Eğitim Güçlükleri

    Çocuğun, anne-babanın, öğretmenin ya da bunların tümünün karşılaştığı güçlükler eğitim zorluklarıdır. Araştırmalar, eğitim güçlüklerinin, özellikle aile çevresinden, çoğunlukla anne-babadan ve toplumsal-ekonomik çevreden kaynaklandığını gösteriyor. Bu temel gereksinmelerden beslenme yetersizliği önem taşıyor.   

  Ülkemizde çok önemli bir beslenme sorunlarının varlığı bir gerçektir. Bunun temel nedeni sosyo-ekonomik eşitsizliklerdir. Bir sosyal grup açlığını giderebilecek düzeyde bile besin bulmazken, diğer bir grup sadece günlük enerjisini sağlayacak düzeyde, başka bir grup gereğinin çok üstünde besin tüketmektedir. Bunun sonucu toplumda bir yandan açlık ve dengesiz beslenme, diğer yandan aşırı beslenme sonucu sağlık sorunları görünüyor. Yetersiz beslenme, özellikle yoksul çocukların akademik başarısını etkiliyor.

    Gelir dağılımına gelince(2013) en yüksek gelire sahip olan gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay %46.6 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin, toplam gelirden aldığı pay % 5.9 oldu. Bu sonuçlar nüfusun çoğunluğunu araç gereç yetersizliği, beslenme yetersizliği, yalıtılmışlık, yabancılaşma duygusu ile daha yoğun karşılaştığını gösteriyor. Ayrıca bu sonuç bize eğitim güçlüklerinin daha da artacağını gösteriyor.

     Eğitim güçlükleri, küçük yaşlarda uyku bozukluklarını, altını ıslatma, yalnız kalmaktan ve kimi hayvanlardan korkma gibi olumsuzluklar görülür. Okul çağında okuldan kaçma, yalan söyleme, kavga etme, çalma, tırnak yeme, derslerde başarısızlık gösterme, uyumsuzluk, kırıcılık ve yıkıcılık gibi istenmeyen davranışlarının ortaya çıktığı görülür.      

Hasan Güneş

Emekli Akademisyen

hgunes0202@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.