Avrupa'ya mülteci akını NATO'ya havale

Avrupa'ya mülteci akını NATO'ya havale

Başbakan Davutoğlu Alman mevkidaşı Merkel ile yaptığı ortak basın açıklamasında "NATO'nun izleme gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması için ortak çaba sarfedeceğiz" dedi

Almanya Başbakanı Merkel, 2 ay içinde 4. kez Türkiye'yi ziyaret etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkel'i resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ana gündem maddesini Suriye'deki yeni göç dalgası ve yasadışı göç oluşturdu. Görüşmelerin ardından iki başbakan Suriyeli sığınmacılar konusunda izlenecek 10 maddelik eylem planını birlikte açıkladı. Davutoğlu Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: 

HEPİMİZ KAYGILIYIZ: 
Bir tarafta Cenevre'de taraflar barış için toplanırken diğer taraftan Rus savaş uçakları Halep, Azez ve civar bölgeyi çok yoğun bombardımana tuttu. Oradaki sivil kamplar dahil olmak üzere çok büyük sivil zaiyata sebebiyet veren askeri operasyonlar yaptı. Alanda yabancı savaşçılarla birlikte çoğu İran, Lübnan'dan gelen yabancı savaşçılar desteğindeki rejim güçleri bu sefer Halep-Türkiye koridorunu, insani yardımların ulaşmasını engelleyecek şekilde kestiler. 

YENİ BİR İNSANİ TRAJEDİ: 
Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Milyonlarca Suriyeli için yeni ve büyük bir insani trajedinin eşiğindeyiz. Bütün bu gelişmeler Rusya ve rejimi destekleyen diğer güçlerin ne kadar samimiyetsiz, barıştan ne kadar uzak bir tavır sergilediklerini gösteriyor. Bölgedeki gelişmeler, yaşanan mülteci sorunu en fazla Türkiye ve Avrupa'yı birlikte etkiledi. Türkiye'nin güney sınırlarına yakın bölgede 30 bine yakın Suriyeli birikti. 

KİMSE MAZUR GÖREMEZ: 
Biz, her zaman olduğu gibi Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Ama kimse "Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor" diyerek, açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Yine hiç kimse Türkiye'den mülteciler konusu tek başına üstlenmesini bekleyemez. Almanya Başbakanı Merkel, mülteciler konusunda Avrupa ve dünyada en duyarlı tavırlardan birini sergiledi. Mültecilerin önce bulundukları yerde daha iyi şartlara kavuşması sonra da ülkelerine dönmeleri için çaba sarf edeceğiz. 

MERKEL: 3 MİLYAR EURO HAZIR 
Almanya Başbakanı Merkel ise şunları söyledi: "Hiç kimse Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez. Türkiye-Suriye sınırındaki insanlar için Almanya elinden gelen yardımı yapacak. Suriye'liler için verilecek 3 milyar Euro'luk mali destek hazır. Yasa dışı göçü önlemek istiyorsak, yasal olarak bu insanları kabul etmeye hazır olmamız gerekiyor. Bununla ilgili bir kontenjan oluşturmak istiyoruz ve önümüzdeki günlerde Avrupa Komisyonu'nda da çalışmalar yürütülecek. Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak yasal yollarla Suriyelilerin Türkiye'den Avrupa'ya gelmesini istiyoruz. 

DAVUTOĞLU'NDAN DERS GİBİ CEVAP
Basın toplantısında Alman Die Welt'te çalışan Deniz Yücel adlı gazeteci, Türkiye'de insan hakları ve basın özgürlügünün ihlal edildiği iddiasını dile getirmesi üzerine Merkel, "Her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı vardır" dedi. Merkel'in ardından söz alan Davutoğlu ise "Başbakan'ın yüzüne bakarak suçlama yapılıyor olması bile Türkiye'deki basın ortamının ne kadar iyi durumda olduğunu gösteriyor. Almanya'da, İngiltere'de bazı ilçeler silahlı güçler tarafından istila edilmiş, mühimmat, keskin nişancı sızdırılmış olsaydı, sınırlarından birinde Suriye gibi çökmüş devlet olsa teröristler buralara giriyor olsalardı acaba nasıl bir tablo ortaya çıkardı? Fransız ordusu Paris'te gerekli güvenlik desteği sağlamışsa biz de silah deposu olan Cizre, Silopi, Sur'da her türlü desteği alırız. Bunun demokrasi ve özgürlüklerle ilgili aykırı bir yanı yoktur. Tek bir silahlı unsur kalmayıncaya kadar her türlü tedbiri alırım, buna da kimse insan hakları özgürlükleri bağlamında eleştiri getiremez" diye konuştu.

İŞTE 10 MADDELİK EYLEM PLANI
Almanya ile mutabakata varılan 10 maddeden bazıları şöyle: "Barış müzakerelerine giderken, bütün saldırıların durması, sivil halka karşı hiç bir operasyon yapılmaması konusunda diplomatik girişimlerde bulunulacak. AFAD ve Almanya teknik yardım ekibi sınırdaki mültecilere yardım konusunda işbirliği yapacak. 
 İnsan kaçakçılığına karşı ortak çalışılacak. Perşembe günü toplanacak olan NATO Savunma Bakanları toplantısında Suriye'den gelen mülteci akınının tüm sonuçları konusunda NATO'nun devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya tavsiye edecek. Suriyeli mültecilere yardım için 3 milyar Euro'nun kullanılması için harekete geçilecek. Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık konusunda hazır olan projelere başlanacak." 
 Perşembe günü Göç İdaresi Başkanı Yunanistan'a giderek Türkiye Yunanistan arasında atılacak adımlar ele alınacak. Ortak çalışma ortamı sağlanacak.

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.