İkinci defa sözleşmeli öğretmen alınırsa tekrar sözlü sınav yapılacak mı?

İkinci defa sözleşmeli öğretmen alınırsa tekrar sözlü sınav yapılacak mı?

MEB, çıkarmış olduğu yönetmelikte, sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınav sonuçlarının ne zamana kadar geçerli olacağı yönünde bir düzenlemeye yer vermedi.

03.08.2016 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlananSözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliklebelirlenen sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin usul ve esaslara göre KPSS'den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olanlar yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanırlar ve sözlü sınav, sözlü sınav komisyonunca yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olmaktadır.

Fakat bu yönetmelikte sözlü sınav sonuçlarının hangi dönemler için geçerli olduğu belirtilmemiştir.

Yönetmeliğe göre Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına Şubat döneminde atama yapılmakta fakat Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde pozisyon imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilmektedir.

O zaman soralım;

Diyelim ki geçtiğimiz günlerde yapılan sözlü sınava göre 60 ve üzerinde puan alarak başarılı sayılan ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olanlar tercihte bulundular fakat atanamadılar;

1- Akabinde Bakanlık Şubat ayında veya herhangi bir zamanda tekrar sözleşmeli öğretmen alımı yaptığında ikinci bir sözlü sınav yapacak mıdır?

2- Yoksa ilk yapılan sözlü sınav sonuçlarını mı kullanacaktır?

3- İlk yapılan sözlü sınav sonuçları ne kadar süre ile geçerli olacaktır?

4- Eğer birden fazla sözlü sınav yapılacaksa ikinci kez yapılan sözlü sınava, sadece ilk yapılan sözlü sınavda başarısız olanlara mı başvuru hakkı verilecektir?

5- Eğer birden fazla sözlü sınav yapılacaksa ikinci kez yapılan sözlü sınava, hem başarılı, hem de başarısız olanlara başvuru hakkı mı verilecektir?

6- Eğer birden fazla sözlü sınav yapılacaksa ikinci kez yapılan sözlü sınava, ilk yapılan sözlü sınavda başarılı olanların girmesi, isteğe bağlı hale getirilerek ilk sınavda aldığı puanın kullanabilmesine izin verilecek midir?

7- Her iki sözlü sınavda başarılı olan öğretmenler puanı yüksek olan sözlü sınav puanını kullanarak tercih hakkında bulunabilecek midir?

Bu soruların cevaplandırılması gerekiyor çünkü yönetmelik bu soruların hiç birisine cevap vermiyor en azından sözlü sınav sonuçlarının ne kadar süre ile geçerli olacağı bile yönetmelik hükümlerinde yok.

Diyelim ki Bakanlık tekrar sözleşmeli öğretmen alımında ikinci kez sözlü sınav yapmadı sadece önceki sözlü sınava girerek başarılı olanlara tekrar sözleşmeli öğretmen alımında tercih hakkı verirse bu sefer önceki sözlü sınavda başarısız olanlara tekrar sözlü sınav hakkı vermediğinden hem vicdani hem de hukuki sorunlar çıkmasına neden olacaktır.

Bu nedenle Bakanlığın tekrar sözleşmeli öğretmen alımında ikinci kez sözlü sınav yaparak bu sınava öğretmenlerden KPSS'den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olanların girmesine tekrar izin vererek her iki sözlü sınavda da alınan en yüksek puanın sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapmak için kullanılmasına yönelik yönetmelikte düzenleme yapması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.