450 bin taşeron işçi kadro dışı mı kalacak?

450 bin taşeron işçi kadro dışı mı kalacak?

Hükümetin taşeron açıklaması kafaları karıştırırken, Maliye Bakanı Ağbal'ın açıklamalarını değerlendiren uzmanlar yaklaşık 450 bin taşeron işçinin kadro dışı kalacağına işaret etti

Maliye Bakanı Ağbal, TBMM Genel Kurulu’nda CHP Denizli Milletvekili Kazım Aslan’ın sözlü sorusunu yanıtladı.

Ağbal, sadece ‘personel çalıştırmaya dayalı hizmet alım işlerinde çalışan’ taşeron işçileri kastederek, "Şu an yaklaşık 1 milyonun üzerindeki personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı çerçevesinde çalışan insanlarımız, kardeşlerimiz var. Bunlar bu düzenlemenin yılbaşından önce çıkmasını bekliyorlar" dedi. Ağbal’ın bu açıklaması kadro bekleyen 1.5 milyon taşeron işçide soru işareti yarattı.

Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu uzmanlarına göre, Ağbal’ın açıklamasının, kadroya alınacak taşeron işçi düzenlemesinde ‘personel çalıştırılmasına dayalı olan ve olmayan’ ayrımının yapıldığının itirafı anlamına gelebileceğini belirtti. 

“450 BİN İŞÇİ TASARININ DIŞINDA KALIYOR”

Uzmanlar göre, Ağbal’ın açıklaması ile ‘personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı’ kapsamına girmeyen çöp toplama, cadde ve sokakların temizliği, katı atık toplama, sayaç okuma ve söküp takma, park ve bahçelerin bakımı, sürücülü araç kiralama gibi hizmet işleri yapan ve büyük kısmı belediyelerde çalışan 450 bin işçi tasarının dışında kalıyor.

Kamu ihale mevzuatına göre, personel çalıştırılan işler ‘personel çalıştırılmasına dayalı olan’ ile ‘olmayan işler’ şeklinde birbirinden farklı olarak belirleniyor.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78. maddesinde, personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımlarında ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirtilen bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluştuğu hizmetler olarak tanımlanıyor.

Dolayısıyla ihalenin en az yüzde 70’lik kısmı asgari işçilik maliyetinden oluşmayan, hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı işi olarak değerlendiriliyor. 

“BİRİNE KADRO VAR, BİRİNE YOK ”

Uzmanların verdiği bilgiye göre, kamuda aynı kurumda çalışan taşeron işçilerden, çalıştığı işler ‘personel çalıştırılmasına dayalı iş’ olarak ihale edilmiş ise kadroya alınacaklar, ‘personel çalıştırılmasına dayalı kabul edilmeyen iş’te çalışan işçilerin ise kadroya alınması söz konusu olmayacak. Uzmanlara göre, bu şekilde belediyelerde hizmet işlerinde çalışan ve sayıları 450 bine yaklaşan çöp toplama işçileri, cadde ve sokakların temizliğinde çalışan işçiler ve katı atık toplama işçileri, sayaç okuma, söküp takma işçileri, park ve bahçelerin bakımı işlerinde çalışan işçiler, dozerciler kepçeciler ile kiralık araçların sürücüleri kapsam dışı kalacak.

Maliye Bakanı Ağbal’ın bu açıklamasının, taşeron işçiler ile ilgili düzenlemenin yasayla mı yoksa KHK ile mi yapılacağı konusunda da kafa karışıklığına yol açtığını ifade edilirken, uzmanlar, “Ağbal’ın bu açıklaması aslında henüz detayları ortaya bile konmamış tasarıda yaklaşık 450 bin işçinin kadro beklentisini hayal olduğunu ortaya çıkardı” dedi. 

Kaynak: Yeniçağ

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.