G-20'de gündem Paris

G-20'de gündem Paris

Antalya'da gerçekleşecek olan G-20'de gündem Paris'teki terör saldırısı oldu.

Antalya'da gerçekleşecek olan G-20'de gündem Paris'teki terör saldırısı oldu.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre öncelikli gündem Paris olacak

Dünya kamuoyunun gözlerini çevirdiği Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Antalya'da zirve için gelen liderlerle ikili görüşmelerine başlarken G20'nin öncelik gündem maddesi Paris'te yaşanan terör saldırıları oldu. Paris saldırısı sonrası DAEŞ ile mücadelenin güncel çerçevesini bugün gerçekleşecek görüşmeler belirleyecek. Günün ilk görüşmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında olacak. Obama'nın Antalya'da ayağının tozu ile yapacağı görüşmede DAEŞ terör örgütüne karşı mücadele masaya yatırılacak. İki lider bir ay içinde iki kez telefon görüşmesi yaparken, son görüşmede yaklaşık 40 dakika boyunca Suriye meselesi ve DAEŞ ile mücadele ele alınmıştı. Erdoğan, bu görüşmelerin ardından Türkiye'nin etkili mücadele için gerekliliğini vurguladığı "terörden arındırılmış bölge" konusunda müttefikler nezdinde olumlu gelişmeler olduğunu belirtmişti. Olası kara operasyonunun da konuşulacağı görüşmeden, atılacak somut adımlara ilişkin mutabakat çıkması bekleniyor. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında DAEŞ terör örgütünün kontrolündeki alanların temizlenmesi ve muhaliflerin sahada desteklenmesi öncelik olacak. Erdoğan Obama ve diğer liderlerle görüşmesinde "Karşımızdaki tablo Türkiye'nin başından beri çözüm için ortaya koyduğu önerilerin ve yaklaşımın haklılığını bir kez daha ortaya koydu" diyecek. Erdoğan'ın ayrıca bugün Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile yapacağı görüşmede de Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi ile ilgili Türkiye'nin çekincelerini ve Esad rejimine verdikleri desteğin sürdürülemez olduğunu bir kez daha dile getireceği belirtildi. 

TÜRKİYE'NİN MESELESİ DEĞİL 

Suriye konusunda atılacak adımların ele alınacağı diğer görüşme de liderlerin katılacağı akşam yemeği olacak. "Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi" başlığı ile düzenlenen yemeğin açılış konuşmasını Erdoğan yapacak. Paris saldırısı sonrası ortaya çıkan tabloyu değerlendirecek olan Erdoğan'ın, Suriye meselesi başta olmak üzere DAEŞ terörünün en çok etkilediği ülkenin Türkiye olduğunu söyleyecek, dünyayı tehdit eden bu teröre karşı ortak ve kararlı bir mücadele gerekliliğini vurgulayacak. Erdoğan, "Bu mesele sadece Türkiye'nin meselesi değil. Terörün kendi iddiaları ve söyleminin ötesinde bizatihi varlık sebebiyle değerlendirmedikçe bu meselenin üstesinden gelemeyiz" sözleriyle ortak adım çağrısı yapacak. 

BİLDİRGEYE YANSIYACAK 

Paris saldırısı sonrası ortaya çıkan tablo, G20 sonunda kabul edilecek Antalya Bildirgesi'nin önemini de bir kat daha artırdı. Türkiye'nin DAEŞ terörünü ortaya çıkan nedenler ve mücadele için ortaya koyduğu önerilerin karşılık bulması ve bildirgeye de yansıması güçlülük kazandı. Türkiye başından beri Esad'ın uyguladığı devlet terörü sürdükçe DAEŞ gibi örgütlerin Suriye'de zemin kazanacağı, şiddetin tırmanmaya devam edeceği ve yabancı savaşçılar meselesi ile mülteci sorununun büyümeye devam edeceğini savunuyordu. Bu tezin de bildirgede yer bulabileceği ifade edildi. 

KRAL SELMAN İLE ÖĞLE YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü en önemli görüşmesi ise Suudi Arabistan Kralı Selman ile oldu. Erdoğan Kral Selman ile G20 bölgesi içinde kalan ve özel olarak hazırlanan villasında görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle Suriye konusu detaylı bir şekilde ele alındı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Selman'ın aynı zamanda oğlu olan Savunma Bakanı Muhammet bin Selman da katıldı. Görüşmede liderlerin DAEŞ terör örgütü ile etkili mücadele ve bu çerçevede Suriye'de "Esad"sız bir yönetim konusundaki mutabakatlarını yineledikleri öğrenildi. 

TERÖRİZME KARŞI ORTAK PLATFORM OLUŞTURULMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le de görüştü. Paris'teki terör saldırılarını değerlendiren Erdoğan, "(Saldırılar) Teröre karşı bizlerin ortak bir mücadele platformu oluşturmamızı gerektiriyor. 34 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bu işin hassasiyeti içerisindeyiz. Bu işin neler getirip, götürdüğünü iyi bilen bir ülkeyiz" dedi. Erdoğan ve Xi Jinping başkanlığında yapılan heyetler arası görüşmenin ardından, 7 anlaşma imzalandı. 

ERDOĞAN VİLLALAR ARASI MEKİK DOKUDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk devlet başkanları ile görüşmelerine dün başladı. Yoğun bir programı olan Erdoğan, ilk olarak Malezya Başbakanı Necip Rezak ile görüştü. Erdoğan kabulün yapılacağı villaya AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın kullandığı golf aracıyla gitti. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile gerçekleştirilen görüşmenin sonunda ise ekonomi ve savunma alanlarında anlaşmalar imzalandı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile görüşeceği villaya geçerken golf aracını kendisi kullanan Erdoğan, akşam da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la bir araya geldi. Bu arada Erdoğan, Paris'teki olayların akabinde G20 programı çerçevesinde konuklar için planlanmış olan müzik dinletilerinin iptaline karar verdi. 

LİDERLER BİRBİRİ ARDINA ANTALYA'YA GELDİ

Zirveye Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye da katılacak.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'ı çocuklar çiçekle karşıladı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'ı AB Bakanı Beril Dedeoğlu karşıladı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise saat 15.45'te geldiği Antalya'da AB Bakanı Beril Dedeoğlu tarafından karşılandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev eşiyle geldi. Aliyev'i AB Bakanı Dedeoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.