Hem emek hem özgürlük mücadelesi veriyoruz

Hem emek hem özgürlük mücadelesi veriyoruz

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, Van ve Hakkâri şubelerinin düzenlediği toplantılara katıldı.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, Van ve Hakkâri şubelerinin düzenlediği toplantılara katıldı.

Sendikal çalışmaların değerlendirildiği toplantılarda konuşan Latif Selvi, emek ve özgürlük mücadelesini birlikte verdiklerini ifade ederek, “Eğer özgür ve insanca yaşanabilir bir dünyayı oluşturamazsak, gelir dağılımındaki adaletsizlikle mücadele etmezsek, haksızlıkların sonu gelmez, hakkı yenilenlerin feryadı bitmez. Birileri servetine servet katarken, geriye kalanlar sefalete mahkûm olur. Odaklanmamız gereken temel nokta, adil, insanca yaşanabilir bir dünya için özgür bir ortamı savunmak, el ele verip emek harcamak, mücadele etmektir. Çünkü insanca yaşamak herkesin, hepimizin hakkıdır. Sendika olarak, çalışmalarımızı bu bilinçle yapıyor, hem emek hem de özgürlük mücadelesi veriyoruz” dedi.Hak ve özgürlük mücadelesi veren bir sendika olarak, mazlumun ve mağdurun diline, dinine, rengine, ırkına bakmadan, haksızlık kimden gelirse gelsin, zalimin karşısında, mazlumun yanında yer aldıklarını belirten Selvi, “25 yıllık sendikal tarihimizde yüz akı çalışmalara, hayal bile edilmeyen kazanımlara imza attık. Hep haksızlıkların karşısında, hakkın, haklının tarafında olduk. Bu duruşumuzdan taviz vermedik, vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Ücretlerin insanca yaşanabilir bir noktaya getirilmesi için çaba gösteriyoruz

Eğitim çalışanlarını tedirgin eden uygulamalara karşı olduklarını dile getiren Selvi, şöyle devam etti: “Öğretmen Strateji Belgesi yayınlandığında eleştirimizi yaptık, görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaştık. Öğretmen performans değerlendirmesi diye bir ucubeyi karşımıza çıkardılar. Biz ölçülmekten korkmuyoruz. Öğretmenlerin akademik başarısını mı, sosyal alandaki katkısını mı, okul başarısını mı, neyi ölçmek istiyorsanız hepsinin verileri hazırdır. Performans değerlendirmesiyle ilgili aldığımız eylem kararıyla öğretmenlerimizin böyle ucu açık, gerçeklikten uzak ve subjektif yöntemlerle ölçülemeyeceğini Bakanlık yetkililerine ilettik ve konuyu Kurum İdari Kurulu toplantısına taşıdık. Kamuda eş güdüm, çalışma hayatında birliktelik önemlidir. Doğru olanı güçlendirmek, yanlışları terk etmek, sorunlarımıza kalıcı çözümler bulmak, geleceğe güvenle yürümek için gereklidir. Elbette Van’da, Hakkâri’de olduğu gibi, ülkemizin birçok yerinde zorlu şartlar altında çalışan öğretmenlerimiz vardır. Bunun çözüm yolu, icbar edici değil, teşvik edici yöntemlerden geçmektedir.”“Biz çalışanların temsilcileriyiz ve çalışma hayatına dair yapılması gerekenleri gerçekleştirmek durumundayız” diyen Selvi, “Biz çalışanlarımızın açlık ile yoksulluk sınırı arasında sıkışıp kalması istemiyor, ücretlerin insanca yaşanabilir bir noktaya getirilmesi için çaba gösteriyoruz. Emek mücadelesini kaybettiğimiz gün özgürlük mücadelesini de kaybederiz. Emek mücadelemiz bütün platformlarda; toplu sözleşme masalarında, KİK ve KPDK toplantılarında, ilgili birimlerle yaptığımız toplantılarda devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Olçum: Yol gösteren, yol açan çalışmalar yapıyoruz

Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, sorunları alt alta sıralamakla yetinmeyen, çözümlerle güçlenen bir sendika olduklarını kaydederek, “Bizim sendikal anlayışımızda yanlışa itiraz etmek yetmez, doğruyu teklif etmek de gerekir. Bizim sendikal anlayışımızda haksızlığı, adaletsizliği tespit etmek yetmez, adil olanı, hak olanı tesis etmek de gerekir. Hizmet ürettiğimiz alanlarla ilgili eleştiri yaparken geliştirmeyi; teklif ederken, üretmeyi; tepki verirken tahrip etmemeyi önceliyoruz. Bizim de sözümüz olsun, sesimiz duyulsun, dostlar alışverişte görsün şeklindeki ucuz tavırlardan uzak duruyoruz. Yol gösteren, yol açan, yol alan bir sendika olarak çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Son dönemde eğitim sistemi, müfredat, ders kitapları, TEOG, YGS ve LYS gibi gündemler, yaptığımız çalışmaların önemini ve değerini bir kez daha ortaya koymuştur. Yetkililer bu alanlarda yaşanan sıkıntıları yeni yeni fark ederken, son iki yılda raporlarla bu konulara dikkat çektik, çözüm önerileri sunduk. YÖK Kanunu’na, TEOG sistemine, üniversiteye yerleştirme sistemine, müfredata ilişkin itirazlarımızı seslendirdik, tekliflerimizi hazırlayarak ilgili makamlara ilettik” diye konuştu.Sendika olarak nitelikli çalışmalarıyla çözüme ilişkin yol gösterdiklerini vurgulayan Olçum, şunları söyledi: “YÖK raporumuzda rektör seçimlerinin ortaya çıkardığı ağır maliyete dikkat çektik, rektör seçim sistemine ilişkin önerilerimizi deklare ettik. Tespitimiz doğru bulundu, önerimiz karşılık buldu ve rektörler seçimle değil, atamayla belirleniyor. ‘Türkiye’nin en temel sorunu eğitim, eğitimin en temel sorunu da müfredattır’ dedik ve bugüne kadar yapılmış en kapsamlı, en yüksek katılımlı müfredat raporunu hazırladık. Masabaşı çalışandan sınıfta ter akıtan öğretmene, eğitimin bütün öznelerinden fikir, görüş ve öneri aldık. Öğretmenlerle, öğrencilerle konuştuk. ‘Gecikmiş Bir Reform: Müfredatın Demokratikleştirilmesi’ başlıklı raporumuz ses getirdi. Müfredattaki değişim iradesinin fitilini ateşledik. Müfredat konusunda doğru işler yapıldı, ancak olması gereken noktaya halen ulaşılamadı. Eğitim sistemimiz pozitivist bakıştan arınmış değil. Kutsallaştırılan resmi ideolojinin kalıntılarından tam olarak kurtarılamadı. Pozitivizmden ve ideolojik esintilerden kurtarılmış bir müfredatı hayata geçirmeden eğitimde ve kültürde istenen noktaya gelemeyiz. Eğitim, beşerin, insan olma yolculuğuna katkıda bulunmalı; iradesine sahip, insanlığa hizmete talip olan şahsiyetli, şuurlu bir kimlik inşasına odaklanmalıdır. Bu konularla ilgili tespit ettiğimiz eksiklikleri Bakanlık yetkililerine ilettik.”Eğitim-Bir-Sen Van 1 No’lu Şube Başkanı Osman Ayşin, Hakkâri Şube Başkanı Sefer Özatak’ın da birer konuşma yaptıkları toplantılarda, sendikal çalışmalarla ilgili istişarelerde bulunuldu.Latif Selvi ve Atilla Olçum, Şube yöneticileriyle birlikte, Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli’de eğitim çalışanlarıyla bir araya gelerek sohbet etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.