AYM'den, Barış İçin Akademisyenler Bildirisi kararı

AYM'den, Barış İçin Akademisyenler Bildirisi kararı

Anayasa Mahkemesi, Hendek olayları sırasında hazırlanan ve müdahaleye eleştiriler içeren bir bildiriye imza veren akademisyenler hakkında uygulanan hapis cezalarının ifade hürriyetine engel oluşturduğuna karar verdi ve hak ihlalinin giderilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi, 11 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan "Barış İçin Akademisyenler Bildirisi" olarak isimlendirilen bildirilere imza atan akademisyenlerle ilgili önemli bir karar verdi.

Bildiriye imza atan 2200 akademisyenin 785'i hakkında terör örgütü propagandası yapma suçundan ceza davası açılmıştır. Bunlardan bir kısmı hakkında ceza davaları devam ederken bir kısmı hakkında ise hürriyeti bağlayıcı cezalar verilmiştir.

Mahkeme heyeti verilen hapis cezalarının zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediğine dikkat çekerek, "Son derece saçma ve ilgisiz bile görünse muhaliflerin haksız saldırı ve eleştirilerine farklı yollardan cevap verme imkanının olduğu durumlarda ceza kovuşturmasına başvurulmamalıdır" denildi.

Anayasa Mahkemesi başvurucuların ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına karar verdi.

Mahkeme kararında, 9 başvurucuya net 9.150 TL tazminat ödenmesine ayrıca kararın bir örneğinin ilgili mahkemelere gönderilerek ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına kara verdi.

Mahkeme kararını görmek için tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.