100 günlük planda kamu personeliyle ilgili neler var?

100 günlük planda kamu personeliyle ilgili neler var?

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 3 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan 100 Günlük İcraat Programı kamuoyunda büyük bir heyecan uyandırdı. En azından kamu kurum ve kuruluşları yeni bir şey yapmak zorunda olduklarını ve rutin uygulamaların dışına çıkmaları gerek

Her kurumda aynı olan temel iki konu

100 Günlük İcraat Programında her kurum için en temel iki konuya yer verildiğini görüyoruz. Bunlardan birincisi geçiş sürecinin temel aşamalarının 100 gün içinde tamamlanması, ikincisi ise 2019 - 2023 dönemine ilişkin Stratejik Plan çalışmalarının Kasım ayı sonunda tamamlanacak şekilde başlatılmasıdır. Bunların rutin ve mutlaka yapılması gereken eylemler olduğu için eylem olarak konulmasını doğrusu anlayamadık.

Daire başkanı ve üstü atamalar yapılacak

Anlaşıldığı kadarıyla bütün bakanlıklar 100 gün içerisinde daire başkanı ve üstü atamalarını tamamlayacak. Bu çerçevede, Programda bakanlık ve kamu kurumlarının kadro ihdas ve dağılımlarının tamamlanması, Daire Başkanı ve üstü kadrolar ile il müdürü atamalarının tamamlanması ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin atamaların yapılması eylemler arasında yerini almış.

Emekli aylıklarına sanki intibak yapılacak

Programda emekli aylıklarına intibak yapılacağı izlenimi veren bir husus var ki bütçe açıklarının tırmandığı ve enflasyonun yükselişe geçtiği bir ortamda sosyal yardım nitelikli bir ödemenin oldukça riskli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak programda emekli aylıklarının en az 1.000'ye tamamlanması sağlanacaktır ifadesi bizleri bu açıklamaya ulaştırmıştır. Soysal güvenlik harcamalarında artış yapacak her düzenlemenin bütçede korkunç açıklar yapacağının bilinmesi gerekiyor.

Sosyal yardım istihdam ilişkisi güçlendirilecek

Yıllardır gündemde tutulan sosyal yardım istihdam ilişkisi nihayet somut bir adıma dönüşmüştür. Özellikle sosyal yardımların istihdamı engellediği eleştirisi amacına ulaşmıştır. Programa göre, sosyal yardım alan vatandaşların istihdama yönlendirilerek sosyal yardım- istihdam bağlantısının güçlendirilmesine yönelik 100 gün içerisinde somut adım atılacağı taahhüdü önemli bir aşamadır.

İşsizlik ödeneğinin ödenme şartları esnetilecek

İşsizlik ödeneğine hak kazanılması için getirilen ağır şartlar bu ödeneğin büyük meblağlara ulaşmasını sağlamıştır. Son dönemde işsizlik ödeneğinden istihdam artışına yönelik olarak yapılan harcamalar oldukça artmıştır. İşte bu noktadan hareketle işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarının esnetilmesi oldukça önemlidir. Bu esnekliğin sadece 12.500 kişiyi kapsayacağı dikkate alındığında esnekliğin sınırlı tutulduğu anlaşılmaktadır. Programda bu konuyla ilgili olarak şu hususlara yer verilmiştir; "Hak kazanma şartlarını esneterek ilave 12.500 kişinin daha işsizlik ödeneğinden faydalandırılması" sağlanacaktır.

Üniversite mezunlarına iş imkanı

Programda üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasası ile tanıştırılması için 5 bin gencin "İşe İlk Adım Projesinden" yararlandırılması amaçlanıyor.

Sendikalaşma oranının arttırılması amaçlanıyor

Doğrusu sendikalı personel sayısının arttırılmasının sendikalarının mı yoksa kamunun mu amacı olacağı oldukça tartışmalıdır. Sendikalılaşma oranındaki düşüklüğün sebebi üzerinde düşünmesi gerekenlerin sendikalar olduğunu düşünüyoruz. Yani kamunun böyle bir hedefini anlamlı bulmadığımızı ifade etmek isteriz. Hele hele sendika ağalığının dillendirildiği bir ortamda sendikaların öz eleştiri yapması gerekirken programda yer alan; "İşçi ve kamu görevlilerinin toplam genel sendikalaşma oranı olan %20,8'in %21,3'e çıkarılması" hedefinin rasyonel olmadığını düşünüyoruz.

