HSYK: Yargıda Gülenci yapıya asla geçit vermeyeceğiz

HSYK: Yargıda Gülenci yapıya asla geçit vermeyeceğiz

HSYK Başkan Vekilliği görevini devralan Mehmet Yılmaz: Yargıda Fetullah Gülenci yapılanmaya asla geçit vermeyeceğiz. 17-25 Aralık'ta yaşananlar, topyekün bir farkındalık yarattı. Hakim-savcılar, yargının kötü gidişine 'dur' demeye karar verdi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile mücadelede en kritik kurum. Zira yapılanmanın en etkin olduğu yerlerin başında yargı geliyor. HSYK, Ekim 2014 seçimlerinden bu yana PDY ile mücadelede epey mesafe aldı. Geçtiğimiz günlerde başkan vekilliğini devralan 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, ilk kez SABAH'a konuştu. "Yargıda Gülen Örgütü yapılanmasına geçit vermeyeceğiz. Bu yapının hukuk dışı, maksatlı eylemleriyle ilgili gereken ne varsa yapılacak" diyen Yılmaz, sorularımıza özetle şöyle cevap verdi:

 

MÜFETTİŞLER ÖRGÜTÜ SAPTADI

 

2014'te iş başına gelen yeni HSYK'da neler değişti?

2010'da gerçekleşen referandumla Anayasa'nın HSYK ile ilgili maddesinin değiştirilmesi sonucu oluşan HSYK hakimiyetini bir grubun ele geçirmesi ile her şey çok daha kötüye gitti. Devlet otoritesine tabi olmayan bu grup, 17-25 Aralık sürecinin yaşanmasına sebep oldu. 17-25 Aralık'ta yaşananlar topyekün bir farkındalık yarattı. O güne kadar dağınık ve umutsuz bir şekilde yargıda yaşanan perişanlığı izleyen, hukukun evrensel değerlerine sahip hakim ve savcılar bir araya gelerek, yargının kötü gidişine 'dur' demeye karar verdi. Bilinenin aksine bu muhafazakar, milliyetçi ve sosyal demokrat hukukçuların ideolojik birlikteliği değil, hep hukuk içinde kalan, hukuk zemininde hareket edenlerin isyanı idi.

 

Hukuk dışı olarak görülen eylemler neler ve bunlarla ilgili hangi soruşturmalar yapıldı?

17-25 Aralık soruşturmasında 3 ayrı savcı tarafından farklı konulara haiz soruşturmaların aynı zamanda operasyona dönüştüğünü, zabıtadan alelacele getirilen fezleke ve eklerinin yer aldığı mühürlü çuvalın mührünün sökülüp çuval açılmadan şüpheliler hakkında, gözaltı ve yakalama kararları verildiğini, hiçbir araştırma yapmadan malvarlıklarına ve şirket hisselerinin tamamına el konulduğunu tespit ettik. Ayrıca 25 Aralık soruşturmasını yürüten Savcı Muammer Akkaş'ın soruşturmayı, usulsüz ve yetkisiz olarak UYAP'a da kaydetmeden yürütmeyi sürdürdüğü, usulsüz dinlemelerin gerçekleştirildiği ve tüm bu hukuka aykırı işlemlerin Fetullah Gülen'e bağlı örgütün hükümeti devirmek amacı ile gerçekleştirildiğinin müfettiş raporu ile saptanması üzerine 17-25 Aralık soruşturmalarında görev alan savcı ve hakimleri uzaklaştırıp kovuşturma izni verdik.

 

'AYM,O HaKİMLERİSUÇLU BULDU'

"Anayasa Mahkemesi, İstanbul'da Paralel Yapı'ya mensup tutuklular için korsan tahliye kararı veren hakimlerle ilgili kararında 'Kasıtlı biçimde hakimlik konumunu kötüye kullanarak birlikte hareket ettikleri kişileri tahliye etmeye yönelik eylemde bulundular' diyor. Hakimler sadece görevini yaptıkları için, kanaatleri nedeniyle suçlanıyorlar iddiası, 'Can Dündar'ın tutuklanmalarında hak ihlali var' diyen AYM tarafından dayanaktan yoksun bulunuyor. Bu karar, HSYK'nın hukuk içinde kaldığının kanıtı."

 

'17-25 ARALIK HaKİM VE SAVCILARI TERÖRDEN YARGILANIYOR'

 

Bu soruşturmalarda hakim ve savcıların Gülen Grubu ile emir komuta zinciri dahilinde hareket ettikleri yönünde somut bulgular tespit edildi mi?

"Kovuşturma izni nedeniyle açılan davalardan 17-25Aralık süreci hakim ve savcıları ile MİT TIR'ları savcılarıYargıtay'ın terör suçları ile görevlendirilen 16. Ceza Dairesi'ndeyargılanıyor. Yine İstanbul'da casusluk, darbe ve Gülen terörörgütüne üye olmak suçlarından tutuklu 63 şüpheli hakkındausulsüz tahliye kararı verilmesine neden olan hakimler (MetinÖzçelik ve Mustafa Başer) hakkındaki kamu davasında da aynısuçlama var ve onlar da 16. Ceza Dairesi'nde tutuklu olarakyargılanıyorlar. Gereken neyse hukuk içinde yapılacak."

Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.