AK Parti'nin seçim vaatleri 3 ay gecikebilir

AK Parti'nin seçim vaatleri 3 ay gecikebilir

Muhalefetin uzlaşmaz tavrı, hükümetin 100 günlük icraatlarının ertelenmesine sebep oldu. TBMM'de 2016 yılı merkezi yönetim bütçesinin yerine 3 aylık geçici bütçenin ele alınması, vatandaşın dört gözle beklediği seçim vaatlerinin de 3 ay gecikmesine neden

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; Muhalefetin uzlaşmaz tutumu yüzünden 2016 yılı merkezi yönetim bütçesinin yerine 3 aylık geçici bütçenin ele alınacak olması, hükümetin Ocak ayından itibaren vermeyi vaat ettiği taahhütlerini de aksatacak. Bu çerçevede 2016 yılı bütçe görüşmelerinin ancak, Mart ayında tamamlanacağı için vaatler de 3 ay sonra gerçekleştirilecek. Böylece hükümetin sözünü verdiği ağırlıklı emekli olup maaş bekleyenler ile öğrenci olup burs gibi aylık gelirle geçinen toplum kesimleri 3 ay kadar mağdur olacak. Yanısıra, ilk kez iş bulan her gencin de 1 yıl boyunca maaşını devlet karşılayacaktı, o da mart ayına kalacak. Kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için yüzde 85 kefalet imkanı sağlanması da mart ayından sonra ele alınabilecek.

İLK 100 GÜNLÜK İCRAATLER HEDEFTE

64'üncü hükümetin ilk 100 günde gerçekleştirilmesi taahhüdünü verdikleri arasında yer alan asgari ücretin 1300 lira nete çıkarılması ile ilgili Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri için bir kanun düzenlemesi gerekmiyor. Böylece Ocak ayından önce asgari ücretlerdeki artış netleştirilecek. Ancak, hükümetin sözünü verdiği ilk 100 günde yapılacaklarda ise 3 aylık bir sarkma olacak. Hükümet, 1 Kasım seçimi sırasında verdiği vaatler için 31 Aralık tarihine kadar 2 aylık bir sürenin olacağını öngörmüştü. Bu kapsamda asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerine verilecek seyyanen 100 aylık artışı hemen Ocak ayından itibaren verebileceği öngörülmüştü.

2016'NIN İLK ÇEYREĞİ KAYIP

Reel sektörün 1300 liralık asgari ücretin işverene getireceği yükün devletle paylaşılması beklentisinin olduğu biliniyor. Hükümetin bu yükün büyük kısmını karşılamayacağı da netleşti. Ancak, hükümetin seçim öncesi verdiği sözlerden olan 'yatırımların cazip hale getirilmesini' sözü için de geçici bütçenin bitirilmesi ardından 2016 yılı bütçesinin görüşülmeye başlanması ve sonuçlandırılması beklenecek. Bu nedenle yılın ilk çeyreği kayıp olacak.

Çalışan emekliyi etkileyecek

Emekli maaşlarına iki düzenleme yapılacak. İlk olarak 2016 Ocak'ta maaşların yüzde 6, ikinci 6 ayda da yüzde 5 enflasyon farkı kadar artış olacak. Bu 3 ay gecikecek. İkinci düzenleme de çalışan emekliler için yapılacaktı. Esnaflık yapan emeklilerin maaşından yüzde 10 oranında kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi yapılacak bir kanuni düzenleme ile kaldırılacaktı.

Polislerin maaşları artacaktı

AK Parti'nin 100 günde tamamlanacağı sözünü verdikleri arasında 2200 ek göstergeye sahip polislerin bu göstergesinin 3000 çıkarılması da bulunuyordu. Ayrıca, polislerin emniyet hizmet tazminatında yapılacak değişiklikle maaşlarında 240 ila 580 lira artış sağlanacak. Ancak, polis memurları da muhalefetin destek vermemesi nedeniyle 2016 bütçe tasarısının yasalaşmasını beklemek zorunda.

İşte gecikecek vaatlerin ve etkilenecek kesimlerin bir kısmı:

* Emeklilere yıllık ilave 100 TL verilecekti

* Öğrencilerin bursu 400 liraya çıkarılacaktı

* İlk kez iş bulan her gencin maaşını 1 yıl devlet karşılayacaktı

* Kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için % 85 kefalet imkanı sağlanacaktı

* Er maaşı 100 TL olup, GSS borçları silinecekti

* Muhtarlara zam, çiftçiye KDV desteği, esnafa vergi kolaylığı getirilecekti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.