Fitre Sadakası Kimlere Verilir? 2024 Ramazan Fitre Bedeli Ne Kadar? İşte Detaylar

Fitre Sadakası Kimlere Verilir? 2024 Ramazan Fitre Bedeli Ne Kadar? İşte Detaylar

Fitre sadakası kimlere verilmez? 2024 Ramazan fitre bedeli ne kadar? Ramazan ayının başlamasına az bir süre kala, Müslümanlar fitre sadakasının miktarını ve kime verilemeyeceğini merak ediyor. Fitre, belirli şartları sağlamayan kişilere verilmez. Öte yand

Fitre sadakası, Müslümanların Ramazan ayında fakir ve muhtaç insanlara yardım etmek için verdikleri bir tür zekâttır. Ancak, fitre verilecek kişiler belirli kriterlere göre sınırlıdır. Hanefî mezhebine göre, fitre verilmeyen kişiler arasında ana, baba, büyük anne, büyük baba, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklar bulunmaktadır. Ayrıca, eşler, zenginler ve babası zengin olan ergen olmayan çocuklar da fitre alamazlar. Şâfiî mezhebi ve İmam Ebû Yûsuf'a göre ise fitre, Müslüman olmayanlara verilemez.

Fitre miktarı her yıl belirlenir ve genellikle ülkedeki ekonomik durum ve gıda fiyatları dikkate alınarak belirlenir. 2024 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından fitre miktarı 130 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar, fakir ve muhtaç insanlara ulaştırılmak üzere nakdi olarak ya da gıda ve benzeri ihtiyaçları karşılayacak şekilde verilebilir. Fitre miktarı aynı zamanda günlük oruç fidye bedelini temsil eder ve her mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşen bir miktarı fitre olarak verebilir.

Ancak, fitre verilecek kişilerin dikkatlice seçilmesi ve İslam hukukuna uygun olması önemlidir. Ayrıca, fitre vermek isteyenlerin, yetkili kurumların belirlediği miktarları ve kuralları dikkate alarak sadakalarını vermesi gerekmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.