Görevde yükselmede değişiklikler

Görevde yükselmede değişiklikler

Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 12/10/2010 tarih ve 27519 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu kurum ve kuruluş- larındaki Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliklerinin dayanağı olan, ilk defa 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 12/10/2010 tarih ve 27519 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmelik değişikliğiyle getirilen düzenlemelerin değerlendirmesinde;

Öncelikle 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki Kamu iktisadi Teşebbüsleri'nde görev yapan sözleşmeli personel ifadesi 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görev yapan olarak yeniden düzenlenmiştir (Madde-1).

Bu yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelin atanılacak görev için aranan ve 6'ncı maddenin ikinci fıkrasına göre hesaplanan toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere unvan değişikliği sınavına katılmaksızın atanabilmelerine imkan sağlanmıştır (Madde-2).

Yönetmelik değişikliği ile tanımlar başlıklı 4'üncü madde genişletilerek; “Unvan değişikliği sınavı” ile “İş günü” ifadelerinin de tanımlaması yapılmıştır (Madde-4)

Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan Araştırma Planlama ve Koordinasyon birimlerinin kapatılmasından hareketle, bu birimlerde görev yapan APK Uzmanı, kadroları da tenkis edildiğinden “APK Uzmanı” ifadesi madde metninden çıkarılmıştır (Madde-5).

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte önemli bir yeri olan sicil şartlarına ilişkin düzenlemeler ile Personel Değerlendirme Formu'nda yer alan son üç yıllık sicil notuna ilişkin değerlendirme kriterleri madde metninden çıkarılmıştır (Madde-7).

Aylıksız izinli (doğum ve askerlik görevinde) bulunanlar görevde yükselme eğitimine katılamazken, yeni düzenlemeyle görevde yükselme eğitimine katılmalarına imkan sağlanmıştır (Madde-9).

Değişiklikle görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlara sınavlardan en az 45 gün önce duyuru yapılması şartı ile başvuru süresinin en az 5 iş günü olarak belirlenmesi ve duyurudan önce yıllık izinde bulunanların en geç eğitim başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla başvuruda bulunmaları şartı getirilmiştir (Madde-9).

Söz konusu maddede yapılan düzenlemeyle, görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısının üç katını geçemeyeceği ve duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, bu yönetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formu'nda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro veya pozisyon sayısının üç katı kadar personelin belirlenerek eğitime alınması öngörülmüş ise de, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde sırasıyla;

a) 10'uncu maddenin (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

d) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verileceği hükme bağlanmıştır.

Ancak, Görevde Yükselme Sınavı'ndan önce yapılan değerlendirmede eşitlik olması halinde yapılan öncelik sıralamasında yer alan,

“a) 10'uncu maddenin (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara” hükmü (Kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular) görevde yükselme eğitimine alınacak personeli belirlemede bir öncelik teşkil edemeyeceği açıktır. Zira bahse konu (a) bendi, görevde yükselme eğitimi sonrasında yapılan yazılı sınav sonucunun değerlendirilmesi sonrasında ortaya çıkacağından, görevde yükselme eğitimine katılacak personelin belirlenmesinde bunun bir kriter olarak kullanılması mümkün olamayacaktır (Madde-9). 

Yönetmeliğin görevde yükselme eğitiminin konuları başlığı altında yer olan konulara ilave olarak;

“d) İlan edilen kadro veya pozisyonların tâbi olduğu personel mevzuatına göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat ya da 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat”,

“f) Halkla ilişkiler”,

“g) Etik davranış ilkeleri” eklenmiştir.

Ayrıca, görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notlarının esas alınması uygun görülmüştür (Madde-10).

Yönetmeliğin önceki halindeki “Sınav şartı” başlıklı 11'inci maddesi, “Sınav şartı ve atama” başlıklı olarak düzenlenmiştir. Daha önce sınav puanının eşit olması durumunda ne yapılacağı hususunda bir düzenleme yer almazken, yeni düzenleme ile sınav sonucunda puanların eşit olması halinde personel değerlendirme formunda yer alan puanlama esas alınacaktır. Bunun da eşit olması durumunda sırasıyla;

a) 10'uncu maddenin (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

d)Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verileceği hükmü getirilmiştir (Madde-11).

Diğer taraftan, yönetmeliğin önceki halinde sınav sonrasında başarılı bulunanlar arasından, sınavda başarı sıralamasına göre boş kadro sayısı kadar atama yapılacağı ve sınav sonucunun aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerliliğini koruyacağı belirlenmişken, boşalan kadro ve pozisyonlara nasıl atama yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmazken,  değişiklikle aşağıdaki şekilde yeniden düzenleme yapılmıştır. Buna göre, duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, Görevde Yükselme veya Unvan Değişikliği Sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabileceği ve sınav geçerlik süresinin de (iki yıllık süreyi aşmamak üzere) müteakip sınava kadar geçerli olacağı hükme bağlanmıştır (Madde-11).

Daha önce sadece 'MEB, ÖSYM ve yükseköğretim kurumlarından birine sınav yaptırılabilmekte' hükmüne, bu kurumlar arasına TODAİE de eklenmek suretiyle mevcut hüküm genişletilmiştir (Madde-12).

Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılacağı ve soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılacağı hükmü getirilmiştir (Madde-14).  

Değerlendirme Formunda Yapılan Düzenlemeler

Yönetmelik eki Personel Değerlendirme Formu'nda ise, hizmetiçi eğitim faaliyetlerinden alınan puanlar ile sicil notundan alınan puanların değerlendirmeye alınması tamamen kaldırılmıştır.

Daha önce her takdirname için 2 puan, her ödül için 4 puan verilmesi öngörülmekteyken, yapılan değişiklikle her takdirname için 1 puan, her ödül için 2 puan verilmesi hükmü getirilmiştir.

Personel Değerlendirme Formu'nda yapılan diğer bir değişiklikte ise, KPDS'den E seviyesinde alınan puan da değerlendirilmeye alınmıştır. Ayrıca daha önceki yönetmelikte KPDS'den alınan puanlara ilişkin bir geçerlik süresi yokken, yeni düzenleme ile 'görevde yükselme eğitimine son başvuru tarihinden önceki beş yıl içerisinde alınan KPDS sonuç belgesi dikkate alınacaktır' denilmek suretiyle 5 yıllık bir sınırlamaya gidilmiştir.

Daha önce uyarma cezası için  (-2) puan düşülürken, yeni düzenlemede (-1) puan şeklinde değiştirilmiştir.

Başarısız olunan her bir sınav için (-2) puan düşülmesine yönelik uygulama ise tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.egitimbirsen.org.tr/detay.php?id=137081&cid=52

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum