Bakan yardımcılıkları için yoğun kulis

Bakan yardımcılıkları için yoğun kulis

SİYASETTE önce milletvekili listeleri, ardından kabine, sonra da parti yönetimi ve komisyonlarında görev almak için kıyasıya süren kulis, şimdi de bakan yardımcılıkları için başladı. Her makama en az 5 eski AK Parti milletvekili talip.

Eski milletvekilleri 10 bin lira maaş, makam ve araç verilen, bakanlıkta bakan ve müsteşardan sonra en etkili kişi olarak anılan bakan yardımcılıkları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ulaşmak için kulis yapıyorlar.

KIYASIYA YARIŞ

1 Kasım seçimlerinde listelerde yer bulamayan eski AK Parti Milletvekileri, 20 bakanlıktaki bakan yardımcılıkları için kıyasıya kulis yapmaya başladılar. Eski milletvekilleri, Saray, Başbakanlık ve parti yöneticileri arasında mekik dokuyorlar. Bazıları ise partinin hatırı sayılır isimlerini aracı olarak kullanıyorlar.

Bakan yardımcılıkları konusunda ilgili bakanların etkisi, Cumhurbaşkanı ve Başbakandan daha az olacak. Bakan yardımcılıkları konusunda İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı için isimler netleşirken, diğer bakanlıklardaki tercihler önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Seçim hükümetinin bakanı olan Selami Altınok'un vekaleten getirildiği İçişleri Bakan Yardımcılığı'na asaleten atanması bekleniyor. Dışişleri Bakan Yardımcılığında ise Naci Koru'nun yerini koruyacağı belirtiliyor.

SORUMLULUK BAKANDA

Bakan yardımcılıklarıyla ilgili yasal düzenleme yapılırken, maaşlar bakandan az, müsteşardan fazla olarak belirlenmişti. İmza yetkisi olan bakan yardımcılarının aldığı kararların siyasi sorumluluğunu ilgili bakan üstleniyor. Ancak bakan yardımcıları, cezai sorumluluk açısından devlet memurlarına uygulanan kurallara tabi oluyor. Bakan yardımcıları, parti yönetimi, örgüt ve milletvekillerinden gelen taleplerin takip edilmesinde de rol oynuyor. Dışarıdan atanacak bakan yardımcıları, eski milletvekili, eski bürokrat veya özel sektörde görev yapan kişilerden seçilebiliyor. Bu kişilerin üniversite mezunu olma zorunluluğu da bulunmuyor.

HÜKÜMETLE GELİP GİDİYORLAR

Hükümetin görevi sona erdiğinde, bakan yardımcılarının da görevi sona eriyor. Bakan değişikliklerinde ise takdir yeni göreve gelen bakana bırakılıyor. Bakan yardımcıları, gerektiğinde hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabiliyor.

Bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde 150'si oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödeniyor.

Bakan yardımcılığı görevi tanımlanırken, "Müsteşarlar konulara sadece kamu açısından bakıyor. Yıllardan beri kamuda çalıştıkları için tek yönlü bakış açıları oluyor. Dışardan bir göz olmasının faydası olur. Yeni projeler üretilmesinde bakana katkı sağlar" yorumu yapılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum