20 kurum, fazla mesaiyi Maliye'ye yazdı

20 kurum, fazla mesaiyi Maliye'ye yazdı

Ücretlerin kaldırılmasına tepki... Kamuda fazla mesai isyanı

 

Hükümetin 666 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile fazla çalışma ücretlerini kaldırmasına aralarında Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Yargıtay’ın da bulunduğu 20’ye yakın kamu kurum ve kuruluşu itiraz etti. Maliye Bakanlığı’na gönderilen yazılarda, personele fazla mesai yaptırıldığına dikkat çekilerek, fazla çalışma ücreti ödenmesi istendi. Maliye’nin kendi kurumları da fazla mesai ücreti talebinde bulundu.

Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, adliyelerde mevcut iş yükünün fazlalığı nedeniyle duruşmaların genellikle mesai saati dışına taşması, sorgu işlemlerinin mesai gözetilmeksizin yapılması, ölümlü adli vakalarda derhal olay yerine intikal edilerek soruşturma işlemlerinin acilen gerçekleştirilmesi gibi nedenlerle adliyelerde yapılan işlerin belirli bir sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işlerden olduğuna işaret etti. Adalet Bakanlığı, “Fazla mesai ücreti ödenmesine ilişkin uygulamanın sona erdirilmesinin yoğun iş yükü altında çalışan bakanlık personelinin moral ve motivasyonunu düşüreceği ve fazla sayıdaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanma taleplerini daha da artıracağını” vurguladı. Benzer şekilde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Yargıtay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da Maliye Bakanlığı’na yazı göndererek personele fazla mesai ücreti talep etti.

Maliye kurumları da itiraz etti

Fazla mesailerin kaldırılmasına Maliye Bakanlığı’na bağlı kurumlar da itiraz etti. Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, mesai saatleri dışında görev alacak personele fazla çalışma ücreti ödenmesini istedi. Muhasebat Genel Müdürlüğü de personelinin mesai saatlerine bağlı olmaksızın görev yaptığına dikkat çekerek fazla mesai ücreti talebinde bulundu.

‘Angaryaya devam’

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaklaşık 20 kamu kurum ve kuruluşunun Maliye Bakanlığı’na yazı yazarak fazla mesai ücreti ödemelerinin devam etmesini talep ettiğini belirterek, “Ancak Maliye yanıt vermiyor. Angaryaya devam diyor” eleştirisinde bulundu.

Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.