Proje Okullarında Dengeler Değişiyor: Mahkemelerden Peş Peşe Kararlar

Proje Okullarında Dengeler Değişiyor: Mahkemelerden Peş Peşe Kararlar

Proje okullarında görev süresi uzatılmayan yönetici ve öğretmenlerin açtığı davalarda peş peşe yürütmeyi durdurma kararları çıktı.

Proje okullarında görev süresi uzatılmayan yönetici ve öğretmenlerin açtığı davalarda peş peşe yürütmeyi durdurma kararları çıktı. Mahkemeler, görev süresinin uzatılmamasında objektif ve somut kriterlerin ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti.

Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında görev yapan müdür ve öğretmenlerin görev sürelerinin uzatılmamasıyla ilgili yargı süreci devam ediyor. Farklı illerde görülen davalarda verilen kararlarda, görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemlerin dayandığı düzenlemeler ve idarenin takdir yetkisinin kullanım biçimi mercek altına alındı.

Kararlarda özellikle objektif değerlendirme ölçütlerinin bulunmaması, liyakat ilkesi ve idarenin takdir yetkisinin sınırları öne çıktı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi'nden müdür için yürütmeyi durdurma kararı

Ankara'da özel program ve proje uygulayan bir okulda müdür olarak görev yapan kişinin, görev süresinin sona ermesinin ardından aynı okulda yeniden görevlendirilme talebi reddedildi.

Bunun üzerine açılan davada Ankara 5. İdare Mahkemesi, 24 Eylül 2026 tarihli kararında işlemin hukuka uygunluğu yönünden değerlendirme yaptı.

Mahkeme, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 2 Nisan 2026 tarihli kararına da atıfta bulunarak, görev süresi uzatılacak personelin belirlenmesinde kullanılacak nesnel değerlendirme ölçütleri veya başarı kriterlerinin ortaya konulmamış olmasının hukuki sorun oluşturduğuna dikkat çekti.

Kararda, idarenin takdir yetkisinin sınırsız olmadığı, bu yetkinin kamu yararı, hizmet gerekleri ile kariyer ve liyakat ilkeleri doğrultusunda objektif verilere dayanması gerektiği belirtildi.

Davacının görev süresinin neden uzatılmadığının ve tercih ettiği okula neden atanmadığının somut ve nesnel kriterlerle ortaya konulamadığı değerlendirilerek, işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Tokat'ta öğretmenin görev süresi uzatılmadı

Bir başka dava ise Tokat'ta proje okullarına öğretmen atamaları kapsamında açıldı.

Halen görev yaptığı ve tercih ettiği okula yeniden ataması yapılmayan öğretmen, görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.

Tokat İdare Mahkemesi'nin 26 Haziran 2026 tarihli kararında, işlemin dayanağını oluşturan yönetmelik hükmünün ilgili bölümünün eksik düzenleme nedeniyle hukuka aykırı olduğunun saptanarak yürürlüğünün durdurulduğu belirtildi.

Mahkeme, bu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen işlemin hukuka uygun olmadığı sonucuna vararak yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

İdarenin karara yaptığı itiraz ise Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi tarafından 27 Ağustos 2026 tarihinde reddedildi.

Kayseri'deki üç kararda da aynı noktaya dikkat çekildi

Kayseri Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi tarafından 10 Eylül 2026 tarihinde verilen üç ayrı kararda da proje okullarındaki görev süresi uyuşmazlıkları ele alındı.

Kararlarda, dört yıllık görev süresini tamamlayan personelin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin işlemlerin, dayanak yönetmelik hükmünün hukuka aykırılığı ve yürürlüğünün durdurulması dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Mahkeme, ilgili düzenlemeye dayanılarak tesis edilen işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda, ilk derece mahkemelerinin davaların reddine ilişkin kararlarında hukuki isabet görülmedi. İstinaf başvuruları kabul edilerek ilgili mahkeme kararları kaldırıldı.

Kararlarda ortak vurgu: Objektif kriter ve liyakat

Farklı mahkemelerin verdiği kararlar birlikte değerlendirildiğinde, proje okullarında görev süresinin uzatılması veya yeniden görevlendirme süreçlerinde objektif kriterlerin belirgin şekilde ortaya konulmasının önem kazandığı görülüyor.

Özellikle Ankara 5. İdare Mahkemesi kararında, idarenin takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gereklerinin yanı sıra kariyer ve liyakat ilkeleri doğrultusunda kullanılması gerektiği vurgulandı.

Kararlarda ayrıca, görev süresinin uzatılmamasının öğretmen veya yöneticinin mevcut görev yerinden ayrılmasına yol açabilecek olması nedeniyle ortaya çıkabilecek telafisi güç zararlar da dikkate alındı.

Proje okullarındaki görev süresi ve atama süreçlerine ilişkin yargı kararlarının önümüzdeki dönemde benzer uyuşmazlıklara nasıl yansıyacağı ise takip edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.