Emek Kesimi Vergide Eziyet Değil Adalet Bekliyor

Emek Kesimi Vergide Eziyet Değil Adalet Bekliyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "MTV’de yapılacak artışın aşağı çekilmesi çalışmasını doğru fakat yetersiz, bu çalışmanın kapsamında gelir vergisine ilişkin bir çalışma yapılmamasını ise hem adaletsizlik hem de duyarsızlık olarak görüyoruz" dedi.

Açıklanan ve yeniden değerlendirilmesi gündemde olan Orta Vadeli Program hakkında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamasında Yalçın, "Esasen orta vadeli programdaki artışların makul seviyeye çekilmesi yönünde değil, orta vadeli programdaki vergi artış hamlelerinin bütünüyle geri çekilmesi gerekiyor" dedi.

"Orta Vadeli Programda başta gelir vergisi ve mtv olmak üzere çeşitli vergilerde oran artışı öngörülmüştü" diyen Yalçın, "Bu kapsamın 2018 yılına mahsus olacağı açıklaması ile gündeme düşen bu vergi artışlarında, çalışanların gelir vergisinin 3. Diliminde %27 oranının 3 puan (%11) artırılarak %30’a yükseltileceği de belirtilmişti. Söz konusu artışlara dönük toplumun genelinden verilen tepkilerle örtüşecek şekilde, Konfederasyonumuzca “Orta Vadeli Program Memuru Hedef Almamalı” başlığıyla tepkimizi kamuoyuna duyurmuştuk. Aynı açıklamada bu artışların yasal düzlemde gerçekleşmesine ilişkin çalışmalara ve çabalara sessiz kalmayacağımızı, örgütlü güçten kaynaklanan bütün imkanları kullanacağımızı da dile getirmiştik.  Bizim ve toplumun verdiği bu tepkinin bir sonucu olarak yetkililerce konunun Bakanlar Kurulunda yeniden değerlendirildiği ve makul oranlara çekilmesi için Maliye Bakanlığınca çalışma yapılacağı açıklaması yapıldı. Fakat gerek bu açıklamanın, gerekse bu kapsamdaki çalışmanın mtv ile sınırlı olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka ifadeyle, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu gelir vergisi mükelleflerinin 3. Dilimde ödeyecekleri oranın %30’a yükseltilmesi iradesinden vazgeçilmediği görülmektedir. MTV’de yapılacak artışın aşağı çekilmesi çalışmasını doğru fakat yetersiz, bu çalışmanın kapsamında gelir vergisine ilişkin bir çalışma yapılmamasını ise hem adaletsizlik hem de duyarsızlık olarak görüyoruz" dedi.

İnsanı Yaşatmayan Vergi Devleti Nasıl Yaşatsın?

Açıklamasında Yalçın şu ifadelere yer verdi: "Esasen orta vadeli programdaki artışların makul seviyeye çekilmesi yönünde değil, orta vadeli programdaki vergi artış hamlelerinin bütünüyle geri çekilmesi gerekiyor. Siyasi iradenin mtv’ye dönük çalışma yapıp,gelir vergisine ilişkin adım atmamasını; bir yönüyle sermayenin gelir kaybını engelleme, emeğin ise gider artışını ve gelir kaybını önemsememe olarak değerlendiriyoruz. Eşyadan alınan vergi düşürülürken, emekten alınan verginin yükseltilmesi ya da düşürülmemesinin, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” kurgusu ile nasıl örtüştürüldüğü konusundaki merakımızın giderileceğini umuyoruz. Diğer taraftan gelir vergisindeki artışa ve bu nedenle kamu görevlilerinin maaşlarındaki azalışa sessiz ve tepkisiz kalmamızı kimse beklememeli, emeğin gelirini azaltma yönündeki adımlardan vazgeçilmelidir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.