Bakan Koca virüsteki dönüşümü ilk kez açıkladı: Belirtiler değişti

Bakan Koca virüsteki dönüşümü ilk kez açıkladı: Belirtiler değişti

Bakan Koca açıkladı: Virüste belirtiler değişti! Bakan Koca koronadaki dönüşümü ilk kez açıkladı: Son günlerdeki vakalarda belirtiler değişti

Bakan Koca koronadaki dönüşümü ilk kez açıkladı: Son günlerdeki vakalarda belirtiler değişti

Hürriyet gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı sohbeti köşesine taşıdı. Bakan Koca, ipin ucunu sıkı tuttuğunu ve bu ipi hiç bırakmaya niyeti olmadığı kaydetti. Vakalardaki belirtilerin değiştiğine de değinen Koca, "Son haftalarda teşhis konulan vakalardaki belirtiler ilk günlerdekine göre biraz farklı. Mesela ishal ve kas ağrıları çok sık karşılaşılan belirtiler haline geldi" dedi.

Osman Müftüoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şu şekilde;

Edindiğim net ve açık izlenim şu: Sağlık Bakanı’mız ipin ucunu sıkı tutuyor. Bırakmaya da hiç niyeti yok. Tabii ki o da hepimiz gibi elindeki ipin iki uçlu olduğunun farkında. Ve tabii ki o da karşı uç, yani ekonomik uçun da ihmal edilemeyeceğini çok iyi biliyor. Kişisel intibam o ki mevcut tablodan benim gibi o da pek memnun değil. Hatta biraz endişeli olduğunu bile söyleyebilirim. Nedenine gelince...

ÖNEMLİ: VİRÜS "BEN GİTMEM" DİYOR

Mesela İtalya’da son 1 ayda COVID-19 vakalarında, yaş ortalaması 41’e kadar indi. Sayın Bakan’la mutabık kaldığımız nokta net ve açık: Eğer tedbirlere harfiyen uymaz, ipin ucunu gevşetip işin ciddiyetini sulandıracak olursak zaten her an tetikte olan virüs yeni bir atak yapmaya çoktan hazır.

KISA NOTLAR: SAĞLIK BAKANI BAKIN NELER ANLATTI

VARAN 1: TEST SAYISI AZALMAYACAK

Test sayısını düşürme niyetimiz yok. Elimizden geldiği ölçüde çok test yapacak, vakaları daha erken dönemde yakalayarak hem yayılmayı önleyecek, hem de tedaviyi kolaylaştıracağız.

VARAN 2: FİLYASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

VARAN 3: FAVİPİRAVİR’İ BİZ ÜRETECEĞİZ

Elimizdeki ilaçları ne zaman, ne dozda, ne süreyle kullanacağımız konusunda da ciddi tecrübeler edindik. Ayrıca güçlü bir ilaç stokuna da sahibiz. Etkili olduğunu gördüğümüz Favipiravir’i üretmek için 4 ayrı yerli ilaç firmamıza ruhsat verdik. Halen başka ülkelerden ithal ettiğimiz Favipiravir’de de yerli ve milli bir hamle içerisindeyiz. Kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılayabileceğiz, dahası ihracat şansı bile yakalamamız mümkün.

VARAN 4: HASTALIĞIN BELİRTİLERİNDE DEĞİŞMELER VAR

Son haftalarda teşhis konulan vakalardaki belirtiler, ilk günlerdekine göre biraz farklı. Mesela ishal ve kas ağrıları çok sık karşılaşılan belirtiler haline geldi. Bu değişimleri de dikkatle takip ediyoruz. Ayrıca kaybettiğimiz vakalarda esas problemlerden birinin de "pıhtılaşma bozukluğu" olduğu kesinleşti. Şimdi bu konuda da yeni stratejiler hazırladık.

VARAN 5: VİRÜS GÜCÜNÜ KAYBETMİŞ GİBİ GÖRÜNMÜYOR

Hastalığın eskiye oranla daha hafif seyrettiğini veya virüsün gücünün azaldığını gösteren herhangi bir bilimsel veriye ya da klinik gözleme sahip olduğumuzu söylemek güç. Bana göre, virüs hâlâ eski gücünü koruyor. Dolayısıyla onun eskiye oranla daha az etkili olduğunu düşünmek büyük bir hata. İpin ucunu bırakmamalı, korunmada da teşhiste de tedavide de ilk hızımızdan taviz vermemeliyiz."

Yazının tamamı için Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.