Acil Çözüm Bekleyen Okullar

Acil Çözüm Bekleyen Okullar

Acil Çözüm Bekleyen Okullar: Proje Okulları

Acil Çözüm Bekleyen Okullar: Proje Okulları

                652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında  proje okullarına yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmelerinin Bakan tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

                2015 yılı Ocak ayı başında ülkemizin en seçkin okullarının da yer aldığı 44 kurum proje okulları listesine alınmıştır. Yaşanan süreç içerisinde bu okullara Bakan tarafından öğretmen atanacağı için il içi yer değişiklikleri, iller arası yer değişiklikleri ve mazerete dayalı tayinlerde bu okullar için öğretmenlere başvuru imkanı verilmemiş, bu okullardan ise başka okullara nakil taleplerine fırsat tanınmıştır. Proje okullarına nasıl bir usulle öğretmen ve idareci ataması yapılacağı bir yasal mevzuatla da düzenlenmemiştir. Yasal boşluk ve belirsiz iklim proje okullarında çalışan öğretmen ve idareciler yüksek kaygıya sebebiyet vermektedir. TEOG yerleştirme puanına göre en yüksek puanlı öğrencilerin öğrenim gördüğü bu okullardaki bu belirsiz iklim veli ve öğrencilerde de kaygıyı artırmaktadır. Okula hangi usulle öğretmenlerin geleceğinin bilinmemesi, mevcut öğretmenlerin kalıp kalmayacağının net olmaması kaygının temel nedenleridir. 

                Proje okullarının sıkıntı duydukları şu alanlarda acilen çözüme ihtiyaç vardır.

1-Proje okulunun ne olup olmadığını olmadığının açıklandığı bir yönetmeliğin çıkarılması

2- Proje okullarından emekli olan, başka okullara tayin olan öğretmenlerin yerine atama yapılması

3- Proje okullarında çalışan öğretmenlerin durumlarının netliğe kavuşturulması

4- Proje okullarının norm kadrolarının nasıl belirleneceğinin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

                İyi niyetle yola çıkılan ve Türk eğitim sistemi içinde önemli bir misyonu üstlenecek olan proje okul uygulaması belirsizlikleri giderilerek netliğe kavuşturulması elzemdir. Proje okullarının 1 Eylül günü eksik öğretmenle eğitim öğretime başlayacak olma ihtimali her yönüyle bu okullara duyulan güveni sarsıcı nitelikte olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının yüz akı bu seçkin okulların hukuki statüsünün bir önce sonuçlandırılması zaruridir.

 

Ramazan AKDAĞLI

Eğitimci -Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.