Hüseyin ÖZKAN

Hüseyin ÖZKAN

2023 Eğitim Hayali (Vizyonu)

2023 Eğitim Hayali (Vizyonu)

Eğitim Vizyonu ne getiriyor? Şimdi hemen yorumlamak gerekirse; Her şeyden önce bu bir Vizyon, yani bu bir hayal demek gerekiyor. Dikkati çekmek isterim bu bir belge değil, bir hayal. Hayalin de belgesi olmaz. Ancak belgeler hayallerin ürünü olabilir. Son sözü şimdi söyleyeyim. “Hayaller bir an önce belgeye dönüşmelidir.”

Eğitim yöneticilerinin liyakate uygun atanması, aramalarda yüksek lisans eğitimine önem verilmesi, okullar arasındaki nitelik farkının en aza indirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimi için yatırımların yapılması, eğitimlerinin teşvik edilmesi, üniversitelerin eğitim fakültelerinin nitelikli öğretmen yetiştirir hale getirilmesi, okullarda günlük ders sayılarının azaltılması, öğlenden önceki derslerin daha çok miğfer derslere öğleden sonraki derslerin sportif faaliyetlere ve atölye çalışmalarına ayrılması, eğitim kademeleri arasındaki geçişlerin bir sınava dayalı olmadan gerçekleşmesi ile sınav baskısının ortadan kaldırılması, lise eğitiminde çeşitli adlarla spesifik okullarda öğrencilerin hayata hazırlanıyor olması, derslerin esnek olması ve sayısının azaltılarak derinliğinin arttırılması, okulların üretim sektörüyle iletişimin sağlam tutulması, eğitim üzerine Bakanlıklar arası işbirliğinin sağlanması, okul öncesi eğitimin zorunlu kapsama alınması, dezavantajlı bölgelerindeki öğretmenlere pozitif ayrımcılık yapılması, vs vs. bunlar hepsi bir akademisyenin veya bir eğitimcinin hayalleri de olabilir. Bunlar Bakan Sn. Ziya Selçuk’un hayalleri de olabilir.

Asıl çalışma bundan sonra başlıyor. Bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek, ete kemiğe büründürmek. Yani Sn.Ziya Selçuk’un vizyonunun Bakanlığın vizyonu haline getirmek gerekiyor. Bu nasıl olur? Bakanlık şimdi bir de misyon belgesi açıklamalı. Tamam, hayallerimiz artık var. Şimdi bunları kimlerle ve nasıl hayata geçireceğiz. Görevli birimler ve çalışma görevleri neler olacaktır. Zaman geçirmeden hemen bunun üzerinde çalışılmalıdır. Mevzuata dönüşmeyen hayaller hayal olarak kalmaya devam edecek, hatta bir süre sonra hep konuşulan eğitim efsanesine dönüşecektir.

Bir vaat beklentisiyle bu günkü açıklamayı bekleyenler, bu vizyonun önlerine topyekun bir çalışma hedefi koyduğunun farkında olmadılar. Ayrıca Vizyon açıklamasını dinleyenler şunu da düşünmüş olabilirler. “Evet bunlar güzel hayaller ama ben önüme gelen, imzalı, mühürlü resmî yazıya, mevzuata bakarım.”O halde yapılması gereken, öyle uzun zamana da yaymadan, hemen bir de misyon belgesi yayınlamaktır...

Açıklanan Eğitim Vizyonuna uygun mevzuat çalışmalarının acilen yapılmasıdır. Eğitim de değişim kısa bir süreçte olmaz belki ama eğer hayallerinize inanıyorsanız, hayalleriniz size güç veriyorsa, Eğitimde bugünden yarına kaybedilecek bir kuşağı bırakın, bir ferdin dahi olmaması gerektiğine de inanmalısınız.

Eğitim 2023 Vizyonunun sadece Sn.Ziya Selçuk’un Akademisyen hayalleri olmaktan çıkarılıp, Milli Eğitim Bakanlığının vizyonu ve misyonu ve topyekun bir çalışma seferberliği haline getirilmesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.