Emeklilik için son fırsat! Cebinizden daha fazla para çıkmasın

Emeklilik için son fırsat! Cebinizden daha fazla para çıkmasın

Yıllarca çalışarak emekli hakkı kazanan fakat, prim eksikliği, doğum, askerlik, yurt dışı borçlanma vb. Gibi seçeneklerden yararlanarak emekliği, öne çekmek isteyen vatandaşların dikkatine! O tarihten sonra iki katı ödeme yapabilirsiniz...

Borçlanma seçeneğinden yararlanarak, emekli olma hayali kuran kişiler, o tarihten sonra prim eksikliği, doğum, askerlik, yurt dışı borçlanma vb. Gibi borçlanmalar için yüzde 50 zam ödemek zorunda kalabilir. Emeklik ile ilgili gerekli detaylar işte sizlerle birlikte.

Asgari ücret artışına dikkat!

Emekli olmak için prim eksikliği olan sigortalı vatandaşlar, doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanma gibi seçeneklerden yararlanarak emekli hakkı kazanabiliyor. Fakat burada en önemli husus ise söz konusu borçlanmaların, brüt asgari ücrete göre hesaplanması.

Emekli olmak için prim eksiliği başvurusu yapacak vatandaş, 2023 yılı için brüt asgari ücret 13 bin 414 TL olduğu için bir aylık doğum ve askerlik borçlanması kapsamında 4.292 lira ödeyecektir. Yurt dışı borçlanma kapsamında ise 6.036 TL ödeyecektir.

Prim eksiliği borcunu 2023 yılında değil de 2024 yılında yapan vatandaşlar ise 2024 yılı asgari ücret baz alınarak ödemek zorunda kalacaktır. Asgari ücrete de yüzde 50 oranında zam yapılması beklentisini korurken, söz konusu borçlanma ödemesi de buna bağlı olarak artacaktır.

Asgari ücrete yapılacak artış ile birlikte, borçlanma maliyeti yüzde 40 ila 50 oranında yükselecek ve bu durumda da emekli olmak için prim ödemesi yapmak zorunda olan vatandaşlar, 2024 yılında daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Yüzde 50 oranında zamlı ödeme yapmamak için ise bazı koşullar bulunmakta.

Aralık ayının sonuna kadar başvuru yapılabilir!

Emeklilik primine ihtiyacı olan ve borçlanma başvurularını Aralık ayının sonuna kadar yapan vatandaşlar, 2023 yılına ait asgari ücrete baz alınarak ödeme yapacaktır. Söz konusu başvuru Ocak ayında yapılırsa eğer, bu defa da 2024 yılında belirlenecek olan yeni asgari ücrete oranı baz alınarak ödeme yapılacaktır.

Bu da, 1 yıllık borçlanma için Aralık ayında başvuru yapılırsa eğer 51.504 TL, Ocak ayı sonrasında başvur yapılaması taktirde, yüzde 40 artışta ile birlikte, 72.108 TL, yüzde 50 artışla da 77.256 TL olacaktır.

NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.