Emekli İkramiyesi İçin Danıştay’dan Olumlu Karar

Emekli İkramiyesi İçin Danıştay’dan Olumlu Karar

Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu md 89/4'te yer alan emeklilik ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı yönündeki hükmü iptal etmiş; böylece 30 yılı aşkın hizmeti bulunan emeklilerin hak ettiği

Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu md 89/4'te yer alan emeklilik ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı yönündeki hükmü iptal etmiş; böylece 30 yılı aşkın hizmeti bulunan emeklilerin hak ettiği ikramiyeyi almasının önü açılmıştı.

Anayasa Mahkemesi kararından önce emekliye ayrılan ve 30 yılın üzerinde hizmeti olan emeklilerimizi bu konuda mahkemeye başvurmaya çağırmış ve bir dilekçe örneğini internet sitemize koymuştuk.

Yerel mahkemelerden gelen olumlu kararlar üzerine konu Danıştay’a taşındı. Danıştay 11. Dairesi 17/02/2016 tarihli ve 2016/223 E. 2016/583 K. Sayılı kararıyla ilk derece mahkemesi kararını onadı ve şu ifadelere yer verdi;

"... Bu bağlamda; 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasal düzenlemenin, Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle oluşan yeni hukuki duruma göre, davacıya 30 yılın üzerinde bulunan hizmet süresi için emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiği açıktır. ...

... Bu durumda, dava konusu işlemin iptali ile 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte bulunan aylık bağlamaya esas tutar dikkate alınarak hesaplanacak emekli ikramiyesi tutarının başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamaktadır. ..."

Buna göre, 07/01/2015 tarihinden önce emekli olan emekli sandığı emeklilerine de 30 yıldan fazla hizmet yıllarına isabet eden emeklilik ikramiyesi tutarının ödenmesi gerektiği hususu Danıştay tarafından da kabul edilmiştir.

İdarenin 15 gün içerisinde karar düzeltme talebi hakkı bulunuyor. Karar düzeltme yoluna gidilmez ya da karar düzeltme talep edilip yüksek mahkeme tarafından Danıştay kararı kabul edilirse, bu karar kesinleşmiş olacak.

Dolayısıyla, 2015 yılı öncesinde emekliye ayrılmış olan kamu görevlilerimizin 30 yılı aşan hizmetleri için emekli ikramiyesi almaları yolunda yalnızca bir aşama kaldı.

İşte o karar:

image001-106.jpgimage002-109.jpgimage003-097.jpgimage004-069.jpg

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.