Kadın istihdamının arttırılması

Kadın istihdamı son günlerin en revaçta olan konusudur. İşverenlerin kadın istihdamında yaşadıkları sorunları masaya yatırmadan bu tür projelerin başarı sağlaması mümkün değildir. Kamu kesiminde projenin tutması mümkünken özel sektörde bu projenin tutması oldukça zordur. Anne-çocuk ilişkisini zorlayarak kundakta çocuğu olan kadınların istihdama zorlanması toplumsal yapıyı zedeleyecek ve telafisi imkansız zararlar oluşturacak mahiyet arzetmektedir. Anneliğin her zaman ön planda tutulması öncelenmelidir. Programda yer alan; "Kadın İstihdamının "İş'te Anne Projesi" ile Desteklenmesi" eylemi üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konudur.

47 bin 773 güvenlik personeli alınacak

100 gün içerisinde güvenlik birimlerimizin (EGM, JGK, SGK) personel kapasitesini artırmak amacıyla 7.000 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ile beraber toplam 47.773 güvenlik personel alınması taahhüdü oldukça önemlidir. Gelecek üç buçuk aylık dönemin işsiz gençler açısından oldukça bereketli geçeceğini ifade edebiliriz.

Stratejik kurumlarda istihdam için 500 öğrenci yetiştirilecek

Programda Ülkemizin stratejik kurumlarında istihdam edilmek üzere yurt dışına 500 öğrenci gönderilmesi hedefi yer alıyor. Yetiştirilen 500 öğrencinin iş kaygısı olmadan eğitim görmesi oldukça önemlidir.

Öğretmenlerin mesleki ehliyet ve liyakati güçlendirilecek

Programda öğretmenlerin mesleki ehliyet ve liyakatini güçlendirecek çalışmaların başlatılması hedefleniyor.

100 günde profesyonel eğitim yöneticiliği sistemine geçilecek

Programda profesyonel eğitim yöneticiliği sistemine geçilmesinin hedeflendiği anlaşılıyor. Doğrusu bu sisteme nasıl geçileceğini merak ediyoruz. Aynı zamanda mevcut eğitim yöneticilerinin profesyonel olmadığının kabulünün oldukça iddialı bir eylem olduğunu düşünüyoruz. MEB yönetici atama sistemi sürekli eleştiri konusu haline geldiği için bu hedefi anlamak mümkündür ama isim değişiklikleriyle olağanüstü işler başarılamayacağının da bilinmesi gerekiyor.

MEB'de "Büyük Veri" sistemi kurulacak

Programda "Milli Eğitim Bakanlığının mevzuatını, çalışma planlarını ve insan kaynağını yeniden yapılandırmak üzere "Büyük Veri" sistemi kurulması" hedefine yer verildiğini görüyoruz. MEB'in bu hedefle mevcut sistemini ıslah mı edeceği yoksa olmayan bir şey yaparak 100 günde rekora mı imza atacağı anlaşılamıyor.

Bilim İnsanlarımızın yurda dönüşü gerçekleştirilecek

Bilim İnsanlarımızın yurda dönüşünün yani tersine beyin göçü sağlanması yıllardan beridir üzerinde kafa yorulan bir konudur. Bu işin öncelikle niçin becerilemediğinin analizinin yapılması gerekiyor. Programla Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı'nın ilan edilmesi oldukça önemlidir. Ama bu iş yıllardan beridir ağızda sakız olmasına rağmen niçin bir şeyler yapılamadığının da öncelikle sorgulanması gerekiyor.

YÖK Kariyer Projesi ile şeffaf ve performans odaklı istihdam sağlanacak

Yükseköğretim Kurumlarının ihtisaslaşmasına yönelik olarak belirlenen 11 Araştırma Üniversitesi ve 5 Aday Araştırma Üniversitenin ihtisas alanlı araştırmacı insan kaynaklarının oluşturulması hedefinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, YÖK Kariyer Projesi ile akademide daha hızlı, daha şeffaf ve performans odaklı istihdamının sağlanması ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Keşke demeyeceğimiz günler temennisiyle programın hayırlar getirmesini ümit ediyoruz.

Ahmet Ünlü - YeniŞafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.