11 hizmet kolu için 3 ayrı komisyon kuruldu

11 hizmet kolu için 3 ayrı komisyon kuruldu

Dünkü toplantıda ayrıca komisyonların kurulmasına karar verildi. 11 hizmet kolu için 3 komisyon kurulacak ve bugün itibarıyla çalışmaya başlayacak. Komisyon raporu 11 Ağustos'a kadar tamamlanıp masaya sunulacak.

BİLAL EMİN TURAN / POSTA

5 milyon memur ile memur emeklisine 2018 ve 2019'da yapılacak zam oranının belirleneceği toplu görüşme süreci dün başladı. İlk günkü görüşmelerde Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen zam önerilerini hükümete yani Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık eden Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na iletti. Sarıeroğlu, toplu görüşmeyi yürüten ilk bakan olarak kayıtlara geçti.

ZAMMA KADIN ELİ DEĞECEK

Jülide Sarıeroğlu, 26 yıl sonra Çalışma Bakanı olan ilk isim. Bundan önce 1987-1991 arasında İmren Aykut da aynı bakanlıktaydı. Ancak memur kesimi ile toplu sözleşme görüşmeleri ilk kez Faruk Çelik'in Çalışma Bakanlığı döneminde yani 2012 tarihinde başlamıştı. İkişer yıllık dönemi kapsayan toplu görüşmelerin bu yıl dördüncüsü gerçekleştiriliyor.

TEKLİF ERKEN AÇIKLANACAK

Dünkü toplantıda ayrıca komisyonların kurulmasına karar verildi. 11 hizmet kolu için 3 komisyon kurulacak ve bugün itibarıyla çalışmaya başlayacak. Komisyon raporu 11 Ağustos'a kadar tamamlanıp masaya sunulacak. Memur-Sen, hükümetin zam teklifini erkenden açıklanmasını istedi. Hükümet kanadı çağrıya olumlu yanıt geldi ve ilk teklifin 14 Ağustos'ta duyurulacağı bildirildi.

TALEPLER NELER?

Memur-Sen üç alternatifli bir teklif sundu. İlk teklifte, 2018'de yüzde 10 artı yüzde 6, 2019'da yüzde 10 artı yüzde 8 zam talep ediliyor. İkinci teklifte 2018-2019'da ayrı ayrı taban aylığı 75 lira zam, ek olarak her iki yılda da yüzde 7 artı 7 zam isteniyor. Üçüncü teklifte ek ödemeye 15 puan ilave zam ve 2018 için yüzde 6 artı 6; 2019'da da yüzde 10 artı 8 öngörüsü var.

21 AĞUSTOS'A KADAR ANLAŞMA OLMAZSA...

Jülide Sarıeroğlu ilk tur görüşme sonrası "21 günlük çalışma takvimi belirledik. Tüm söylenenleri not aldık" açıklamasını yaptı. Eğer zam pazarlığı 21 Ağustos'a olumlu sonuçlanmazsa 'Kamu Görevlileri Hakem Kurulu' devreye girecek. Hakem Kurulu, 31 Ağustos'a kadar zam oranını belirleyecek. Karar Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girecek.

KESK'İN KOLTUĞU BU YIL BOŞ KALDI

KESK heyeti ise bu yıl görüşmelere katılmadı. Sebebi ise Devlet Personel Daire Başkanlığı'na bildirilen KESK heyetindeki isimlerin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş olması. Yapılanların keyfi bir tutum olduğunu savunan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Bizden heyetin değiştirilmesi istendi. Değiştirmedik ve görüşmelere katılmadık" açıklamalarında bulundu.

BÜROKRASİNİN OYUNLARI CANIMIZDAN BEZDİRDİ

4/B ve 4/C statüsündeki geçici sözleşmeli çalışanlara kadro verilmesi konusu dahil birçok talebin yerine getirilmediğini ifade eden Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın şöyle dedi: "Bürokrasinin ayak oyunları bizi canımızdan bezdirdi. Faizler ve döviz yükseliyor, büyüme ve refah artıyor ancak memurun alım gücü yerinde sayıyor. Büyümeden üst gelir grubu yararlanıyor."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.