GYS Sınavına Giden Memura Yolluk Ödenecek: Şartlar Açıklandı
Memuriyet mahalli dışında görevde yükselme sınavına katılan personele yolluk ödenecek. Ödeme sınav günü ve yol süresiyle sınırlı, sınava girmek şart.
Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılan personelin yolluk ödemesine ilişkin yazı yayımladı.
Yazıda, memuriyet mahalli dışında sınava katılan personele geçici görev yolluğu ödeneceği belirtildi.
Ancak ödemenin sınırları da net biçimde çizildi.
| Yazı bilgileri |
|---|
| Tarih: 5 Ekim 2026 |
| Konu: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Katılanlara Yapılacak Ödeme |
YAZI NEDEN YAYIMLANDI?
Başkanlığa, memuriyet mahalli dışında sınava katılan personele geçici görev yolluğunun ödenip ödenmeyeceği konusunda görüş talepleri iletilmişti.
Yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla açıklama yapıldı.
YASAL DAYANAK
Yazıda 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 18. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendine dayanıldı.
İlgili hüküm şöyle:
“Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir.”
Bu hüküm uyarınca, memuriyet mahalli dışında açılan sınavlara katılanlara geçici görev yolluğu ödeniyor.
ÖDEMENİN SINIRLARI
Yazıda üç kritik sınır belirtildi:
| Sınırlar |
|---|
| En çok 7 günlük süre ile gündelik ödenebilir |
| Ödemeler sınav günü veya günleri ile yolda geçen sürelerle sınırlı tutulmalı |
| Fiilen sınava girilmesi gerekir |
Bu düzenlemeye göre, sınav yerine gidip sınava girmeyen personel ödemeden yararlanamıyor.
HANGİ BELGELER GEREKİYOR?
Ödeme belgesine bağlanacak kanıtlayıcı belgeler, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nde düzenleniyor.
Yönetmeliğin 22. maddesinin (a) bendi uyarınca yurt içi geçici görev yolluklarında:
| Gerekli belgeler |
|---|
| Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı |
| Yurt içi/dışı geçici görev yolluğu bildirimi |
| Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura |
27. maddenin (e) bendi ise ek bir belge şartı getiriyor:
“Görevine ait mesleki ve sıhhi yeterliliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine sınav için gönderilenler ile yurtiçinde mesleki bilgilerini artırmak memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlerin söz konusu sınav veya kursa katıldığını gösteren belgenin, ödeme belgesine bağlanması gerekir.”
ÖZET: KİM, NE ALABİLİR?
| Durum | Sonuç |
|---|---|
| Memuriyet mahalli dışında sınava girdi | Yolluk ödenir |
| Memuriyet mahalli içinde sınava girdi | Kapsam dışı |
| Sınav yerine gitti, sınava girmedi | Ödeme yapılmaz |
| Sınavdan önce/sonra fazladan kalınan günler | Kapsam dışı |
Sınava katıldığını gösteren belgenin ödeme evrakına eklenmesi gerekiyor.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.