Hastanelerde 'doğum bildirim sistemi' kuruldu

Hastanelerde 'doğum bildirim sistemi' kuruldu

Bir devlet hastanesine 18 yaş altında 115 çocuğun hamile olarak geldiği, ancak bildirimlerinin yapılmadığı yönündeki haberler üzerine bakanlıklar harekete geçti. Dijital ortamda "Doğum bildirim sistemi" kuruldu. Pilot uygulama Ankara'da başlıyor

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 18 yaşın altında 115 çocuğun hastaneye hamile olarak geldiği ancak çocukların bildiriminin ilgili kurumlara yapılmadığının ortaya çıkmasından 4 ay sonra İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanlığı, illere gönderdiği genelge ile tüm Türkiye için, "Doğum bildirim sistemi" oluşturulduğunu belirterek, her ilde gerçekleşen doğumların sisteme kaydedilmesi talimatını verdi.

Genelgeye göre sağlık kuruluşlarında ve/veya sağlık personeli nezaretinde gerçekleşen ölü veya canlı doğumlar için Ulusal Raporlama Sistemi üzerinden üretilen, "doğum raporu" güvenli elektronik imzalı ve barkodlu olarak düzenlenecek. Sistemin pilot çalışması Ankara'dan başlayacak.

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili geçen ocakta son 5 aylık süreçte yaşı 18'in altında 115 çocuğun hastaneye hamile olarak geldiği tespit edilmişti. Yapılan araştırma ile çocuklardan 38'inin 15 yaşından küçük olduğu belirlenmiş; konuyu savcılığa bildiren memurun verdiği ifade ile, 18 yaş altındaki hamile çocuklara ait kayıtların birim dışında çalışan hiç kimseyle paylaşılmadığı ortaya çıkmıştı.

Barkod ve e-imza

İçişleri Bakanlığı, olayın ortaya çıkmasından 4 ay sonra 22 Mayıs'ta illere gönderdiği genelge ile sağlık kuruluşlarına yapılacak doğum bildirimlerinin, Sağlık Bakanlığı ve bakanlıkla müştereken belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde yürütülmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın, "doğum bildirim sistemi" oluşturduğunu kaydetti. Genelgeye göre sağlık kuruluşlarında ve/veya sağlık personeli nezaretinde gerçekleşen ölü veya canlı doğumlar için Ulusal Raporlama Sistemi üzerinden üretilen, "doğum raporu" güvenli elektronik imzalı ve barkodlu olarak düzenlenecek.

Genelgede, güvenli elektronik imzanın elle atılan imza ile aynı hukuki değeri taşıdığı hatırlatılarak, düzenlenen doğum raporunun nüfus müdürlüklerince doğum tesciline esas dayanak belgesi olarak doğum bildirimlerinde kabul edileceği bildirildi MİLLİYET

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.