiren Çelik, "Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, iş yerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dünyanın farklı ülkelerinde ve yurdumuzun değişik illerinde kardeşlerimiz, bizler gibi bugün alanları dolduruyor." dedi.

İnsanca yaşamak istediklerini vurgulayan Çelik, "Haksız işten çıkarma, sendikasızlaştırma, kıdem tazminatına müdahale, özelleştirme, esneklik, kuralsız ve kayıt dışı çalıştırma, vergide adaletsizlik, yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlar." ifadesini kullandı.

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu da şeker fabrikalarının özelleştirmesini eleştirdi.

Amasya

Amasya'da Künç Köprüsü'nde toplanan sendika ve siyasi partilerin üyeleri, ellerindeki dövizlerle sloganlar atarak Pirinççi Caddesi'nden Yavuz Selim Meydanı'na yürüdü. Gruptakiler, polis tarafından oluşturulan arama noktasından meydana alındı.

Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Bülent Erciyes'in yaptığı konuşmanın ardından alanı dolduranlar, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Tokat

Tokat'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

KESK ve DİSK tarafından hazırlanan program çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, döviz ve pankartlar taşıyarak çeşitli sloganlar attı.

İl Emniyet Müdürlüğünce geniş güvenlik önlemi alınan alanda grup üyeleri, konuşmaların ardından yöresel ellik oyunu oynayıp halay çekti.

Çorum

Çorum'daki kutlama programı çerçevesinde Özdoğanlar Kavşağı ile Pir Baba Parkı'nda toplanan grup, ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atarak Gazi Caddesi'nden Hürriyet Meydanı'na yürüdü.

Gruptakiler, belediye önündeki kontrol noktalarında üst aramasından geçirildikten sonra alana girdi. İl Emniyet Müdürlüğünce yürüyüş güzergahında ve meydanda güvenlik önlemleri alındı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan etkinlikte bir vatandaş ile bazı sendikalılar arasında, İstiklal Marşı'nın okunmaması nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, Emekli-Sen Çorum Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru ile KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Gül'ün konuşma yaptığı etkinlik, katılımcıların türküler eşliğinde halay çekmesiyle sona erdi.

Sinop

Sinop'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Sendikalarca hazırlanan kutlama programı çerçevesinde eski otogar mevkisinde toplanan grup, taşıdıkları döviz ve pankartlarla slogan atarak İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada emniyet güçlerince kontrol noktalarında üst aramasından geçirilen gruptakiler, daha sonra kutlama programının yapılacağı meydana alındı.

Eğitim-Sen Sinop Şubesi Sekreteri Musa Uzun'un konuşma yaptığı etkinlik, konserin ardından son buldu.

Zonguldak

Zonguldak'ta gar yakınlarında toplanan işçiler, sendika yöneticileri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütü üyeleri, kortej oluşturup çeşitli sloganlar atarak Madenci Anıtı'na yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, burada yaptığı konuşmada,170 yıllık üretim kültürüyle Anadolu'nun dört bir yanından gelen on binlerce yurttaşıyla ve binlerce maden şehidiyle "emeğin başkenti" sıfatını kazanmış Zonguldak'ın, en zor dönemlerinden birini yaşadığını savundu.

Demirci, üretimin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Biz diyoruz ki üretelim, herkes doysun ve kardeşçe yaşasın, işsizlik olmasın, açlık olmasın, terör meydan bulamasın, savaşlar çıkmasın. Maden işçisi üretsin, şeker işçisi üretsin, besici, çiftçi, sanayici üretsin. Bugün işçiler-emekçiler tüm dünyada meydanlarda bizim gibi haklı taleplerini dile getiriyorlar. Dünya işçi sınıfı mücadelesinin tarihi ve Zonguldak'ta maden işçilerimizle başlayan mücadele tarihi göstermiştir ki birlik ve dayanışma içinde mücadele edersek, insanca çalışıp, insanca yaşayacağımız koşulları yaratırız. Demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkarız."

Kentteki kutlamalarda yaklaşık bin polis görev yaptı. Miting alanının yanı sıra çevredeki binaların çatılarında da polis ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Yürüyüşe katılan madenciler, baretleriyle Türk bayrağının yanı sıra ellerinde ekmek taşıdı.

Konuşmanın ardından şarkıcı Haluk Levent konser verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.